Соратник Фаріон пояснив, чому не підписав петицію за присвоєння їй Героя України
Соратник Фаріон пояснив, чому не підписав петицію за присвоєння їй Героя України

Соратник Фаріон пояснив, чому не підписав петицію за присвоєння їй Героя України

Міський голова Конотопа, член партії «Свобода» Андрій Семеніхін не поставив підпис під петицію за присвоєння Ірині Фаріон звання Героя України. В інтерв’ю «Главкому» посадовець розповів, чому не підтримав нагородження соратниці посмертно.

«Я пробував (проголосувати за петицію, – «Главком») кілька разів. Але ця грьобана система мене вибивала. Мені дуже соромно, що я цього не зробив. Може, я такий «грамотний», не знаю. За своїх друзів, які загинули на фронті, також пробував підписувати петицію, не вдалося», – зазначив Семеніхін.

Він наголосив, що для нього Ірина Фаріон – це «ідеал боротьби за українську Україну, за справжню соціальну національну справедливу державу».

«Це моя наставниця. І коли ми у місті перейменовували вулиці, частина вулиць була перейменована за її ідеєю, підказувала, на які прізвища звернути увагу», – пригадав мер Конотопа.

Посадовець висловив сподівання, що Ірині Фаріон буде присвоєно звання Героя України посмертно: «Якщо президент це зробить, це буде дуже мудро з його боку».

Як повідомляв «Главком», в Україні закінчився збір підписів під петицією до Кабінету Міністрів з пропозицією присвоїти докторці філологічних наук, професорці, народній депутатці Ірині Фаріон звання «Герой України» (посмертно). Петицію опублікував 24 липня Михайло Шевелюк на сайті уряду.

Станом на 4 вересня, під петицією підписалося 25 тис. українців.

Як зазначається у тексті петиції, Ірина Фаріон багаторічно «укріплювала позиції державної мови та своєю працею зробила значний внесок у збереження української державності в умовах постійної культурної, інформаційної експансії РФ». Також автори зауважують, що «багата наукова спадщина та просвітницька діяльність Ірини Фаріон має стати фундаментом формування україноцентричного світогляду майбутніх поколінь українців». 

Згідно з документом, Ірина Фаріон залишила по собі значний спадок. Серед її заслуг автор виокремлює організацію конкурсу політичного плаката і малюнка «Мова – твого життя основа», започаткування проєкту популяризації української книги «Від книги до мети», а також створення телевізійних проєктів «Велич особистості» та «Ген українців».  Її робота, як ідеться в петиції, охоплює не тільки наукові досягнення, але й активну політичну діяльність, включаючи ініціювання законопроєктів на захист української мови.

До відома, ввечері 19 липня 2024 року колишня депутатка та мовознавиця Ірина Фаріон померла у лікарні після замаху.

Источник материала
loader
loader