Попит на українську кукурудзу різко зріс на світових ринках
Попит на українську кукурудзу різко зріс на світових ринках

Попит на українську кукурудзу різко зріс на світових ринках

Попит на новий врожай української кукурудзи різко зріс, імпортери активізувалися, тоді як пропозиція від фермерів залишається обмеженою — найбільше продають агрохолдинги.

Як повідомляють аналітики сільськогосподарського кооперативу ПУСК, створеного у межах ВАР, інтерес до української кукурудзи посилився на тлі новин про зниження врожаю як в Україні, так і в Південній Америці.

«У вересні Україна експортувала 200 тис. т кукурудзи, і хоча це перехідний період, основні обсяги експорту очікуємо в жовтні, листопаді та грудні», — зазначають аналітики.

Минулого маркетингового року Україна експортувала близько 30 млн т кукурудзи. Однак цього сезону очікуються значно менші обсяги через зменшені запаси — на 1 вересня на складах було лише 600 тис. т.

«Ми прогнозуємо збирання кукурудзи 21-22 млн т, з яких близько 5 млн т буде спожито на внутрішньому ринку. Експортний потенціал кукурудзи оцінюється на рівні 15-17 млн т, що майже вдвічі менше,» — підкреслюють експерти.

Водночас глобальні ринки демонструють високий попит на українську кукурудзу, особливо в Європі.

«Іспанія буквально всмоктує українську кукурудзу: до кінця минулого тижня ціна піднялася до $222-224 за тонну, тоді як на початку тижня стартувала з $215. Португалія також підключилася до закупівель», — зазначають аналітики.

Проте українська кукурудза стикається з конкуренцією з боку США.

«Американські експортери пропонують кукурудзу на $2-3 за тонну дешевше, що змушує імпортерів, зокрема Іспанію, переходити на американську кукурудзу в листопаді та грудні», — додають аналітики ПУСК.

Світовий ринок також зазнає впливу зовнішніх чинників, зокрема посівної кампанії в Аргентині.

«Посіви кукурудзи в Аргентині стикаються з нестачею вологи, що може серйозно вплинути на врожай і, як наслідок, на світові ціни,» — коментують фахівці.

Незважаючи на локальні коливання, ціни на кукурудзу, як очікується, продовжать зростати у другій половині сезону. 

«Ми вже бачимо тенденції до підвищення. До кінця року умовна ціна може сягнути $200-205 за тонну, а навесні — навіть $220-230. Однак у найближчі 2-3 тижні можливе тимчасове просідання цін до $175-178 за тонну», — підсумовують аналітики.

Источник материала
loader
loader