Нове дослідження показує, що канабіс може зупинити старіння мозку
Нове дослідження показує, що канабіс може зупинити старіння мозку

Нове дослідження показує, що канабіс може зупинити старіння мозку

Дослідники в Бонні досліджують, як лікування тетрагідроканабінолом впливає на метаболічний шлях mTOR. Доведено, що низькі дози тривалого прийому канабісу не тільки призводять до зворотного процесу старіння в мозку, але й демонструють ефект проти старіння. Дослідники з Університетської лікарні Бонна (UKB) і Боннського університету у співпраці з командою Єврейського університету в Ізраїлі продемонстрували цей ефект на мишах.

Ключ до цього відкриття полягає в білковому перемикачі mTOR, який впливає на когнітивні функції та метаболічні процеси в організмі. Ці результати були опубліковані в журналі ACS Pharmacology & Translational Science.

Інформація про наявність або дефіцит ресурсів має вирішальне значення для регуляції метаболізму. Так званий метаболом — це складна реакційна мережа, яка узагальнює всі метаболічні властивості клітини або тканини. У вищих організмах білок mTOR [механічна мішень рапаміцину] є центральним осередком клітинного росту та метаболізму.

Будучи чутливою внутрішньоклітинною енергетичною сенсорною системою, його активність має великий вплив на старіння, регулюючи клітинний метаболізм. Таким чином, зниження активності mTOR за допомогою низькокалорійної дієти, інтенсивної фізичної активності або фармакологічного лікування має загальний ефект проти старіння. На додаток до зміненого метаболізму, старіння мозку також супроводжується зниженою здатністю змінювати нейронні зв’язки, відомою як синаптична пластичність. Таким чином, знижена активність mTOR також може мати негативний вплив на старіння мозку, зменшуючи утворення нових синапсів у нервових клітинах і, таким чином, також когнітивні здібності.

«Тому стратегії боротьби зі старінням, засновані на зниженні активності mTOR, можуть бути не тільки неефективними, але навіть контрпродуктивними проти старіння мозку. У нашій поточній роботі ми знайшли стратегію вирішення цієї дилеми», – говорить професор, доктор Андреас Циммер, директор Інституту молекулярної психіатрії UKB і член Кластеру передового досвіду ImmunoSensation в Університеті Бонна.

Канабіс зупиняє процес старіння в мозку

У попередньому дослідженні дослідники з Бонна разом із командою з Єврейського університету в Єрусалимі змогли показати, що тривале застосування низьких доз тетрагідроканабінолу (ТГК), активного інгредієнта канабісу, має антистарільний ефект. вплив на мозок шляхом відновлення когнітивних здібностей і щільності синапсів у старих мишей. Питання, чи пов’язані зміни в сигналізації mTOR і метаболомі з позитивним впливом на старіння мозку, залишається відкритим.

«Тепер ми змогли показати, що лікування ТГК має подвійний вплив на передачу сигналів mTOR і метаболом, що залежить від тканини», — говорить д-р Андрас Білкей-Горзо з Інституту молекулярної психіатрії UKB, який також є дослідником. в Боннському університеті. Таким чином, лікування ТГК у мозку призвело до тимчасового підвищення активності mTOR і рівнів проміжних продуктів, які беруть участь у виробництві енергії та амінокислот. Останній уможливив посилений синтез синаптичних білків і, таким чином, утворення нових синапсів.

Несподівано, з іншого боку, боннські дослідники виявили настільки ж сильне зниження активності mTOR у мишей в жировій тканині і вмісту амінокислот і метаболітів вуглеводів у плазмі крові , як після низькокалорійної дієти або після інтенсивної фізичної активності.

«Ми дійшли висновку, що тривале лікування ТГК спочатку покращує когнітивні функції, збільшуючи вироблення енергії та синаптичного білка в мозку, а потім сповільнює старіння шляхом зниження активності mTOR і метаболічних процесів на периферії», — каже Білкеі-Горзо. . «Наше дослідження показує, що подвійний вплив на активність mTOR і метаболом може бути основою для ефективного препарату проти старіння та покращення когнітивних здібностей». Джерело

Источник материала
loader
loader