Міжнародний день лікаря 2024: історія та традиції професійного свята
Міжнародний день лікаря 2024: історія та традиції професійного свята

Міжнародний день лікаря 2024: історія та традиції професійного свята

Цьогоріч це свято припадає на 7 жовтня. Міжнародний день лікаря вшановує медиків, які щодня рятують людські життя, розповідає LifeStyle24.

Міжнародний день лікаря 2024: що це за свято

У 1971 році, у Парижі, була заснована міжнародна медична гуманітарна організація "Лікарі без кордонів". Вона розпочала свою діяльність як незалежна асоціація французьких медиків, але згодом стала світовим гуманітарним рухом, який рятує людей у понад 70 країнах. У 1999 році "Лікарі без кордонів" отримала за свою роботу Нобелівську премію миру. Саме за ініціативи організації разом з Всесвітньою організацією охорони здоров'я затвердили професійне свято для фахівців медичної сфери.

Так, Міжнародний день лікаря почали відзначати у перший понеділок жовтня, щоб вшанувати роботу працівників усіх спеціалізацій. Наразі організація продовжує рятувати здоров'я і життя людей у кризових обставинах, зокрема тих, хто став жертвами природних бід, техногенних аварій або військових конфліктів.

Міжнародний день медика 2024
Міжнародний день медика 2024 / Фото Freepik

У цей день відбуваються різноманітні заходи для лікарів, зокрема для підвищення їхньої кваліфікації. Так, проходять медичні конференції, майстер-класи та семінари для медиків. Водночас деякі клініки можуть запропонувати людям пройти безплатний медичний огляд. До того ж заведено вітати лікарів усіх спеціалізацій зі святом.

Професія медиків набула нового значення в умовах повномасштабного вторгнення. Поки росіяни щодня завдають удари по українських містах, лікарі рятують життя не тільки мирних жителів, але й наших захисників. Медики наражають себе на небезпеку заради порятунку інших, тому їх варто привітати у це важливе свято та подякувати їм за важливу працю.

Коли День медика в Україні

У 2023 році чинний президент України Володимир Зеленський підписав Указ "Про День медичних працівників", яким встановив нову дату святкування цього професійного свята. Відтоді День медика відзначають 27 липня.

Теги по теме
Традиции
Источник материала
loader
loader