Астрономи виявили нову екзопланету
Астрономи виявили нову екзопланету

Астрономи виявили нову екзопланету

Астрономи, використовуючи телескоп Very Large Telescope ESO, виявили екзопланету Barnard b, що обертається навколо зірки Барнарда, розташованої лише шість світлових років від Землі. Вона важить близько половини маси Венери, а рік на цій планеті триває трохи більше ніж три земні доби, повідомляє видання The Independent.

Дослідження, результати якого опубліковані в журналі Astronomy and Astrophysics, тривало протягом п’яти років. Астрономи також висловили припущення про можливе існування ще трьох кандидатів у екзопланети, які можуть обертатися навколо зірки Барнарда.

Слід зазначити, що до цього часу жодна планета не була підтверджена в орбіті зірки Барнарда. Хонай Гонсалес Ернандес, провідний автор статті з Інституту астрофізики Канарських островів, підкреслив: “Навіть якщо це зайняло багато часу, ми завжди були впевнені, що зможемо щось знайти”.

Учені досліджували можливі сигнали від екзопланет у межах населеної або помірної зони зірки Барнарда, де теоретично може існувати рідка вода. Планета Barnard b обертається в двадцять разів ближче до своєї зірки, ніж Меркурій до Сонця. Температура на її поверхні досягає близько 125 градусів за Цельсієм.

Гонсалес Ернандес зазначив, що “Barnard b – одна з найменш масивних відомих екзопланет і одна з небагатьох з масою меншою за Землю. Проте планета знаходиться занадто близько до своєї зірки, ближче, ніж населена зона”. Він також додав, що незважаючи на те, що зірка приблизно на 2500 градусів холодніша за наше Сонце, температура на Barnard b занадто висока для існування рідкої води на поверхні.

Це відкриття додає нові відомості про можливі екзопланети, які можуть існувати в сусідніх зоряних системах, і відкриває нові горизонти в дослідженнях позаземного життя.

Теги по теме
Космос ученые
Источник материала
loader
loader