В Україні презентували законопроєкт щодо системи страхування воєнних ризиків
В Україні презентували законопроєкт щодо системи страхування воєнних ризиків

В Україні презентували законопроєкт щодо системи страхування воєнних ризиків

Міністерство економіки та Національний банк України презентували законопроєкт про створення загальнодержавної системи страхування від воєнних ризиків для захисту інтересів населення та бізнесу.

Як передає Укрінформ, про це повідомило Мінекономіки за результатами консультацій з бізнес-спільнотою.

Законопроєкт передбачає створення загальнодержавної системи страхування від воєнних ризиків для населення та бізнесу, що забезпечить захист страхових інтересів фізичних та юридичних осіб і відшкодування збитків, спричинених воєнними ризиками в Україні.

Система покриватиме ризики фізичної шкоди, спричинені війною. Зокрема, обов'язковому страхуванню підлягатиме майно, передане в заставу, та об'єкти житлового будівництва.

«Відсутність покриття воєнних ризиків є суттєвою перепоною для залучення інвесторів для відбудови України та розвитку нашої економіки. Ми хочемо виправити це, створивши єдину систему страхування від воєнних ризиків», - зазначив перший заступник міністра економіки України Олексій Соболев.

За його словами, в Україні вже працює низка інструментів на цьому ринку. Зокрема, механізм Unity для страхування суден, де держава виділила частину капіталу для покриття першого ризику. Є також успішні проєкти з MIGA, запускається співпраця з DFC, підписано перший договір страхування від воєнних ризиків інвестиційного кредиту від Експортно-кредитного агентства.

Фінансування здійснюватиметься за рахунок обов'язкових страхових платежів та фінансової допомоги донорів. Законопроєкт також передбачає створення Державної агенції зі страхування воєнних ризиків.

До кінця грудня 2024 року проєкт закону передадуть до профільного комітету Верховної Ради з урахуванням зауважень бізнес-спільноти та представників страхового ринку.

Як повідомляв Укрінформ, Експортно-кредитне агентство (ЕКА) України уклало перший договір страхування інвестиційного кредиту від воєнних ризиків.

Теги по теме
Бизнес
Источник материала
loader
loader