Вчені виявили нові переваги білків молока та м’яса щодо блокування раку
Вчені виявили нові переваги білків молока та м’яса щодо блокування раку

Вчені виявили нові переваги білків молока та м’яса щодо блокування раку

Дослідники з Японії виявили, що харчові антигени, такі як білки молока, пригнічують ріст пухлини в тонкому кишківнику, активуючи імунні клітини. Це свідчить про те, що без антигени дієти можуть становити ризики, підкреслюючи необхідність медичного нагляду при прийнятті таких дієт. Дослідники з Центру інтегративних медичних наук RIKEN (IMS) в Японії під керівництвом Хіроші Оно виявили, що харчові антигени, такі як білки молока, відіграють важливу роль у запобіганні росту пухлин у тонкій кишці. Їхні експерименти продемонстрували, як ці білки активують імунну систему кишківника, дозволяючи їй зупиняти розвиток нових пухлин. Висновки нещодавно були опубліковані в журналі Frontiers in Immunology.

Харчові антигени отримують багато негативних відгуків у пресі, оскільки вони є джерелом алергічних реакцій на такі продукти, як арахіс, молюски, хліб, яйця та молоко. Навіть якщо вони не викликають алергічних реакцій, ці антигени — разом із багатьма іншими, що містяться в рослинах і бобах — все одно вважаються чужорідними об’єктами, які потребують перевірки імунної системи. Оно та його команда раніше повідомляли, що харчові антигени активують імунні клітини в тонкому кишківнику, але не в товстому кишківнику. Одночасно відомо, що деякі імунні клітини, активовані кишковими бактеріями, пригнічують пухлини в кишківнику. У новому дослідженні дослідники RIKEN IMS об’єднали ці два напрямки думок і перевірили, чи харчові антигени пригнічують пухлини в тонкому кишківнику.

Експериментальна інформація

Команда почала з особливого виду миші з мутацією в гені придушення пухлини. Як і у людей із сімейним аденоматозним поліпозом, коли цей ген функціонує неправильно, у мишей розвиваються пухлини по всьому тонкому та товстому кишківнику. Перший експеримент був досить простим. Вони годували цих мишей звичайною їжею або їжею без антигенів і виявили, що у тих, хто отримував нормальну їжу, було менше пухлин у тонкому кишківнику, але така ж кількість у товстому кишківнику.

Харчові антигени передаються дендритним клітинам через М-клітини
Коли білкові антигени вводять у тонку кишку мишей дикого типу, вони передаються дендритним клітинам у пейєрових ділянках; подібні експерименти на мишах з дефіцитом М-клітин призводять до того, що білковий антиген отримує менше дендритних клітин. Авторство: RIKEN

Потім вони додали загальний репрезентативний антиген під назвою альбумін, який можна знайти в м’ясі, але не було у звичайній їжі, до дієти без антигенів, переконавшись, що загальна кількість білка дорівнює кількості білка у звичайному раціоні. . Коли мишам давали таку дієту, пухлини в тонкому кишківнику були пригнічені, так само як це було зі звичайною їжею. Це означає, що придушення пухлини було безпосередньо пов’язане з наявністю антигену, а не з харчовою цінністю їжі чи будь-яким специфічним антигеном.

Три дієти також вплинули на імунні клітини, зокрема Т-клітини, у тонкому кишківнику. У мишей, які отримували звичайну дієту без антигенів, було набагато менше Т-клітин, ніж у тих, які отримували звичайну їжу або їжу без антигенів з молочним білком. Подальші експерименти виявили біологічний процес, який робить це можливим.

Клінічні наслідки та ризики

Ці висновки мають клінічне значення. Подібно до без антигенних дієт, клінічні елементарні дієти включають прості амінокислоти, але не білки. Це зменшує роботу шлунково-кишкового тракту і може допомогти людям із важкими шлунково-кишковими захворюваннями, такими як хвороба Крона або синдром подразненого кишківника. За словами Оно, «пухлини тонкого кишківника зустрічаються набагато рідше, ніж пухлини товстої кишки, але ризик вищий у випадках сімейного аденоматозного поліпозу, і тому клінічне використання елементарних дієт для лікування запальних захворювань кишківника або інших захворювань шлунково-кишкового тракту у цих пацієнтів має бути рекомендованим. розглядати дуже уважно».

Елементарні дієти іноді приймають люди без важких шлунково-кишкових захворювань або алергії як здоровий спосіб схуднути або зменшити здуття живота та запалення. Нові результати показують, що це може бути ризиковано, і підкреслюють, що такі дієти не слід використовувати без рекомендації лікаря.

Источник материала
loader
loader