Небезпечна вакцина проти АЧС: АСУ попереджає про можливі наслідки для свинарства
Небезпечна вакцина проти АЧС: АСУ попереджає про можливі наслідки для свинарства

Небезпечна вакцина проти АЧС: АСУ попереджає про можливі наслідки для свинарства

Асоціація «Свинарі України» (АСУ), учасники якої забезпечують понад 7л0% промислової свинини, занепокоєна ситуацією щодо поширення недостовірної інформації та маніпуляцією даних щодо реєстрації кандидата вакцини проти африканської чуми свиней (АЧС) та можливості її застосування в Україні. Це не тільки шкодить репутації галузі, а й може мати негативні епізоотичні та економічні наслідки для країни.

Про це АСУ заявила в офіційному зверненні, оприлюдненому на сайті організації.

Зокрема, йдеться про те, що попри визнання важливості вакцини як одного з інструментів контролю АЧС, підприємства АСУ не вбачають можливості компромісу у питанні безпечності. Оскільки кандидат вакцини проти АЧС в’єтнамського виробництва (AVAC Vietnam Joint Stock Corporation), який прагнуть зареєструвати в Україні, наразі не має підтвердженого статусу безпечного продукту, це несе потенційні ризики погіршення епізоотичної ситуації у країні. Про це свідчать:

Попередження Всесвітньої організації охорони здоров’я тварин (WOAH) щодо ризиків, пов’язаних із застосуванням вакцин із непідтвердженим статусом безпечності та ефективності  (https://www.woah.org/app/uploads/2024/01/en-woah-positionstatement-asf-substandard-vaccines.pdf). Згідно з WOAH, сьогодні жодний із кандидатів не має статусу вакцини, оскільки не пройшов процес перевірки.

Заява Служби інспекції здоров'я тварин і рослин (APHIS) Міністерства сільського господарства США (https://www.federalregister.gov/documents/2022/10/27/2022-23446/notice-of-withdrawal-of-select-agent-regulatory-exclusions-for-two-strains-of-african-swine-fever) про виключення штамів ASFV-G-ΔMGF (використаний для створення вакцини AVAC ASF Live) та ASFV-G-Δ9GL/ΔMGF зі списку мікроорганізмів, які дозволено ввозити на територію США, у зв’язку з тим, що APHIS «проаналізувала нову інформацію щодо безпечності та геномної нестабільності, що може призвести до відновлення вірулентності, і визначила, що вони [ці штами] можуть становити серйозну загрозу для здоров'я тварин та безпечності продуктів тваринного походження».

Дослідження (Assessment of African swine fever vaccine candidate ASFV-G-∆MGF in a reversion to virulence study за посиланням https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37248243/), що засвідчують, що вакцинний вірус ASFV-G-ΔMGF (використаний для створення вакцини AVAC ASF Live) відновлює вірулентність (здатність заражати). 

Дослідження (Challenges in the Application of African Swine Fever Vaccines in Asia за посиланням https://www.mdpi.com/2076-2615/14/17/2473), що підтверджують, що в епізоотичній ситуації щодо АЧС у В’єтнамі  відіграє роль штам ASFV-GUS-Vietnam, який є ідентичним ASFV-G-ΔMGF (використаний для створення вакцини AVAC ASF Live). Його виявили у 2021 році, тобто до реєстрації вакцини у В’єтнамі, що свідчить, «що незаконне використання неналежних вакцин може не тільки сприяти поширенню хвороби, але й сприяти виникненню нових варіантів у регіонах додатково до ризику рекомбінації між різними генотипами АЧС».

У своїй заяві АСУ також прокоментувала: «Кожен український виробник свинини сьогодні у зоні ризику АЧС. Ситуацію значно ускладнює відсутність програм компенсації за ліквідоване поголів’я. Однак це не означає, що галузь втрачає пильність і легковажно підходить до прийняття рішень, які матимуть наслідки для кожного. Сьогодні питання реєстрації кандидата вакцини проти АЧС в Україні не зводиться до ризиків окремого підприємства, яке вирішить застосувати продукт, безпечність якого не доведено. Ідеться про наслідки для епізоотичної ситуації у країні та сусідніх країнах, впливу на зовнішню торгівлю продукцією свинарства, інтеграції України у ЄС. Відтак, обговорення здійснюється в широкому експертному колі, із залученням профільних відомств, компетентного органу, експертизи вітчизняних та міжнародних організацій і наукових установ. За висновками останнього такого круглого столу, організованого під егідою Міністерства аграрної політики і продовольства України (27 березня 2024 року), було прийнято рішення надалі відстежувати прогрес щодо розробки вакцини проти АЧС та не підтримано ініціативу зареєструвати кандидата вакцини в’єтнамського виробництва, зважаючи на ризики та відсутність доказів його безпечності та якості».

АСУ є учасником таких перемовин і підтримує оприлюднення тільки офіційних даних та позиції.

Асоціація «Свинарі України» — неприбуткова, добровільна організація, заснована вітчизняними виробниками свинини. Головні цілі об'єднання — представництво і захист прав та інтересів господарств об'єднання, сприяння розробці та впровадженню нових технологій ефективного виробництва свинини, розширення ринків збуту, захист внутрішнього ринку збуту.

 

 

 

 

 

Источник материала
loader
loader