«Британцям радять утікати від ТЦК». Огляд російської дезінформації за 23—29 вересня 2024 року
«Британцям радять утікати від ТЦК». Огляд російської дезінформації за 23—29 вересня 2024 року

«Британцям радять утікати від ТЦК». Огляд російської дезінформації за 23—29 вересня 2024 року

Про що брехала російська пропаганда минулого тижня.

З 24 лютого 2022 року «Детектор медіа» моніторить український сегмент соцмереж і кремлівські медіа та щоденно документує хроніку російської дезінформації про війну Росії проти України. Також ми робимо огляд фейків за тиждень ― читайте останні за 9—15 вересня та 16—22 вересня. Підсумковий текст про дезінформацію та її основні тенденції у 2023 році читайте тут.

З 23 по 29 вересня 2024 року аналітики «Детектора медіа» задокументували 27 дезінформаційних вкидів. Зокрема, впродовж цього періоду російські пропагандисти брехали, що ЗСУ вже втратили пів мільйона бійців; що у громадській вбиральні розмістили провокативний плакат; що Посольство Великої Британії в Україні рекомендує британцям утікати від ТЦК; а в Івано-Франківську нібито побили чоловіка, який долучився до команди «мовних інспекторів».

«Британцям радять утікати від ТЦК». Огляд російської дезінформації за 23—29 вересня 2024 року - Фото 1

Брехня: «Втрати ЗСУ перевищують 500 тисяч людей»

У пропагандистських телеграм-каналах писали, що безповоротні втрати Збройних Сил України нібито вже перевищили пів мільйона осіб. Повідомляючи це, пропагандисти посилалися на слова колишнього народного депутата України Ігоря Мосійчука. За його словами, ця цифра підтверджується станом кладовищ у великих містах.

Проте ця інформація не відповідає дійсності. У лютому 2024 року президент Зеленський на пресконференції в Києві вперше озвучив кількість втрат ЗСУ. Він назвав кількість ― 31 тисяча загиблих. Водночас президент України відмовився назвати кількість поранених і зниклих безвісти бійців ЗСУ. Вже у липні цього ж року Зеленський в інтервʼю BBC сказав, що загиблих «менше не стає», не називаючи їхню кількість станом на той момент. Дані президента України наштовхують на висновок, що коли за два роки повномасштабної війни загиблих військових ЗСУ ― 31 тисяча, то за період з лютого 2024 року по липень 2024 (пʼять місяців) їхня кількість скоріш за все не могла збільшитися в понад 16 разів, і це спростовує тезу Ігоря Мосійчука. Зрештою, екснардеп відомий своїми провокативними та неправдивими словами, які регулярно використовують російські пропагандисти. 

Росіяни поширюють подібну інформацію, зокрема завищені показники втрат ЗСУ, для того, щоб деморалізувати українців. Крім того, цей фейк також має на меті звинуватити українське військово-політичне керівництво в нібито приховуванні реальних втрат і неспроможності ефективно давати відсіч російській агресії.

Несправжній плакат «Не сси — вступай до ЗСУ»

Також проросійські телеграм-канали стверджували, що в одній з українських громадських вбиралень нібито розмістили агітаційний плакат із закликом вступати до лав ЗСУ. Плакат містить провокативний напис «Не сси — вступай до ЗСУ», а як «доказ» існуванню цієї агітаційної реклами пропагандисти надавали відповідне фото.

«Британцям радять утікати від ТЦК». Огляд російської дезінформації за 23—29 вересня 2024 року - Фото 2

Скриншот із проросійського телеграм-каналу

Насправді ж фраза «Не сси — вступай до ЗСУ» є калькою з російської, що свідчить про ймовірну фейковість плаката, адже подібні фрази зазвичай не використовують в офіційній рекламі рекрутингу до ЗСУ. Крім того, пошук новин про такий плакат в українських медіа, як і цього зображення на інших ресурсах, не дав жодного результату.

Плакат на фото також не має природних тіней, які б падали від нього на стіну, а ще на фоні загального інтер’єру плакат має занадто чіткий і яскравий вигляд. Це ще один аргумент щодо того, що зображення плаката наклали на фото за допомогою графічного редактора.

Брехня: «Посольство Великої Британії в Україні рекомендує втікати від ТЦК»

Ще проросійські джерела поширювали фото листівки, яку нібито розробило Посольство Великої Британії в Україні. У ній британцям під час візиту до України рекомендують уникати зустрічей із працівниками Територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП).

Якщо ж не вдалося уникнути зустрічі, то не варто «піддаватися на провокації, расизм, штурхани, дивитися в очі». А якщо взагалі «запхали в бус», то рекомендують не панікувати, нічого не підписувати, дзвонити в посольство та чекати на допомогу.

«Британцям радять утікати від ТЦК». Огляд російської дезінформації за 23—29 вересня 2024 року - Фото 3

Скриншот із російського пропагандистського телеграм-каналу

Проте ця інформація не відповідає дійсності. Посольство Великої Британії в Україні в коментарі для журналістів StopFake повідомило, що там не друкували відповідну листівку. Окрім цього, у посольстві сказали, що офіційні рекомендації для британців щодо подорожей до України можна переглянути на сайті Міністерства закордонних справ Великої Британії.

Також варто зауважити, що в Україні громадяни інших держав не підлягають мобілізації. Раніше ми документували подібний фейк росіян, згідно з яким представники ТЦК «побили етнічного угорця» на заході України.

Брехня: «В Івано-Франківську побили чоловіка, який став “мовним інспектором”»

У мережі поширювали повідомлення про те, що в Івано-Франківську буцімто побили чоловіка, який долучився до команди «мовних інспекторів». На це нібито пожалілася його дружина, опублікувавши відповідний допис у фейсбуці. А ще вона начебто написала «заяви та скарги» в правоохоронні органи.

«Британцям радять утікати від ТЦК». Огляд російської дезінформації за 23—29 вересня 2024 року - Фото 4

Скриншот Центру протидії дезінформації

Однак у Головному управлінні Національної поліції в Івано-Франківській області повідомили, що за останній час у місті не фіксували ніяких повідомлень щодо будь-яких злочинів, скоєних на мовному підґрунті.

«Мовний патруль» ― це ініціатива мера Івано-Франківська Руслана Марцінківа. Її ідея полягає в тому, що волонтери, так звані «мовні інспектори», толерантно робитимуть зауваження при використанні іншими людьми російської мови в публічному житті й пропонуватимуть відвідати мовні курси. Водночас у «мовних інспекторів» не буде якихось особливих повноважень, вони не будуть мати права карати порушників у будь-який спосіб.

Прокоментував цю ініціативу й Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, сказавши, що Івано-Франківськ був єдиним обласним центром, в якому не було мовної програми, тому мер може створювати робочі групи, які будуть стежити за дотриманням мовного законодавства.

Щоб не пропускати найголовніших матеріалів Центру досліджень «Детектора медіа», підписуйтеся на розсилку. Вона виходить що два тижні

Ілюстрація на головній та інфографіки: Наталія Лобач

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Источник материала
loader
loader