В умовах війни важливо зберегти медкадри та надати їм можливість працювати - Ляшко
В умовах війни важливо зберегти медкадри та надати їм можливість працювати - Ляшко

В умовах війни важливо зберегти медкадри та надати їм можливість працювати - Ляшко

Частина медиків залишиться працювати у вцілілих корпусах пошкодженої 28 вересня лікарні у Сумах, ще частина працівників — тимчасово підсилить інші медзаклади міста.

Як передає Укрінформ, про це повідомив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко у Фейсбуці за підсумками відрядження на Сумщину.

"Обговорили координацію дій між медзакладами, медичними працівниками та "екстренкою" у надзвичайних ситуаціях, детально розібрали, як відбувалась евакуація поранених та госпіталізованих пацієнтів після останньої атаки на лікарню, масштаби руйнувань, плани відновлення та організацію роботи лікарів. Подякував медикам за роботу у надскладних умовах. Дуже важливо зберегти медичні кадри та дати їм можливість працювати. Передбачається, що частина медиків залишиться працювати у вцілілих корпусах пошкодженої лікарні, а частина — тимчасово підсилить інші медзаклади міста. Для цього вже відпрацьовані всі юридичні основи з боку МОЗ та НСЗУ", - зазначив він.

Ляшко нагадав, що 28 вересня російська армія двічі прицільно вдарила по одному з корпусів лікарні в Сумах, де на той момент перебувало 86 пацієнтів, зокрема 15 маломобільних, та 38 медичних працівників. 10 людей загинули.

Міністр поінформував, що у межах відрядження разом з начальником Сумської ОВА Володимиром Артюхом провів нараду з керівниками медзакладів щодо стану надання медичної допомоги в області та готовності медичної системи до реагування на надзвичайні ситуації.

"На жаль, наразі в країні немає безпечних місць, тому кожна область весь час повинна відпрацьовувати плани реагування та бути постійно готова до будь-яких сценаріїв, аби вчасно та максимально ефективно надати медичну допомогу. Особливо це актуально для областей, які знаходяться поблизу активних бойових дій", - зауважив очільник МОЗ.

Ляшко зауважив, що попри війну та обмежені ресурси, відомство продовжує працювати над модернізацією медичних закладів, зокрема, у прифронтових областях.

"За останні кілька років завдяки централізованим закупівлям, допомозі партнерів та спільним проєктам Сумщина отримала магнітно-резонансний томограф, нейрохірургічний мікроскоп, лінійний прискорювач, 3 ангіографи, 7 апаратів для комп'ютерної томографії, 11 кисневих станцій, 9 стаціонарних рентгенапаратів. Важливо, аби воно раціонально використовувалось та працювало на благо пацієнтів. Адже якісна, доступна та безоплатна медична допомога для українців — наш пріоритет", - зазначив він.

Міністр додав, що постійних атак зазнають не лише медзаклади, а й автомобілі екстреної медичної допомоги. За його словами, важливо постійно поповнювати автопарки центрів «екстренки». Він висловив вдячність Фундації Олени Зеленської, яка передала чотири автомобілі швидкої допомоги Сумському обласному центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. Передача стала можливою завдяки Благодійному Центру "King Salman Humanitarian Aid and Relief Centre" (Королівство Саудівська Аравія).

"Відсьогодні реанімобілі вже працюють на евакуаційних маршрутах та рятують життя українцям", - підкреслив очільник МОЗ.

Як повідомляв Укрінформ, на Харківщині під час обстрілу росіяни пошкодили 4 автівки екстреної меддопомоги, травми зазнав водій.

Фото: Віктор Ляшко / Фейсбук

Теги по теме
Министерство здравоохранения Виктор Ляшко
Источник материала
loader
loader