«Валідність» російських «медіа» на Заході скорочується: дайджест пропаганди за 3 жовтня 2024
«Валідність» російських «медіа» на Заході скорочується: дайджест пропаганди за 3 жовтня 2024

«Валідність» російських «медіа» на Заході скорочується: дайджест пропаганди за 3 жовтня 2024

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав фейки та наративи пропаганди за 3 жовтня 2024 року.

Оригінал публікації на сайті «Центру стратегічних комунікацій» за посиланням

  1. Російські ЗМІ в ООН понизили, а на BBC принизили
  2. Кремль грає у передвиборчу «мафію» в Молдові
  3. Антиукраїнська «осінь в Нью-Йорку» не вдалася
  4. Що найскладніше у роботі фейкоробів

Російські ЗМІ в ООН понизили, а на Бі-Бі-Сі принизили

3 жовтня шеф нью-йоркського бюро ВГТРК Валентин Богданов розповів «РИА Новости», як член делегації голови МЗС ФРН грубо завадив йому поставити Анналені Бербок запитання на полях Генасамблеї ООН, тим самим не дозволивши виконати «журналістську» роботу.

НАСПРАВДІ, Богданов тоді повівся не як журналіст, а як провокатор. Раніше він намагався вчинити аналогічну провокацію в будівлі ООН щодо президента України Володимира Зеленського. Бербок на ходу відповіла, що на всі питання відповість на брифінгу, куди вона й поспішала. Особи, які супроводжували міністерку, заборонили Богданову наближатись до неї. Той потім жалівся, що йому ледь не викрутили руки.

Далі – цікавіше. Російські пропагандисти, акредитовані в Нью-Йорку, демонстративно залишили місце брифінгу Бербок, сподіваючись на відповідну реакцію з боку секретаріату ООН. І вона не забарилася: рівень акредитації російських «журналістів», включно з Богдановим, було понижено.

Другу історію про особу, що намагалася видати себе за спеціального кореспондента BBC, розповіло саме британське медіа. Журналісти BBC з’ясували, що співробітник пропагандистського ресурсу Рен-ТВ Айрат Ширяєв спробував видати себе за їхнього колегу на ім’я «Марк Назаров». Він підробив прескарту, але не впорався зі словом «valid» («дійсна до»), написавши його через літеру W.

«Валідність» російських «медіа» на Заході скорочується: дайджест пропаганди за 3 жовтня 2024 - Фото 1

Замість Ширяєва на зустріч із російською опозиціонеркою Лазаревою в німецькому Дюссельдорфі (куди він і намагався потрапити) прийшли репортери-стрингери. Через них журналісти BBC зв’язалися з Ширяєвим, але він продовжував їм брехати телефоном, що працює з ними в одній компанії. Більшого приниження для російських пропагандистів важко уявити. 

З огляду на ці та багато інших прикладів подібної поведінки російських «медіа», їхня валідність на Заході невпинно зменшується, а її обнулення є лише питанням часу.

Кремль грає у передвиборчу «мафію» в Молдові

Через відсутність власних виборів, головну увагу Росія приділяє закордонним. Головний фокус зараз до проблемної для Кремля Молдови, де 20 жовтня відбудуться президентські вибори й референдум щодо вступу до Євросоюзу.

НАСПРАВДІ, Москва створила мережу «у стилі мафії» для поширення готівки напередодні надважливого референдуму про майбутнє країни, повідомили виданню Politico високопоставлені чиновники з Кишинева. «Молдова зіткнулася з таким феноменом підкупу виборців у поєднанні з гібридною війною і дезінформацією, якого наша країна ще не бачила», – заявив в інтерв’ю Politico начальник поліції Молдови Віорел Чернеуцану. За його словами, тільки впродовж останнього місяця на банківські рахунки понад 130 000 громадян Молдови надійшло понад $15 млн з РФ. Кошти, призначені для підкупу виборців, допомагав відмивати Ілан Шор (засновник нині забороненої в Молдові проросійської партії «Шор»).

Все це з’ясувалось за кілька днів після того, як радник із національної безпеки Молдови Станіслав Секрієру заявив, що РФ почала «безпрецедентний натиск» пропаганди і залякування напередодні голосування 20 жовтня: «Вони грають на страху, знаючи, що наше вікно для вступу в ЄС не буде вічно відкритим».

Крім того, спецслужби РФ наповнюють політичний ландшафт Молдови партіями-клонами та кандидатами: від проросійських до фальшивих проєвропейських. «Цього року Росія витратила близько 100 млн євро на втручання в молдавські демократичні процеси», — зазначає Секрієру.

Антиукраїнська «осінь в Нью-Йорку» не вдалася

Але повернімося до ООН. Під час її останньої Генасамблеї соцмережами поширився відеоролик, автор якого зафіксував нібито вуличну акцію проти України біля будівлі штаб-квартири організації. 

«Валідність» російських «медіа» на Заході скорочується: дайджест пропаганди за 3 жовтня 2024 - Фото 2

НАСПРАВДІ, учасники цієї акції висловлювали протест проти переслідування адептів релігійного руху Фалуньгун у Китаї. Такі демонстрації традиційні для Нью-Йорка в дні проведення сесії Генасамблеї ООН. Ось тільки транспарант на вірусному відео більше схожий на той, що використовували на акціях у 2021-2023 роках, а не у 2024-му.

Також, як стверджують росЗМІ, у 20-х числах вересня в Нью-Йорку двоє чоловіків тримали антиукраїнські плакати і карикатурні зображення президента Зеленського.

«Валідність» російських «медіа» на Заході скорочується: дайджест пропаганди за 3 жовтня 2024 - Фото 3

Але, наприклад, до фотобанку Getty Images потрапили кадри з цих акцій з плакатами на підтримку Україні.

«Валідність» російських «медіа» на Заході скорочується: дайджест пропаганди за 3 жовтня 2024 - Фото 4

На фотографії, зробленій 25 вересня, двоє чоловіків тримають плакати з написами «Russia is a terrorist state» і «Stand with Ukraine». Судячи з антуражу, це приблизно те саме місце, що й на вірусному відео, тільки зняте з іншого ракурсу. Люди зі знімка схожі на героїв ролика, але одягнені інакше. На численних фотографіях із Нью-Йорка, знятих в той час, похмура погода, а на відео, що розійшлося проросійськими Telegram-каналами, яскраво світить сонце.

Як повідомив проєкт «Проверено. Медиа», основою цього відео став ролик із верифікованого YouTube-каналу Voice of America Africa, опублікований ще 21 вересня минулого року. При створенні цього відео з вересня 2024-го фейкороби обрізали логотип каналу та відредагували плакати і погоду. Але попри зусилля фейкоробів, антиукраїнської «осені в Нью-Йорку» не сталося.

Що найскладніше у роботі фейкоробів

І наостанок про медіаграмотність як ключ до боротьби з російською пропагандою

Відомий фактчекер, керівник проєкту «Проверено. Медиа» Ілля Бер каже, що поки що не бачив жодного фейку, який не можна було б розпізнати на власні очі, орієнтуючись на певний набір ознак. Розв’язання проблеми — пошук першоджерел.

НАСПРАВДІ, найскладніше, за словами Бера, — не зробити фейк, а вкинути його в медіапростір так, щоб було незрозуміло, звідки він узявся. І з цим фейкороби поки що справляються погано.

А щоб розпізнати фейк простому споживачеві медіа Бер радить насамперед орієнтуватись на офіційні та авторитетні джерела інформації: «Якщо ви бачите супергучну новину, пов’язану з великою політикою, але її немає на BBC, Reuters, The New York Times, Deutsche Welle, то, скоріш за все, з цією новиною щось не так. Крім того, явище останнього часу — це фактчекінг і професійні фактчекерські проєкти. У світі їх уже близько 200, а сертифікованих у International Fact-Checking Network — близько 120».

Зі свого боку Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки нагадує: якщо ви помітили фейк, підозрілі сторінки, sms- та email-розсилки, повідомляйте про це в наш чат-бот.  

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Источник материала
loader
loader