Вчені виявили спільне джерело лави для всіх гарячих точок Землі
Вчені виявили спільне джерело лави для всіх гарячих точок Землі

Вчені виявили спільне джерело лави для всіх гарячих точок Землі

Команда геологів з Університету Британської Колумбії (Канада) запропонувала переосмислити наше розуміння походження вулканічних лав, що вивергаються в таких гарячих точках Землі, як Гаваї, Ісландія та Самоа. Дослідники дійшли висновку, що всі лави, мабуть, походять з єдиного резервуара в мантії планети.

Результати дослідження, опублікованого в журналі Nature Geoscience, вказали на те, що мантія Землі більш однорідна, ніж передбачалося, а лави набувають свого унікального хімічного відбитка по шляху до поверхні.

Нагадаємо, мантія Землі — це шар твердих гірських порід, який становить приблизно 84% від обсягу планети і розташований між залізним ядром та земною корою. Незважаючи на високі температури, мантія залишається переважно твердою через високий тиск. Лавою називають магму, яка виділяється з мантії, проникаючи крізь кору та вивергаючись на поверхню.

Гарячі точки, своєю чергою, є області на поверхні планети, де магма з глибин мантії проривається вгору, створюючи вулканічні острови та гірські ланцюги. Традиційно вважалося, що хімічна різноманітність лав, що вивергаються в цих регіонах, зумовлена ​​гетерогенністю джерел у глибокій мантії, які містять різні компоненти за складом, походженням та віком.

В рамках дослідження геологи проаналізували мікроелементи та ізотопи в лавових потоках гарячих точок, щоб визначити склад їхніх батьківських магм та джерел. Як показали результати, хімічна неоднорідність лавових потоків формується в результаті процесів, що відбуваються з магмою в міру її підйому на поверхню. 

Команда виявила, що батьківські магми для лав гарячих точок, а також кімберлітів і базальтів з великих магматичних провінцій мають однорідний елементний і ізотопний склад. Це означає, що, незважаючи на видимі відмінності на поверхні, у глибинах мантії існує єдиний резервуар.

Відкриття пропонує простішу модель еволюції мантії Землі, в якій єдиний виснажений і дегазований резервуар мантії збагатився несумісними елементами під час архейського еону (приблизно 2,5-4 мільярди років тому) і з тих пір залишався відносно незмінним.

Якщо висновки авторів нової наукової роботи вірні, то мантія Землі однорідніша, ніж вважалося раніше. Результати дослідження дозволяють краще зрозуміти процеси, що спостерігалися в ранній історії нашої планети.

Источник материала
loader
loader