Маск йде ва-банк за Трампа, а Цукерберг відсторонився від політики
Маск йде ва-банк за Трампа, а Цукерберг відсторонився від політики

Маск йде ва-банк за Трампа, а Цукерберг відсторонився від політики

Після багатьох років тиску з боку республіканців, які звинувачували його в неправомірній прихильності демократів, генеральний директор Meta Марк Цукерберг намагався вимити руки від сприйняття політичного впливу.

«Моя мета — бути нейтральним і не грати роль так чи інакше — або навіть виглядати так, ніби граю роль», — написав Цукерберг у листі конгресмену Джиму Джордану (штат Огайо) минулого місяця. Цукерберг сказав, що Мета протистоятиме тиску уряду на модерацію контенту, а він і його дружина Прісцилла Чан не будуть повертати минулі пожертви на безпартійний проект виборчої інфраструктури, який республіканці критикували за те, що він служить демократам під час виборчого циклу 2020 року.

Власник X Ілон Маск вибрав протилежний курс. Він не лише підтримав колишнього президента Дональда Трампа та прийняв кандидата від Республіканської партії в дружній аудіорозмові в прямому ефірі на X, але він також допоміг запустити PAC, який вливає мільйони на обрання Трампа замість віце-президента Камали Гарріс .

Контраст показує, як кампанії тиску республіканців вдалося добитися поступок від лідерів соціальних мереж, звинувачених в антиконсервативній упередженості, навіть якщо лідери партії вітали відкриту підтримку Маском Трампа.

На відміну від Маска, Цукерберг не підтримував кандидата в президенти і мало говорив про вибори. Він справді назвав реакцію Трампа на липневий замах на його життя — коли колишній президент знаменито махнув кулаком у виклик перед натовпом — «підлим».

Цукерберг та інші керівники соціальних медіа історично намагалися «підтримувати добрі стосунки з обома сторонами», — сказала Кеті Гарбат , генеральний директор технічної консалтингової компанії Anchor Change і колишня посадова особа Facebook, тому що будь-яка партія при владі може «завдати багато болю». » Останнім часом Цукерберг, здавалося, «відчайдушно хоче не бути втягнутим у політику», додала вона.

Це стало очевидним минулого місяця, коли генеральний директор Meta зробив рідкісний крок, написавши Джордану безпосередньо, щоб згладити ситуацію. Як голова потужного юридичного комітету Палати представників, республіканець-кулачок проводив слухання, звинувачуючи Meta та інших технічних гігантів у «цензурі» консерваторів.

Серед оливкових гілок, які запропонував Цукерберг, було запевнення, що він і Чан не сприятимуть цьому циклу ініціативі, яку республіканські критики глузливо охрестили «Цукербаксами».

У 2020 році проєкт профінансував облаштування місцевих виборчих дільниць у зв’язку з пандемією коронавірусу по всій країні. Це викликало глузування республіканців, які стверджували, що гроші пішли непропорційно до юрисдикцій, які схиляються до демократів. Сенатор Тед Круз (R-Tex.) у 2021 році назвав ініціативу «одним із найкричущіших» потенційних прикладів «купівлі мільярдерів на виборах». Трамп назвав це «шахрайством» і «обманом» і пригрозив притягнути Цукерберга до відповідальності . Десятки очолюваних Республіканською партією штатів прийняли закони, спрямовані на заборону приватним особам жертвувати кошти на проведення виборів, а республіканці Конгресу представили та просунули подібний законопроєкт у Палаті представників у травні.

Насправді двопартійна Федеральна виборча комісія у 2022 році одноголосно відкинула заяви про те, що проект мав на меті вплинути на вибори, а академічне дослідження, опубліковане в травні, показало, що ініціатива не вплинула помітно на результат виборів.

Браян Бейкер , речник Цукерберга та Чен, сказав Tech Brief у середу, що було б помилкою сприймати листа генерального директора як політичну поступку, оскільки ініціатива мала на меті лише «допомогти американцям безпечно голосувати під час надзвичайних обставин пандемії Covid». », і пара «ніколи не планувала повторити ці пожертви».

Поки Цукерберг намагається мінімізувати свою роль у президентській гонці, Маск активно намагається сформувати її результат.

Рік тому Маск був серед тих, хто критикував Цукерберга за пожертви. Тепер він допомагає керувати Комітетом з питань американського парламенту, який із середини серпня витратив понад 30 мільйонів доларів, головним чином, на ініціативи щодо виходу з виборів у ключових штатах, де відбуваються бойові дії, як повідомили в неділю наші колеги Емі Гарднер , Тріша Тадані та Клара Енс Морс .

Хоча Маск заявив, що група не має на меті бути «гіперпартійною», матеріали, поширені нею та розглянуті The Post, явно підтримували Трампа та виступали проти Гарріса, багато в чому повторюючи власну риторику Маска, зокрема критикуючи імміграційну політику Демократичної партії.

Маск неодноразово використовував свій профіль X — який має найбільше охоплення на сайті з майже 200 мільйонами підписників — для посилення кампанії Трампа та критики Харріса. Трамп «врятує демократію та Америку», тоді як Гарріс «буде катастрофою», написав мільярдер на X минулого місяця. Цього місяця Трамп заявив, що Маск погодився очолити цільову групу у своїй наступній адміністрації з аудиту федеральних витрат і нормативних актів.

Ікс і Маск не відповіли на запити про коментарі. Маск сказав , що сама платформа «покликана підтримувати всі погляду... навіть ті люди, з якими я категорично не згоден».

Прессекретар Джордана та Круза не відповіли на запити щодо коментарів щодо підходів Цукерберга та Маска. Республіканці високо оцінили обіцянки Маска захищати свободу слова.

Різниця може полягати частково в характерах двох технічних титанів, які торік погрожували зіткнутися в матчі в клітці .

Харбат сказав, що Маск також може відчувати, що йому втрачати менше, ніж Цукербергу, якщо він займе відверту політичну позицію. Але вона сказала, що ще занадто рано робити висновок, що Маск захищений від тих сил, які зробили Цукерберга таким небагатослівним.

«Я думаю, що Марк та інші керівники мають набагато більше шрамів від минулих виборів і свідчень у Конгресі, ніж Ілон», — сказав Харбат. Якщо демократи переможуть у листопаді, додала вона: «Подивимося, що станеться».

Источник материала
loader
loader