Творця додатка Ghost, яким користувалися злочинці по всьому світу, затримали в Австралії
Творця додатка Ghost, яким користувалися злочинці по всьому світу, затримали в Австралії

Творця додатка Ghost, яким користувалися злочинці по всьому світу, затримали в Австралії

32-річного «комп'ютерного генія» заарештували в Австралії за підозрою у створенні застосунку для обміну зашифрованими повідомленнями, який використовують злочинці в усьому світі для управління наркотрафіком, відмивання грошей і вбивств. Затримання здійснили завдяки співпраці поліції дев'яти країн, оголосили в середу австралійські правоохоронні органи.

Додаток, що являє собою движок для блогів, відомий як Ghost («Привид»), який, як стверджував його розробник, неможливо зламати, використовували сотні злочинців у Європі, на Близькому Сході та в Азії, йдеться в заяві Федеральної поліції Австралії.

Але за останні два роки кілька поліцейських сил по всьому світу зламали цю мережу і спостерігали за тим, як користувачі обговорюють торгівлю наркотиками, відмивання грошей, вбивства та інші види насильства.

Творець «Привида», австралієць, не мав судимостей і жив із батьками в Нарві, Новий Південний Уельс. Він був «дещо здивований», коли поліція прийшла його заарештовувати, сказав помічник комісара федеральної поліції Іен Маккартні. Йому висунуто звинувачення в п'яти злочинах, найсерйозніший з яких передбачає тюремне ув'язнення строком на десять років.

Поліція також вилучила близько 376 телефонів із доступом до Ghost і заарештувала кілька десятків австралійців по всій країні. Водночас інші арешти були проведені в Італії, Ірландії, Швеції та Канаді

«Сьогодні ми наочно продемонстрували, що злочинні мережі, якими б прихованими вони себе не вважали, не можуть уникнути наших колективних зусиль», — сказала директорка Європолу, бельгійський комісар Катрін де Болле.

Створена дев'ять років тому програма Ghost працювала тільки на спеціально модифікованих смартфонах, які продавалися за ціною близько 2 350 австралійських доларів (1 430 євро). У цю ціну входила шестимісячна підписка на сервіс і технічна підтримка.

За даними австралійської поліції, Ghost використовували сотні ймовірних злочинців завдяки його перевагам у плані конфігурації (загальнодоступний код) і анонімності. Але 2022 року слідчим вдалося отримати доступ до зашифрованого контенту, впровадившись в одне з оновлень, які пропонував творець програми. Протягом двох років слідчі змогли відстежити зростаючу популярність платформи серед злочинців.

Під час цього в Австралії запобігли п'ятдесяти замахам на життя. В одному випадку слідчі перехопили зображення людини з приставленим до голови пістолетом, яку вдалося врятувати протягом години, за словами Крісті Шофілд, помічника комісара федеральної поліції. Саме французькі жандарми врешті-решт знайшли творця додатка в Австралії.

За словами Шофілд, поліції довелося діяти дуже швидко, щоб підозрюваний, у якого була можливість «видалити все» в системі, не досяг успіху в цьому, коли побачив поліцейських. «Наші тактичні групи змогли затримати його і забезпечити безпеку комп'ютерного обладнання менш ніж через 30 секунд після проникнення», — пояснила вона.

У 2021 році ліквідація аналогічної мережі, ANOM, призвела до арешту сотень підозрюваних по всьому світу. Вони не знали, що насправді ANOM виробляли і поширювали ФБР, федеральна поліція США та її австралійський аналог. Поліції США та інших країн вдалося розшифрувати 27 мільйонів повідомлень, багато з яких були пов'язані зі злочинною діяльністю.

Источник материала
loader
loader