У США колишні співробітники Трампа просувають сайт, який поширює дезінформацію про Україну - The Guardian
У США колишні співробітники Трампа просувають сайт, який поширює дезінформацію про Україну - The Guardian

У США колишні співробітники Трампа просувають сайт, який поширює дезінформацію про Україну - The Guardian

Група колишніх співробітників Дональда Трампа, співпрацюючи з авторами кремлівських державних ЗМІ, допомогли створити проросійський сайт Intelligencer, який поширює на західну аудиторію теорії змови про війну в Україні.

Про це повідомляє The Guardian, передає Укрінформ.

Зазначається, що сайт був запущений наприкінці 2023 року, майже половина членів правління Intelligencer - це колишні помічники і співробітники Трампа. Також членом правління сайту є Анна Сорока, радниця голови «ЛНР» Леоніда Пасечника.

Статтями із сайту в соцмережах ділилися конспіролог Алекс Джонс, колишній співробітник Трампа у Білому домі Гарретт Зіглер і колишній помічник Трампа Роджер Стоун.

Intelligencer має непрозору структуру власності, що ускладнює розуміння його фінансування, і немає прямих доказів, що це робить Кремль, пише видання. На сайті не вказано жодної юридичної особи, крім бізнес-адреси в Лос-Анджелесі.

Хоча значна частина контенту сайту пов’язана з американською політикою, сам сайт розпочав свою діяльність у 2022 році в Австралії з маловідомого радіо «ТНТ», на якому ведучі та гості шоу часто підтримували проросійські погляди на війну в Україні та поширювали теорії змови щодо Covid-19.

Одна з власниць радіостанції Дженніфер Сквайерз розповіла, що Intelligencer виник як сайт для доповнення «ТНТ», а для його розробки запросили американського журналіста Джорджа Еліасона, який живе на сході України вже понад 10 років і раніше виступав на RT і звинувачував Київ у війні в Україні.

Сам Пападопулос працював помічником з питань зовнішньої політики в кампанії Трампа 2016 року. У 2018 році він визнав себе винним у брехні ФБР про свої контакти з особою, пов'язаною з Кремлем, яка сказала йому, що Росія має компромат на Гілларі Клінтон.

У США колишні співробітники Трампа просувають сайт, який поширює дезінформацію про Україну - The Guardian - Фото 1

Фото: Win McNamee/Getty Images

Його дружина Манджіанте у січні опублікувала на сайті інтерв'ю з українським ексдепутатом Андрієм Деркачем, підсанкційним у США, який повторив неправдиві заяви про хабарництво сім'ї Байденів в Україні.

Згодом Манджіанте разом з колегою по правлінню Ігорем Лопатоноком випустили документальний фільм про Хантера Байдена «Ноутбук Хантера: Реквієм для України». Згідно з повідомленнями в соцмережах, прем'єра фільму відбулася 5 вересня в готелі Trump International в Чикаго. Сценарій до фільму зняв той самий Еліасон.

Сам Ігор Лопатонок є власником компанії Global 3 Pictures LLC в Москві.

Контент сайту привернув увагу європейських пропагандистських ЗМІ, зокрема сайт Pravda-en посилався на статті Intelligencer. Згідно з лютневим звітом французького агентства Viginum, створеного в 2021 році для боротьби з іноземною дезінформацією, група вебсайтів, які працюють під назвою «Pravda», координує свою роботу з метою поширення проросійського контенту по всьому Європейському Союзу.

Як повідомляв Укрінформ, уряд США у вересні заблокував десятки пропагандистських медіа, за допомогою яких росіяни маскували фейкові вебресурси під популярні американські та європейські інтернет-платформи.

Теги по теме
Россия Дональд Трамп
Источник материала
loader
loader