На Харківщині вживають посилені заходи для ліквідації та попередження пожеж у природних екосистемах
На Харківщині вживають посилені заходи для ліквідації та попередження пожеж у природних екосистемах

На Харківщині вживають посилені заходи для ліквідації та попередження пожеж у природних екосистемах

Від початку року на Харківщині виникло 8126 пожеж, з  них 5033 – у природних екосистемах, зокрема, 250 – на території лісових масивів. Серед основних причин – ведення бойових дій. У зв’язку із сухою та спекотною погодою, сильними поривами вітру на даний час ситуація з пожежами в природних екосистемах в області значно погіршилася. Впродовж останнього місяця зафіксовано 1532 пожежі, що більше ніж за весь пожежонебезпечний період з квітня по вересень 2023 року – 540 пожеж. Внаслідок загорянь знищено 338 будинків та споруд, трав зазнали 10 людей, з них 6 – співробітники ДСНС.

Про це йшлося в ході засідання Регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Харківської області під головуванням начальника ХОВА Олега Синєгубова.

«Посилюємо взаємодію екстрених служб, військових адміністрацій всіх рівнів, органів місцевого самоуправління, керівників лісових господарств та лісокористувачів. Для оперативного реагування на можливі виклики, пов’язані з пожежною небезпекою, впроваджуємо низку заходів, а саме: лісовим господарствам створити запаси паливно-мастильних матеріалів для роботи транспорту, залученого для гасіння лісових пожеж; заборонити розміщення складів пально-мастильних та інших горючих матеріалів, автозаправних станцій та вогненебезпечних виробництв  ближче ніж за 100 метрів від стіни хвойного, 50 метрів від мішаного й 20 метрів від листяних лісів; забезпечити громади зовнішнім протипожежним водопостачанням. Актуалізувати плани евакуацій цивільного населення. Термін виконання – до 27 вересня поточного року. Це питання перебуває на моєму особистому контролі», – сказав Олег Синєгубов.

До переліку заходів також включили влаштування захисних протипожежних смуг шириною не менше 4 метри в місцях прилягання населених пунктів до лісових масивів, полів, степової смуги, автомобільних шляхів та залізниць; усунення порушень вимог пожежної безпеки, виявлених під час проведених спільних обстежень населених пунктів, об’єктів, господарських об’єктів, ліній електропередач, газо-, нафто трубопроводів, розміщених у лісових масивах або тих, що межують з ними; спільно з представниками ДСНС та Нацполіції Харківщини організувати щоденну інформаційно-роз’яснювальну роботу щодо запобігання пожежам в природних екосистемах.

Источник материала
loader
loader