Буде вода — будуть і прибутки: які технології забезпечують аграріям ефективність
Буде вода — будуть і прибутки: які технології забезпечують аграріям ефективність

Буде вода — будуть і прибутки: які технології забезпечують аграріям ефективність

Підприємство «Полтава-Сад» має в обробітку 6,8 тис. га. Основним та найприбутковішим напрямом є вирощування насіння сої, кондитерського соняшнику та кукурудзи на ділянках гібридизації. Крім того, господарство вирощує коріандр та овочі. Основною стратегією компанії є не збільшення земельного банку, а підвищення ефективності виробництва шляхом розумного використання ресурсів, особливо води.

До 2020 року в «Полтава-Сад» основним способом обробітку ґрунту була оранка. Однак співвласник підприємства Дмитро Штанько вирішив змінити підхід до агротехнологічного процесу.

Перехід від оранки на технологію Strip-till зменшив навантаження на техніку, скоротив логістичні потреби в роботі та дозволив значно заощадити дизельне паливо. Найголовніше, ця технологія сприяє збереженню доступної вологи під час вегетації завдяки утриманню пожнивних решток у міжряддях. Відтепер рослини отримують більше вологи, а ерозія ґрунтів не є проблемою.

Співпраця з компанією AgriLab дозволила оцінити ефективність використання технології диференційованого посіву та внесення добрив, а також визначити ділянки продуктивності ґрунтів, а саме «менеджмент зон» на полі.

Буде вода — будуть і прибутки: які технології забезпечують аграріям ефективність - Фото 1

Наступним кроком була оцінка якості та продуктивності використання техніки та технології. У зв'язку з цим модернізували висівні апарати, встановили електроприводи, використали рішення для гідравлічного прижиму секцій і впровадили систему внесення рідких добрив на сівалки точного висіву. Наразі в господарстві вносять три види добрив: стартові, азотні та біопрепарати. Також проводять оцінку необхідності внесення сульфатів цинку та міді в рядок.

Всі зміни, які відбулися в господарстві за останні три роки, та технологічні рішення, які зараз впроваджують, аграрії побачили під час польової конференції «АгроФорсаж 2024».

Источник материала
loader
loader