Померла поетеса та громадська діячка Олександра Ковальова
Померла поетеса та громадська діячка Олександра Ковальова

Померла поетеса та громадська діячка Олександра Ковальова

Олександра Ковальова мала значний вплив на Сергія Жадана у його дитинстві, знайомлячи його з письменниками, політиками, музикантами та журналістами, які виступали за українську незалежність

На 76-му році життя померла поетеса, перекладачка, громадська діячка та педагогиня Олександра Ковальова. Про це повідомив письменник  Сергій Жадан у фейсбуці.

«Сьогодні вночі померла Олександра Ковальова — українська поетка, перекладачка, педагог, громадська діячка. Моя тітка», — написав він.

Як повідомляє «Суспільне Культура», Олександра Ковальова мала значний вплив на Сергія Жадана у його дитинстві, знайомлячи його з письменниками, політиками, музикантами та журналістами, які виступали за українську незалежність, а також із забороненою на той час літературою, пов’язаною з рухом за незалежність.

Вона публікувалася під кількома псевдонімами: Олеся Шепітько, Алекс Шмідт і Сандра Флюстерлінґ.

З 1983 року вона стала членкинею Національної спілки письменників України й очолювала культурологічне товариство «Спадщина». Удостоєна стипендії Нюрнберга, премії ім. Костя Гордієнка, Харківської обласної премії ім. О. Масельського і премії журналу «Березіль». 

Також вона написала понад 50 статей про літературу, переклала 13 книг, серед яких твори Вальтера Загорка і Манфреда Шваба.

У її творчому доробку є кілька романів, збірок оповідань та поетичних збірок, зокрема «Степові озера», «Обрії», «На два голоси» (спільно з Надею Шмідт), «Ходім туди, де спить трава» (спільно з Ольгою Тільною), «Триблаженне дерево», «Овлур та інші повісті».

Окрім літературної діяльності, Олександра Ковальова була кандидаткою філологічних наук та доценткою факультету іноземної філології Харківського національного педагогічного університету.

Фото: Національна спілка письменників України

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Источник материала
loader
loader