Поширення фейків, кібератаки і шпигунство: союзники України блокують роботу пропаганди РФ
Поширення фейків, кібератаки і шпигунство: союзники України блокують роботу пропаганди РФ

Поширення фейків, кібератаки і шпигунство: союзники України блокують роботу пропаганди РФ

Корпорація Meta оголосила про блокування акаунтів у соцмережах російських пропагандистських організацій Russia Today і “Россия сегодня”. Причиною назвали втручання у справи інших держав. Кремль розгорнув масштабну кампанію з дезінформації в Україні та на Заході, повідомляє FREEДОМ.

Блокування акаунтів Russia Today і “Россия сегодня” у Facebook, Instagram, WhatsApp і Threads запрацює протягом кількох днів, заявили в керівництві корпорації Мета.

“Після ретельного розгляду ми вирішили розширити наші заходи проти російських державних ЗМІ. “России сегодня”, RT та іншим пов’язаним із ними організаціям заборонено використовувати наші платформи в усьому світі через спроби втручання за кордоном”, — з публікації агентства Reuters із посиланням на заяву компанії.

Про рішення Meta стало відомо після того, як США звинуватили Росію у втручанні в президентські вибори, намічені на 5 листопада 2024 року. Мінфін США ввів санкції щодо російських пропагандистських організацій і фізичних осіб. 13 вересня до санкційного списку потрапив російський пропагандист Дмитро Кисельов і кілька пропагандистських медіа — “Россия сегодня”, “ТВ-Новости”, а також “Евразия”. Під американськими санкціями тепер і керівник RT Маргарита Симоньян та її підлеглі. У Вашингтоні заявили, що телеканал Russia Today поширював в інтернеті проросійський контент, щоб вплинути на американців. Так, із жовтня 2023 року до серпня 2024 року двоє співробітників RT спрямували компанії у штаті Теннессі понад 9,5 млн дол. на створення контенту для публікації в соцмережах. З листопада 2023 року ця компанія тільки в YouTube поширила близько 2 тис. відеозаписів.

“Сьогоднішні дії підкреслюють триваючі зусилля уряду США щодо притягнення до відповідальності спонсорованих державою суб’єктів за дії, спрямовані на підрив суспільної довіри до наших інститутів. Міністерство фінансів не відступить від своєї прихильності захисту наших демократичних принципів і цілісності наших виборчих систем”, — сказала міністерка фінансів США Джанет Єллен.

Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що російські державні ЗМІ втручаються в політичні процеси не тільки в Сполучених Штатах Америки, а й в інших країнах.

“Завдяки новій інформації, яка багато в чому походить від співробітників RT, ми знаємо, що RT володіє кіберможливостями й залучена в прихованих інформаційних операціях, операціях впливу, а також у військових закупівлях. У рамках розширених можливостей RT російська держава впровадила всередину RT підрозділ із можливостями для кібероперацій і зі зв’язками з російською розвідкою”, — заявив Блінкен.

“Чому тільки зараз США схаменулися і вирішили, що RT — це частина розвідки, не зрозуміло. Є докази, які не потрібно було навіть збирати, щоб використовувати. Доказом стало інтерв’ю, яке Маргарита Симоньян узяла у двох російських співробітників головного розвідувального управління Олександра Петрова і Руслана Боширова, які намагалися вбити [колишнього російського шпигуна] Сергія Скрипаля у Великій Британії. Це був акт нападу”, — розповіла журналістка із Вашингтона Карина Орлова.

Працювало на Кремль і російське консалтингове “Агентство соціального дизайну” (“АСД”), ідеться в розслідуванні Sueddeutsche Zeitung і телеканалів NDR і WDR. Керує цією структурою кремлівський політтехнолог Ілля Гамбашидзе. Компанія через соціальні мережі проводила інформаційні операції проти Німеччини під час виборів.

“Займається “АСД” і розповсюдженням підробок офіційних документів, як, наприклад, пресрелізів Міністерства внутрішніх справ Німеччини та Митної служби Польщі, про що, зокрема, йдеться у відеопрезентації компанії”, — з публікації видання Радіо Свобода.

Внутрішня назва групи російських фейкоробів “Команда И”, пише Центр “Досье”. Курує її особисто глава Адміністрації Путіна Сергій Кирієнко. Основні напрямки роботи — Україна і Захід. В Україні кремлівські пропагандисти намагаються дискредитувати українське керівництво, внести розкол у суспільство, деморалізувати Збройні сили України (ЗСУ). Для західної аудиторії завдання трохи інші — послабити підтримку України, розколоти суспільство за резонансними темами та просувати потрібні Кремлю політичні сили.

“Часткові результати роботи “Команды И” стали відомі публіці, коли французька влада в червні 2023 року викрила операцію “Двійник” — широкомасштабну кампанію з “цифрового втручання” і дезінформації, здійснену Росією у Франції”, — з публікації на сайті Центру “Досье”.

Західні журналісти називають російські підроблені сайти — “Двійник”. Їхнім створенням, зокрема, займається структура Гамбашидзе — “Агентство соціального дизайну”. У березні 2024 року Мінфін США заніс її до санкційних списків за створення мережі з фейкових сайтів, які видавали себе за реальні ЗМІ.

Источник материала
loader
loader