Інфекціоністка пояснила, як розпізнати у себе лихоманку Західного Нілу
Інфекціоністка пояснила, як розпізнати у себе лихоманку Західного Нілу

Інфекціоністка пояснила, як розпізнати у себе лихоманку Західного Нілу


Якщо це легкий перебіг захворювання, воно проходить практично без наслідків для людського організму, запевняє експерт.

Лихоманка Західного Нілу, яку почали фіксувати на території нашої країни, може надовго прикувати людину до ліжка. Про це у неділю, 29 вереся, повідомила інфекціоністка, докторка медичних наук та професорка Ольга Голубовська в інтерв’ю 

Голубовська зауважила, що в Україні нині зафіксовано близько 70 випадків захворювання і всі ці випадки тяжкі. Найбільше захворювань у Києві.  

“Практично всі з ураженням нервової системи. У нашій клініці, там де кафедра розташована, в Олександрівській лікарні, найбільше таких хворих. 17% – без менінгіальної форми. А так практично всі люди з менінгоенцефалітами перебувають у стаціонарах”, – розповіла професорка. 

Лікар наголосила, що хвороба важко переноситься людьми похилого віку, у віці 60+.

“Іноді в таких людей трапляються когнітивні розлади – вони починають щось забувати, поведінка може змінитися, вони впадають у кому буквально на очах”, – розповіла професорка.

Голубовська пояснила що люди, які мешкають у приватних будинках та тримають господарство, або якщо є поряд ліс чи водоймище, де багато комарів, є групою ризику.

“Чим більше комарів, тим вищим є ризик інфікуватися. Наприклад, я консультувала жінку, вона розповідала, що у неї напередодні захворювання кілька курей здохло. Це явище в інфекційній патології називається “епідеміологічним зв’язком”, – розповіла вона.

Щоб запобігти захворюванню, Ольга Голубовська порадила частіше користуватися репелентами, ставити їх у підвалах, де багато комарів. 

“Не можна сказати, що це на 100% допоможе, але значно знизить ризики інфікування лихоманкою Західного Нілу”, – сказала професорка.

Вона додала, що вакцинації від хвороби немає, але запевнила, що підхопити лихоманку від іншої людини неможливо. 

Лікарка порадила, за умови підозрілих симптомів – негайно звертатися за допомогою.

“Якщо сильний біль голови, блювання, підвищення внутрішньочерепного тиску, потрібно звертатися до лікаря”, – закликала інфекціоністка. 

У Хмельницькому зафіксували першу смерть від лихоманки Західного Нілу. Жінка померла внаслідок важкого ускладнення гарячки – менінгоенцефаліту. 

Нагадаємо, з початку року в Україні зафіксовано вже 69 випадків гарячки Західного Нілу, з яких 41 випадок підтверджений у серпні.



Теги по теме
Болезнь инфекция заболевание
Источник материала
loader
loader