Антарктида стрімко зеленіє
Антарктида стрімко зеленіє

Антарктида стрімко зеленіє

За останні кілька десятиліть через зміни клімату рослинний покрив в Антарктиді збільшився у понад 10 разів. Про це повідомляє Guardian із посиланням на дослідження, опубліковане в Nature Geoscience.

Дослідники проаналізували супутникові знімки у період від 1986 по 2021 роки. У 1986 році рослинність покривала менше ніж один кілометр квадратний, натомість у 2021 – майже 12 кілометрів квадратних. Загальна площа Антарктичного півострова становить 500 тисяч кілометрів квадратних.

Учені встановили, що особливо швидко рослини, переважно мохи, почали рости з 2016 року. Це пов’язують із глобальним потеплінням на континенті, який нагрівається швидше за іншу частину планети. Також однією з причин є початок помітного зменшення площі морського льоду навколо крижаного континенту.

«В антарктичному ландшафті все ще майже повністю переважають сніг, лід і скелі, і лише невелика частина колонізована рослинним світом. Але ця крихітна частка різко зросла, показуючи, що навіть ця величезна та ізольована пустеля зазнає впливу кліматичних змін, спричинених людиною», — говорить один з учасників дослідження, доктор Томас Роланд з Університету Ексетера.

Мохи, які становлять переважну кількість зелені в Антарктиді, здатні колонізувати оголені крижані скелі та створювати основу для ґрунтів. У поєднанні з іншими умовами це сприятиме росту інших рослин, зокрема нетутешніх видів.

Ґрунт в Антарктиді здебільшого бідний або зовсім відсутній, але це зростання рослинного життя додасть органічних речовин і полегшить формування ґрунту.

Дослідники вважають збільшення кількості рослинності в Антарктиді «переломним моментом для регіону, де вже закріпилося життя».

Раніше українські дослідники із «Вернадського» показали дивне явище над Антарктидою. 

Крім того, науковці в Антарктиді показали унікальні фото рожевих снігів, у яких відбивається захід сонця над океаном.

Також повідомлялось, що минулого року в Антарктиді фіксувалась найменша кількість льоду за останні 45 років. Науковці розповіли, на що це впливатиме і які наслідки для клімату та природи має такий показник.

Источник материала
loader