Вчені виявили великі поклади льоду на Місяці
Вчені виявили великі поклади льоду на Місяці

Вчені виявили великі поклади льоду на Місяці

Вчені виявили великі поклади льоду в місячному пилу та камінні, які можуть стати цінним ресурсом для майбутніх місячних експедицій. Згідно з новим аналізом даних місії NASA LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter), лід може бути використаний для захисту від радіації, виробництва ракетного палива та придатного для дихання повітря.

Дослідження показало, що лід є не тільки у великих постійно затінених областях (PSR) поблизу місячного Південного полюса, а й у ширших регіонах, включаючи області всередині кратерів Кабео, Хауорт, Шумейкер і Фаустіні. «Ми виявили, що існують широко поширені свідчення наявності водяного льоду в PSR за межами Південного полюса, принаймні в напрямку 77 градусів південної широти», — сказав Тімоті МакКланахан з Центру космічних польотів імені Годдарда NASA.

Дослідження також допомогло планувальникам місячних місій, надавши карти та визначаючи характеристики поверхні, які показують, де лід, швидше за все, буде виявлений, а де менш ймовірно. «Наша модель і аналіз показують, що найбільша концентрація льоду, як очікується, буде спостерігатися поблизу найхолодніших місць PSR з температурою нижче 75 Кельвінів (-198°C або -325°F) і поблизу основи звернених до полюсів схилів PSR», — сказав МакКланахан.

Команда використовувала прилад LRO Lunar Exploration Neutron Detector (LEND) для виявлення ознак льодових покладів шляхом вимірювання помірних по енергії «епітермальних» нейтронів. «Ми припустили, що якщо всі PSR мають однакову концентрацію водню, то CSETN повинен пропорційно визначати їхню концентрацію водню як функцію їхньої площі», — додав МакКланахан.

Модель була розроблена на основі теоретичного дослідження, яке продемонструвало, як PSR з водневим посиленням виявлятимуться CSETN. Кореляція була продемонстрована з використанням нейтронних викидів від 502 PSR з площами від 4 км2 до 1079 км2, які контрастували з навколишніми менш багатими воднем областями.

Виявлення великих покладів льоду на Місяці має значення для майбутніх місячних експедицій, оскільки лід може бути використаний як ресурс для підтримки життєдіяльності та виробництва палива. «Ми очікуємо, що для кожної поверхні в радіусі квадратного метра, що знаходиться над цими відкладеннями, має бути принаймні ще близько п’яти літрів льоду в межах поверхні метра в порівнянні з їхніми навколишніми територіями», — сказав МакКланахан.

Источник материала
loader