Конституція України виключає будь-які компроміси щодо територіальної цілісності - Корнієнко
Конституція України виключає будь-які компроміси щодо територіальної цілісності - Корнієнко

Конституція України виключає будь-які компроміси щодо територіальної цілісності - Корнієнко

Верховна Рада та громадянське суспільство України зберігають єдність щодо необхідності повернення до кордонів 1991 року, зміна яких є неможливою - відповідно до положень Конституції нашої держави.

Про це у Брюсселі під час «геополітичного діалогу» під егідою Центру європейської політики заявив перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко.

Саме так він відповів на запитання кореспондента Укрінформу про те, яким може бути ставлення парламенту та суспільства України до пропозицій про «заморожування» війни з Росією та відмову або відтермінування руху до повноправного членства в ЄС і в НАТО.

«Щодо реакції парламенту та суспільства на такі ініціативи – ми можемо спостерігати це у соціальних медіа, бачити у публічних заявах як з боку як парламентської більшості, так і від опозиції. Переважна більшість, безумовно, підтримують Формулу миру Зеленського, в тому, що стосується виведення російських військ за кордони 1991 року. Якщо буде необхідність проголосувати в парламенті якісь компроміси - я не знаю, хто міг би бути особисто відповідальним за це. У будь-якому випадку, це було б дуже-дуже важким завданням», - наголосив перший заступник голови Верховної Ради.

Він зауважив, що говорить про це не лише з позицій одного з керівників парламенту, але також як громадянин України.

«Я не погоджуюсь з якимись географічними змінами в Конституції. Це неможливий процес. Ви не можете змінити Конституцію у часи війни, але будь-які кордони можуть змінюватися лише після зміни Конституції. Це саме ті запобіжники, які наші батьки-засновники (Незалежності – ред.) заклали в Конституцію, щоб утримати нашу країну в межах її кордонів», - зазначив Корнієнко.

Політик нагадав: з моменту злочинної російської окупації Криму у 2014 році у парламентської більшості та в опозиційних сил жодної хвилини не існувало сумнівів щодо українського статусу півострова, ніхто не йшов і не має наміру йти на будь-які компроміси у цьому питанні. Публікації на цю тему в західних ЗМІ є важливими, але насамперед для експертів та аналітиків. Для законодавців України важливішим є дотримуватися норм українського та міжнародного права та працювати на підтримку Формули миру та Плану перемоги Президента Зеленського.

«Якщо поставити це питання у більш філософському сенсі, - чому ми бачимо лише тези про якісь компроміси? Чому немає натомість матеріалів про необхідність постачань Україні ракет далекого радіуса дії? Чому ми кожного дня читаємо про заморожування лінії фронту, але не бачимо нічого про «Тауруси», «Атакамси» та про іншу зброю? Але ж ми знаємо, яким є коріння таких настроїв у західній пресі», - вказав Корнієнко.

При цьому він наголосив, що вважає актуальним проведення другого Саміту миру для просування конкретних положень Формули миру, в реалізації яких Верховна Рада відіграє дуже важливу роль.

«Якщо говорити про реалізацію Формули миру Президента Зеленського, український парламент бере у цьому участь. Ми відповідаємо за пункт 5 цієї Формули, де йдеться про відновлення міжнародного порядку, відповідно до Статуту ООН та інших важливих документів. Безумовно, зараз це один із найбільш складних процесів, тому що реформування ООН та інших міжнародних організацій не є швидкою справою, воно потребує певного часу. Але для парламенту дуже природно працювати саме над цим напрямком», - сказав перший заступник голови ВР.

Він додав: «Якщо говорити про необхідність другого Саміту миру та усього цього процесу, - я вважаю, що будь-який крок у цьому напрямку є важливим та необхідним у воєнний час».

Як повідомлялося, під час візиту до США Володимир Зеленський представив План перемоги України Джо Байдену та кандидатам на посаду глави Білого дому - Камалі Гарріс і Дональду Трампу.

Очікується, що головні положення цього документа будуть доведені до союзників і партнерів України під час наступної зустрічі Контактної групи у форматі «Рамштайн», що відбудеться 12 жовтня у Німеччині під головуванням президента США Джо Байдена.

Фото: Олександр Корнієнко, Фейсбук

Теги по теме
Украина Верховная Рада Конституция
Источник материала
loader
loader