Підсумки моніторингу телемарафону «Єдині новини» за липень-вересень 2024 року. Друга частина коротко
Підсумки моніторингу телемарафону «Єдині новини» за липень-вересень 2024 року. Друга частина коротко

Підсумки моніторингу телемарафону «Єдині новини» за липень-вересень 2024 року. Друга частина коротко

Порушення стандартів, етики, піар і проігноровані теми.

Цей моніторинг — докладний аналіз ефіру спільного марафону (новин, прямих ввімкнень, гостьових студій) на дотримання стандартів і вагомі професійні помилки ведучих і журналістів. Автор моніторингу — Ігор Куляс, медіатренер та автор основної методології моніторингових досліджень «Детектора медіа». Докладний розбір роботи ведучих і журналістів під час моніторингу потрібен і глядачам, і самим медійникам, які зможуть врахувати свої помилки та робити якісніший продукт. В аналізі ми враховуємо специфіку воєнного часу та фіксуємо лише порушення стандартів, яких журналісти й ведучі могли б уникнути.

Детальніше — в методології моніторингу, яку ми оновили з 2024 року з урахуванням думки телевізійників. Резюме моніторингових звітів читайте тут. У рубриці «Щоденні теленовини» щодня виходить короткий огляд марафону. А підсумки моніторингу телемарафону «Єдині новини» за квітень — червень 2024 року читайте тут (перша частина) і тут (друга).

21 травня Перший канал Суспільного вийшов із телемарафону і вирушив у самостійне плавання 24/7. Для моніторингу ця зміна не є принциповою. Робота інформаційної редакції Суспільного мовлення оцінюватиметься так само як і раніше. Для цього в моніторинг почергово потраплятимуть 4-годинні блоки роботи каналу в ті ж дні, у які моніторитимуться й учасники спільного телемарафону. По черзі ці блоки братиму з різних слотів (ранкового, денного, вечірнього). Методологія оцінки ефірного продукту Суспільного залишається тією ж самою.

Повну версію читайте тут.

Народні депутати в гостьових студіях телемарафону

Представництво народних депутатів в ефірі телемарафону подається абсолютно повно, враховано всі без винятку ефіри липня—вересня цього року.

У третьому кварталі гостями народні депутати в ефірі телемарафону були 260 разів. Це відчутно менше, ніж було у другому кварталі (321 раз). Утім, оскільки на всіх каналах телемарафону в третьому кварталі кількість народних депутатів у ефірах була приблизно такою ж, як і в попередньому кварталі, то зменшення загальної кількості депутатів у телемарафоні пояснюється лише виходом з нього Суспільного мовника (в ефірах якого завжди було доволі багато нардепів). У окремому від марафону ефірі Першого каналу Суспільного протягом липня-вересня побувало 327 народних депутатів. Як бачите, Суспільний мовник запрошує народних обранців набагато активніше за телемарафон. У телемарафоні у третьому кварталі, як і раніше, найчастіше народних обранців запрошували на канал «Рада» — 143 рази, найменше — в ефіри каналу «1+1», лише 16 разів.

Представництво політичних партій у гостьових студіях телемарафону, як і в попередні місяці, продовжувало залишатися вкрай нерівномірним. У третьому кварталі цього року в ефірах спільного телемарафону побували народні депутати таких фракцій і депгруп (у відсотках по кожному каналу):

Після виходу з телемарафону Першого каналу Суспільного частка владної фракції «Слуга народу» в ефірі марафону автоматично зросла до 81%. Найбільший «плюралізм» був на каналі «Рада», але суто показовий — домінування «Слуг» трохи «розчиняли» представниками «Батьківщини», позафракційних і депутатських груп. На майже всіх інших каналах в ефіри запрошували винятково депутатів владної фракції (розбавлених формально позафракційними керівниками парламенту). В ефірах ICTV та СТБ тричі побували представники «Голосу». Після виходу суспільного мовника з ефіру телемарафону геть зникли народні депутати «Європейської солідарності».

Порівняно з попередніми трьома кварталами (у відсотках від усіх народних депутатів в ефірі марафону):

Тенденції: зростання домінування в телемарафоні представництва «Слуги народу», стабільно друга позиція «Батьківщини» і позафракційних, стабільні частки маргінальних депутатських груп, майже повна втрата позицій фракцією «Голос», уже повна й остаточна відсутність «Європейської солідарності».

Перша десятка персонального представлення народних депутатів за останні три місяці була такою:

Як і раніше, крім обранців від «Слуги народу», тут лише незмінний Михайло Цимбалюк від «Батьківщини», але винятково в ефірах «Ради». Як і раніше, список у третьому кварталі очолював народний депутат від «Слуги народу» Єгор Чернєв, який мав 25 ефірів і як голова постійної делегації України у Парламентській Асамблеї НАТО, і як заступник голови Комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони й розвідки. Друге місце — за нардепом Олексієм Леоновим, переважно завдяки частим запрошенням на «Ми — Україна». Наступні кілька місць — за «Слугами», відповідальними за різні міжнародні напрями й Соломчук — за аграрну політику. Незмінно в першій десятці Олена Шуляк з обговореннями програм «єВідновлення», «єОселя» тощо. І Василевська-Смаглюк з питань бюджету.

Про представлення народних депутатів в ефірі Першого каналу Суспільного

В ефірі Першого каналу Суспільного в третьому кварталі депутатські фракції та групи мали таке представництво:

Як бачимо, Суспільний мовник продовжує дотримуватися реального балансу у представленні позицій різних політичних сил. Перевага владної фракції «Слуга народу» над опонентами, як і раніше, пояснюється тим, що з будь-яких контроверсійних питань Перший канал Суспільного запрошує обов’язково як представників опозиції, так і представників влади, а отже «Слуга народу» є в подібному балансі безальтернативною. Аргументи опозиції в ефірах каналу трохи частіше презентують представники фракції «Європейська солідарність», рідше — представники «Голосу» й «Батьківщини.

Перша десятка народних депутатів у ефірі Першого каналу Суспільного в третьому кварталі року виглядала так:

Підсумки моніторингу телемарафону «Єдині новини» за липень-вересень 2024 року. Друга частина коротко - Фото 1

Порушення стандартів у ефірі телемарафону

Протягом липня—вересня цього року в досліджених ефірах телемарафону була така кількість порушень стандартів інформаційної журналістики, які впливали на зміст інформації та містили ризики не лише неякісного, але часто й невірного інформування глядачів і слухачів телемарафону (вся інформація — в середньому на годину ефіру):

Найбільший «внесок» у спотворення контенту в третьому кварталі року робили канали «1+1» (24% від усіх порушень) і ICTV з СТБ (23%). Найменшим такий «внесок» був у телеканалу «Рада» (14%). «Інтер» і «Ми — Україна» трималися умовної «середини» (обидва зробили трохи менш як по п’ятій частині всіх порушень за період). Якщо ж дивитися на середню кількість порушень, то картина виглядає, як на мене, жахливо: «1+1» і ICTV з СТБ роблять майже по два порушення щохвилини, «Інтер» і «Ми — Україна» — більш як по півтора порушення, і навіть «Рада», яка порушувала стандарти найменше, робила понад порушення щохвилини.

Динаміка змін середніх показників за останні 12 місяців виглядала так (вся інформація — середні кількості порушень на годину ефіру):

Підсумки моніторингу телемарафону «Єдині новини» за липень-вересень 2024 року. Друга частина коротко - Фото 2

Порушення стандарту відокремлення фактів від думок

Традиційно саме на цей стандарт в марафоні припадає більш як половина з усіх порушень — у третьому кварталі в середньому було по 55,7 порушення на годину ефіру з 95,4. Ось у які способи журналісти різних каналів / медіагруп порушували цей стандарт у звітному періоді (вся інформація — середня кількість порушень на годину ефіру):

Загальна кількість порушень стандарту, порівняно з попереднім кварталом, дуже відчутно зросла — з 43,4 до 55,7 порушення на годину ефіру в середньому. Це зростання «забезпечили» троє учасників телемарафону: на каналі «1+1» зростання було найбільшим (на 15,6 порушення на годину в середньому), канали ICTV та СТБ (на 11,8) і «Ми — Україна» (на 8,2). На «Інтері» зростання кількості порушень цього стандарту було незначним. Натомість канал «Рада» доволі відчутно зменшив кількість порушень (на 9,8 порушення на годину в середньому). Прикметно, що Перший канал Суспільного також погіршив свій показник за порушеннями стандарту відокремлення — на 4,5 порушення на годину в середньому.

Суб’єктивні думки журналістів у новинах

Такого різновиду порушень стандарту відокремлення фактів від думок традиційно в телемарафоні найбільше — у третьому кварталі року саме вони становили понад 95% усіх порушень цього стандарту. В телемарафоні їхню кількість дуже істотно збільшили троє учасників: «1+1» — на 16 порушень на годину в середньому, ICTV з СТБ — на 12,2, «Ми — Україна» — на 8,9. На «Інтері» зростання було неістотним, на каналі «Рада» цього різновиду порушень істотно поменшало — на 9,8 у середньому на годину. Саме зміни за цим показником і обумовили загальне значне збільшення кількості порушень стандарту відокремлення фактів від думок у телемарафоні.

Понад 92% з усіх суб’єктивних думок журналістів, які звучали в новинах і новинних елементах гостьових студій (це у підводках до сюжетів і в БЗ), становили оцінки. Журналісти продовжували активно використовувати суто емоційну лексику. Найбільше суто емоційної лексики у другому кварталі було у проаналізованих ефірах ICTV з СТБ (330 подібних порушень) і «1+1» (243), найменше — в ефірах «Ради» (96). Для порівняння: у проаналізованих ефірах Першого каналу Суспільного суто емоційних оцінок було 50.

Набагато більше в ефірі телемарафону неемоційних оцінок із будь-яких приводів. Найбільше таких оцінок було в ефірах каналів «1+1» (1348), ICTV та СТБ (1277) і «Інтер» (1171). Найменше було на «Раді» (404). В ефірі Першого каналу Суспільного таких оцінок було 203.

Окремою групою я виділяю ті журналістські оцінки, які підміняють собою факти. Тобто цілком вимірювані величини журналісти позначають власними оцінками, замість того, щоб у компетентних джерелах узяти точні значення. Таких оцінок у третьому кварталі в марафоні було найбільше на ICTV з СТБ (78) і на «1+1» (77), найменше — на «Раді» (8). В ефірі ж Першого каналу Суспільного їх було 18.

Крім оцінок на більшості каналів у третьому кварталі було також і чимало різноманітних міркувань журналістів у новинах і в новинних елементах гостьових студій. Найбільше любили поміркувати журналісти каналів «Інтер» (166 міркувань) і «Ми — Україна» (164). Найменше міркувань журналістів було на «Раді» (47). В ефірі Першого каналу Суспільного міркувань було теж чимало (43).

У третьому кварталі також у марафоні було надзвичайно багато зайвих у новинах маркерів суб’єктивної думки та маркерів привернення чи посилення уваги — загалом 277. Найбільше такого було в ефірах «Інтера» (84), «1+1» (69) і ICТV з СТБ (63), найменше — в ефірах «Ради» (27). Чомусь дуже багато їх було в ефірі Першого каналу Суспільного (аж 42).

Не авторизовані суб’єктивні думки в авторських матеріалах і розмовних студіях

Середня кількість подібного виду порушень стандарту відокремлення фактів від думок у третьому кварталі цього року неістотно зменшилася — з 2,4 у попередньому кварталі до 2,2 порушення на годину. На більшості каналів ці показники неістотно, але зменшилися, найвідчутніше — в ефірах «1+1» та ІCTV з СТБ (і там, і там — на 0,8 порушення на годину). При цьому на «Раді» кількість таких порушень зросла (на 0,7 порушення на годину). Найбільше таких порушень було традиційно в ефірах ICTV та СТБ (4,4 порушення на годину, вдвічі більше середнього значення по марафону) і це при тому, що обидва гостьових ведучих медіагрупи працюють суворо за стандартами, порушують їх дуже рідко. Традиційно таку велику кількість порушень «генерують» журналісти тижневика «Факти тижня», які просто тотально ігнорують цей стандарт. У третьому кварталі доволі багато подібних порушень робили ведучі телеканалу «Рада» (3,2 порушення на годину в середньому). Найменше таких порушень у телемарафоні робили на «Інтері» (лише 0,5 порушення на годину). Для порівняння: ведучі Першого каналу Суспільного майже не порушували цей стандарт — було лише 0,1 порушення на годину ефіру в середньому.

Безпідставні узагальнення

Середня кількість таких порушень стандарту відокремлення фактів від думок не зазнала змін, порівняно з попереднім кварталом. Так само вона була 0,4 порушення на годину ефіру в середньому. Найчастіше в такий спосіб стандарт порушували на каналах «1+1» (0,7 порушення на годину) і ICTV з СТБ (0,6), найменше в марафоні таких порушень було на каналі «Ми — Україна» (0,2). В ефірі ж Першого каналу Суспільного цей показник становив 0,1 порушення на годину ефіру в середньому.

Нечіткість меж цитування

Кількість подібних порушень стандарту продовжує залишатися незначною (0,1 порушення на годину ефіру в середньому). Як і раніше, дуже багато таких порушень було в ефірах ICTV та СТБ (14), де подібне є системним явищем, узагалі не було таких порушень в ефірах «1+1».

Порушення стандарту достовірності

Загальна картина в третьому кварталі 2024 року за різновидами порушень цього стандарту була такою (середня кількість порушень на годину ефіру):

У третьому кварталі порівняно з другим середня кількість порушень стандарту в телемарафоні дуже сильно зросла — було 17,6 порушення на годину ефіру, а стало 24,4. Причому до цього, хоч і різною мірою, доклалися всі учасники марафону. Найбільше наростили кількість порушень стандарту достовірності на «1+1» (зростання склало 11,5 порушення на годину в середньому), канал став і найбільшим порушником стандарту, набагато випередивши всіх інших учасників телемарафону. На телеканалі «Рада» середня кількість порушень зросла на 6,6 на годину, в ефірах ICTV та СТБ — на 4,3. На решті каналів також було зростання, але неістотне. З незрозумілих мені причин доволі відчутно збільшили кількість порушень стандарту і в ефірі Першого каналу Суспільного — на 4,9 на годину. І хоч в ефірі каналу порушень цього стандарту відчутно менше, ніж у телемарафоні, все ж вважаю, їх неприпустимо багато як для Суспільного мовника.

Узагальнені розмиті псевдопосилання на джерела фактів

Середня кількість порушень цього виду в другому кварталі зросла з 6,1 до 8 порушень на годину ефіру. Найбільше до такого зростання доклалися канали «Рада» (на 3,6 порушення на годину) і «1+1» (на 2,7). Зростання на інших каналах було помірнішим, а на каналі «Ми — Україна» подібних порушень навпаки стало на 1,7 на годину менше. За цим показником найбільше порушень було знову-таки на «Раді» (10,9 на годину в середньому), найменше — на каналі «Ми — Україна» (5,7). Інші канали були близькими до тренду марафону. В ефірі ж Першого каналу Суспільного подібних порушень було відчутно менше за марафон — по 3,3 на годину ефіру в середньому.

Узагальнені псевдопосилання на авторство суб’єктивних думок

Кількість таких порушень стандарту достовірності у третьому кварталі доволі відчутно зросла — з 3,8 до 4,8 порушення на годину в середньому. Це збільшення «забезпечили» канали «1+1» (зростання на 1,5 порушення на годину), «Ми — Україна» (на 1,1) і «Інтер» (на 1). На ICTV з СТБ натомість такого виду порушень стало менше на 1,3 на годину. Неістотно зменшилася і кількість подібних порушень в ефірі Першого каналу Суспільного. Найбільше таких порушень у третьому кварталі було в проаналізованих ефірах «Інтера» (6,6 на годину) і «1+1» (6,1), найменше — в ефірах «Ради» (3,2). В ефірах Першого каналу Суспільного таких порушень було по 0,9 на годину ефіру в середньому.

Інформація з телеграм-каналів і соцмереж без перевірки

Середня кількість використання в телемарафоні картинки й інформації з телеграм-каналів і соцмереж у третьому кварталі зросла до 4,7 порушення на годину в середньому (у попередньому кварталі було 3,7). При цьому збільшили кількість таких порушень усі канали, крім «Інтера». Найвідчутнішим було зростання на ICTV з СТБ (на 2,1 порушення на годину) і на «1+1» (на 2 порушення на годину). Саме на цих двох каналах у телемарафоні й були найбільші кількості таких порушень (відповідно 6,4 і 6,5 на годину). А от в ефірі Першого каналу Суспільного кількість подібних порушень зросла на цілих 3,5 порушення на годину і в підсумку становила 8 порушень на годину в середньому. З одного боку, це пояснюється тим, що канал (на відміну від телемарафонців) майже завжди чесно каже, що взяв ту чи ту інформацію або картинку в телеграмі чи в соцмережах. Але, на мою думку, в ефірі Суспільного мовника мало би бути більше інформації, підтвердженої чи верифікованої в справжніх джерелах, без ненадійного посередництва інтернету.

У звітному кварталі редакції послуговувалися такими, заявленими в «посиланнях» або ж в логотипах на картинці, платформами:

Телеграм-канали вже який квартал поспіль залишаються і в телемарафоні, і в ефірі Суспільного мовника основними за кількістю використань як «джерел інформації». Серйозні ризики, пов’язані з тим, що це ворожий месенджер, редакціями не враховуються. З високою імовірністю телеграм-каналами були й більшість невизначених платформ. У телемарафоні найбільше послуговувалася телеграмом об’єднана редакція ICTV з СТБ (138 ідентифікованих випадків), найменше інформації з телеграм-каналів було на каналі «Рада» (32). У марафоні продовжується зниження популярності фейсбуку, на Першому каналі Суспільного ним послуговувалися майже вдвічі більше. Інші платформи використовуються вкрай епізодично.

Фактична інформація без посилань на джерела

Середня кількість цього різновиду порушення стандарту достовірності в телемарафоні у третьому кварталі зросла майже вдвічі (було 2,1 порушення на годину, стало — 3,6). По каналах динаміка змін була такою: кількість подібних порушень зросла на каналах «1+1» (на 2,6 порушення на годину), «Рада» (на 1,7) і ICTV з СТБ (на 1,5). На інших каналах майже не змінилася. Канал «1+1» став одноосібним лідером за кількістю інформації без будь-яких послань на джерела — 7,1 порушення на годину ефіру в середньому при загальному тренді марафону 3,6. Водночас на Першому каналі Суспільного середня кількість подібних порушень була мінімальною — лише 0,3 на годину.

Абстрактні псевдопосилання

Середня кількість порушень стандарту цього виду у третьому кварталі в телемарафоні зросла до 3,3 порушення на годину ефіру в середньому (у попередньому кварталі було 1,9). Переважно це зростання «забезпечив» канал «1+1», який збільшив кількість таких порушень на 2,8 на годину і став абсолютним лідером за цим різновидом порушення стандарту достовірності — 5,1 порушення на годину ефіру в середньому. На всіх інших каналах зростання було незначним і середні показники — близькими до тренду або нижчими за нього. В ефірі Першого каналу Суспільного подібних порушень цього разу було набагато більше, ніж у попередніх періодах — 1,6 порушення на годину в середньому.

Порушення стандарту точності подачі інформації

Середня кількість порушень стандарту на годину ефіру в третьому кварталі була такою:

У телемарафоні середня кількість порушень стандарту точності за годину в третьому кварталі зросла з 7,1 порушення до 8,2. Це зростання дали канали ICTV з СТБ (на 2,1 порушення на годину) й «1+1» (на 1,9). На каналі «Інтер» кількість порушень стандарту залишилася незмінною, на каналах «Рада» і «Ми — Україна» порушень стандарту стало менше (відповідно на 1,5 і на 0,3 порушення на годину). В підсумку найбільшим порушником стандарту точності у третьому кварталі в телемарафоні був канал «1+1» (11,2 порушення на годину в середньому) і канали ICTV з СТБ (9,5). Найменше порушували стандарт на «Інтері» (6,3 порушення на годину). Загальна кількість порушень цього стандарту на Першому каналі Суспільного не змінилася (3,8 порушення на годину).

Невідповідність картинки й тексту в сюжетах і БЗ

Як і завжди, найбільше порушень стандарту точності є саме невідповідностями картинки й тексту. У третьому кварталі середня кількість подібних порушень не змінилася порівняно з попереднім кварталом і становила 6,1 порушення на годину ефіру в середньому. Хоча по каналах певні зміни були: найвідчутніше збільшили кількість подібних порушень на ICTV з СТБ (на 1 порушення на годину в середньому), найвідчутніше зменшили — на каналі «Рада» (теж на 1 порушення). Найбільше подібних порушень у третьому кварталі було на каналах «1+1» (8,4 на годину) і ICTV з СТБ (7,6). Найменше таких порушень було на «Інтері» (4,3). В ефірі Першого каналу Суспільного таких порушень було відчутно менше, ніж у марафоні, — 2,3 на годину в середньому.

Фактичні помилки

У третьому кварталі кількість очевидних суто фактичних помилок трохи зросла (з 0,7 до 1,1 помилки на годину в середньому). Найбільшим це зростання було на каналах ICTV та СТБ (на 1,2 порушення на годину) і «1+1» (на 0,9), натомість відчутно зменшилося на «Раді» (на 0,7). У підсумку найбільше таких порушень було на «1+1» (1,9 на годину) і на ICTV з СТБ (1,7), найменше — на «Інтері» (0,3 порушення на годину). В ефірах Першого каналу Суспільного в третьому кварталі було по 0,4 порушення на годину.

Невідповідне «ілюстрування» розмов із гостями

Кількість подібних порушень у третьому кварталі трохи зросла (було 0,4 порушення на годину в середньому, стало 0,6). Найбільше таких порушень було на каналах «Інтер» (1,3 порушення на годину) і «Рада» (1,1). Узагалі не було в ефірах ICTV та СТБ. До слова, в ефірах медіагрупи, на відміну від інших учасників телемарафону, якщо якесь відео і показують під час розмови з гостем, то це завжди актуальне відео, яке ведучі якраз і обговорюють із гостем. За такого грамотного підходу невідповідності й не може виникати. В ефірах Першого каналу Суспільного подібних порушень у третьому кварталі теж було багато — по 0,8 порушення на годину в середньому.

Невідповідне «ілюстрування» прямих ввімкнень

Кількість таких порушень у телемарафоні у третьому кварталі залишилася незмінною — 0,4 порушення на годину в середньому. Найбільше таких порушень було на каналах «1+1» (0,6) і «Інтер» (0,5). Певно тому, що саме на цих каналах якраз найбільше прямих ввімкнень. В ефірах Першого каналу Суспільного таких порушень було в середньому по 0,3 на годину ефіру.

Порушення стандарту повноти інформації

У третьому кварталі цього року середня кількість порушень стандарту на годину була такою:

Середня кількість порушень стандарту повноти в телемарафоні у третьому кварталі відчутно зросла — з 3,5 до 4,3 порушення на годину. По каналах динаміка змін була такою: збільшили кількість порушень стандарту на каналі «1+1» (на 1,1 порушення на годину) і ICTV з СТБ (на 0,5), зменшили на «Раді» (на 0,4). На інших каналах зміни були неістотними. Перший канал Суспільного дуже відчутно збільшив кількість порушень стандарту — аж на 1,3 порушення на годину в середньому. В телемарафоні найбільше порушували стандарт канали «Ми — Україна» (7,7 порушення на годину в середньому) і «Рада» (6,9), найменше порушень було на «Інтері» (1,7).

Відсутність інтершуму на відео

Тут змін зазнала лише сумарна кількість порушень, загальна ж тенденція залишилася незмінною. Як і раніше, цілком системно ігнорують інтершум на відео телеканали «Ми — Україна» (5,8 такого порушення на годину ефіру в середньому) та «Рада» (5,3). Це попри навіть те, що ці ж два канали неістотно зменшили кількості таких порушень, порівняно з попереднім кварталом. На всіх інших каналах брак інтершуму на відео буває лише епізодично, отже не має якогось системного характеру. А от що мене дивує, це те, що в третьому кварталі значно збільшилася кількість подібних порушень на Першому каналі Суспільного (було 0,3 порушення на годину, стало — 1,3).

Неповне представлення гостей студії чи спікерів у синхронах

Загальна кількість таких порушень у третьому кварталі в телемарафоні зросла — з 0,7 порушення на годину в середньому до порушення щогодини. Це зростання дали канали «1+1» (на 0,7 порушення на годину) та «Рада» (на 0,6). У підсумку ж найбільше подібних порушень було на каналах «1+1» (1,6 на годину) і «Ми — Україна» (1,2), найменше було їх на «Раді» (0,6 на годину). Стільки ж подібних порушень було і на Першому каналі Суспільного.

Непозначення архіву в бекграундах

Кількість подібних порушень стандарту повноти у звітному кварталі неістотно зросла (з 0,5 до 0,6 порушення на годину в середньому). Найчастіше порушували стандарт у такий спосіб на каналі «1+1» (0,9 порушення на годину) й «Інтер» (0,7), найменше таких порушень було в ефірі ICTV та СТБ (0,3 порушення на годину). В ефірі ж Першого каналу Суспільного таких порушень майже не було.

Відсутність відповідей на ключові запитання новини

Середня кількість цих порушень у телемарафоні в третьому кварталі залишилася незмінною та незначною — 0,2 порушення на годину в середньому. Найбільше їх було в ефірі каналів ICTV та СТБ (0,4 на годину). В ефірі Першого каналу Суспільного їх було по 0,3 на годину.

Відсутність бекграундів

Цих порушень у третьому кварталі у телемарафоні було небагато, стільки ж, як і в попередньому, — лише по 0,1 порушення на годину в середньому. Найбільше їх було в ефірі ICTV та СТБ (0,2 на годину), на інших — не було або майже не було.

Порушення інших стандартів та етичних норм журналістики

У третьому кварталі цього року картина порушень інших стандартів і етичних норм була такою (вся інформація — середня на годину ефіру):

Порушення стандарту доступності подачі інформації

У третьому кварталі в телемарафоні середня кількість порушень цього стандарту відчутно зросла — з 1,6 до 2,6 порушення на годину. Таке зростання «забезпечили» канали ICTV та СТБ (де кількість цих порушень зросла на 1,6 на годину в середньому), «Ми — Україна» (на 1,5) і «1+1» (на 1,3). На решті каналів зміни були незначними. У підсумку найбільшим порушником стандарту став канал «Ми — Україна» (3,2 порушення на годину), не сильно від нього відстали також «1+1» (2,8) і ICTV з СТБ (2,7). Водночас в ефірі Першого каналу Суспільного середня кількість порушень стандарту була такою ж, як і в марафоні — 2,6 на годину.

Порушення стандарту балансу думок

Порушень стандарту балансу думок у телемарафоні було традиційно небагато, бо традиційно всі основні контроверсійні теми, зокрема внутрішньополітичні, тут майже не висвітлюються. На більшості каналів я нарахував по 3 таких порушення, в ефірах ICTV та СТБ — 2. Так само 2 порушення стандарту було і в ефірах Першого каналу Суспільного, хоча якраз на Суспільному не оминають складних тем, але при цьому в більшості випадків ретельно дотримуються стандарту балансу думок.

Порушення стандарту оперативності

Стандарт у телемарафоні порушували в третьому кварталі лише епізодично, загалом було 10 порушень. Половина з них була в ефірах ICTV та СТБ, не було взагалі в ефірах «1+1». В ефірах Першого каналу Суспільного стандарт також не порушували.

Порушення етичних норм журналістики

У третьому кварталі в телемарафоні було лише одне порушення етичних норм: в ефірі каналів ICTV з СТБ під час прямого ввімкнення з місця влучання ракети в багатоповерхівку на столичному Сирці було показано раніше записане шокове відео порятунку важкопораненої жінки. Крім самої шокової картинки шоковим був і інтершум.

Події / теми, про які не повідомлялося в марафоні у липні—вересні 2024 року

Як і раніше, більшість важливих подій і тем у телемарафоні висвітлювалася, як мінімум, завдяки «сукупному добору» інформації різними редакціями (не сказали одні — сказали інші), в цьому сенсі у третьому кварталі з цього «сукупного добору» випав Перший канал Суспільного, єдиний, який привносив раніше до ефіру телемарафону незручні для влади теми. Наводжу деякі приклади не озвучених «телемарафонцями» незручних для влади тем і позначаю, коли їх озвучував Перший канал Суспільного, але вже в окремому своєму ефірі.

Фонд Порошенка вніс заставу за Червінського і той вийшов з СІЗО (16 липня) (Перший канал Суспільного повідомляв).

Поліція не знайшла підстав для відкриття кримінальної справи щодо «темників» в Укрінформі (16 липня) (Перший канал Суспільного повідомляв).

Народному депутату від «Слуги народу» Задорожньому оголосили підозру в вимаганні хабаря (16 липня) (Перший канал Суспільного повідомляв).

КМІС: 48% українців негативно оцінюють діяльність партії «Слуга народу» (2 серпня) (Перший канал Суспільного повідомляв).

Bloomberg пише про занепокоєння союзників зростанням впливом Єрмака (2 серпня) (висвітлювали в ефірі Першого каналу Суспільного).

Кудрицький заперечує, що його звільнили через поганий захист енергооб’єктів (3 вересня) (повідомлялося в ефірі Першого каналу Суспільного).

Незалежні члени наглядової ради «Укренерго» звільняються через політичний тиск (3 вересня) (повідомлялося в ефірі Першого каналу Суспільного).

Директор НАБУ звільнив свого заступника Углаву, який допустив витік інформації в кримінальній справі по «Великому будівництву» (3 вересня) (повідомлялося в ефірі Першого каналу Суспільного).

Скриншот відео: Факти ICTV/ютуб

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Долучитись
Источник материала
loader
loader