Ювілей фестивалю «Червона рута». Що сталося з зірками, які запалали 35 років тому
Ювілей фестивалю «Червона рута». Що сталося з зірками, які запалали 35 років тому

Ювілей фестивалю «Червона рута». Що сталося з зірками, які запалали 35 років тому

17-24 вересня 1989-го у Чернівцях відбувся перший фестиваль української пісні «Червона рута». Багато лауреатів першого фестивалю стали зірками й виступають до сьогодні. Однак, частина з них, залишила музичну карʼєру або ж відійшла у вічність. Детальніше про фестиваль – у матеріалі «Главкома».

Під час першого фестивалю на сцені запалали такі «перші зірки» української естради 90-х як: гурти «Брати Гадюкіни», «Кому вниз», «Воплі Відоплясова», «Рутенія», співаки Василь Жданкін, Тарас Чубай, Андрій Миколайчук, співачки Марія Бурмака, Ірина Білик, Вікторія Врадій та інші.

Перше місце у номінації «Рок-ансамблі» зайняла Сестричка Віка (Вікторія Врадій), яка тоді запалила сцену. Її виступ називали «землетрусом, сонячним ударом і повінню одночасно». Через чотири роки після фестивалю, записування нових пісень, артистка разом із чоловіком поїхала до США, де живе й понині. Однак, в Америці карʼєру співачки Врадій не продовжила.

Друге місце у цій ж номінації «Рок-ансамблі» посіли «Брати Гадюкіни». За всю історію свого існування легендарні «Гади» мали п’ять складів, незмінним учасником яких був фронтмен Сергій Кузьмінський (Кузя). У 1994 році Кузя відбув на лікування від наркотичної залежності до Брюсселя – тоді ж гурт фактично розпався. У 2006-му «Гадюкіни» зважилися на об’єднання – результатом став їхній DVD «Вродило». Але у 2009 році Кузьмінський помер від раку гортані.

Гурт «Воплі Відоплясова» на «Червоній руті» виборов лише диплом. Однак вже через рік у 1990 «ВВ» поїхали у тур по європейських країнах, а згодом давали по 200 концертів на рік, і були одним з найбільш популярних та впізнаваних у світі українських рок-колективів. У 2016 році «ВВ» відсвяткували тридцятирічний ювілей творчої діяльності, давши великий ювілейний концерт у Палаці спорту. 

Співачка Марія Бурмака з Харкова посіла друге місце у номінації «Співці». Після цього вона записала свій перший альбом, а загалом її дискографія налічує 15 позицій. Вона стала не лише відомою співачкою, а й працювала журналісткою, й була активною учасницею практично всіх подій сучасної української історії, включаючи студентську революцію 1990 року, Помаранчеву революцію 2004-го та Євромайдан (2013-2014).

Одна з найвідоміших співачок сучасності Ірина Білик у 1989 залишила фестиваль без нагороди. Біографи співачки стверджують: у 1989-му Білик поселили у готелі з поганими умовами – вона захворіла і саме тому передчасно зійшла з дистанції на конкурсі. Проте це не вплинуло на карʼєру Білик і на «Червону Руту» вона повертається у середині 90-х вже не в ролі конкурсантки, а запрошеної суперзірки.

Тепер у послужному списку Ірини Білик – десятки студійних альбомів, чотири перевидання найкращих пісень, у їхньому числі – випущений у 2020-му до ювілею зірки альбом «50». Білик знімалася у художніх фільмах, її пісні ставали саундтреками, вона має безліч титулів і нагород.  

Наприкінці 1980-х ідею провести фестиваль, котрий стане чимось більшим, ніж просто музичне свято і символізуватиме виклик радянській системі, українські митці сприйняли дуже позитивно. Детальніше про історію та учасників першої «Червоної рути» – у нашому матеріалі.

Источник материала
loader
loader