До програми «Доступні ліки» додали препарати від розладів психіки та знеболювальні
До програми «Доступні ліки» додали препарати від розладів психіки та знеболювальні

До програми «Доступні ліки» додали препарати від розладів психіки та знеболювальні

Міністерство охорони здоров’я України затвердило оновлений реєстр лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення.

Наказ набрав чинності 30 вересня 2024 року.

Про це повідомляється на сайті Міністерства освіти та науки, передає Укрінформ.

"Програма реімбурсації містить 544 торгові назви лікарських засобів медичних виробів, 171 з яких є безоплатними, а препарати інсуліну відпускаються безоплатно або з доплатою залежно від категорії пацієнта. Наразі до неї додано більше торгових назв препаратів від розладів психіки і поведінки, а також фентаніловий пластир для лікування болю і надання паліативної допомоги", - йдеться у повідомленні.

В МОЗ нагадали, що програма надає право отримати безоплатно чи з незначною доплатою ліки за рецептами пацієнтам, хворим на серцево-судинні захворювання, хронічні хвороби нижніх дихальних шляхів, цукровий діабет І та II типу, нецукровий діабет, хворобу Паркінсона, розлади поведінки та психіки, епілепсію, а також для забезпечення пацієнтів лікарськими засобами у посттрансплантаційному періоді та для лікування болю й надання паліативної допомоги. Завдяки цьому реєстру лікарських засобів пацієнт може дізнатися, який лікарський засіб можна отримати безоплатно, а за який потрібно доплатити. З актуальними реєстрами лікарських засобів та медичних виробів можна ознайомитися за посиланнями: перелік лікарських засобів та перелік медичних виробів.

В МОЗ зауважили, що рецепти за програмою реімбурсації виписують лікарі за міжнародною непатентованою назвою (МНН) із зазначенням форми випуску та курсу лікування, а пацієнти в аптечних закладах обирають ті торгові найменування, які їм потрібно (програма реімбурсації завжди передбачає, як мінімум одну торгову назву безоплатно для кожної МНН).

Наразі в 12 областях країни працюють мобільні аптеки, які доставляють медикаменти в найвіддаленіші населені пункти, де відсутні аптечні заклади. Крім того, Національний поштовий оператор та МОЗ запустили спільний проєкт «Укрпошта. Аптека», який покриває всі регіони країни. Кожен українець може замовити лікарські засоби, попередньо зателефонувавши до контакт-центру. Сформоване замовлення буде надіслано до найближчого відділення Укрпошти. Така доставка є безоплатною для замовника.

Як повідомлялося, урядова програма реімбурсації «Доступні ліки» впроваджена 2017 року для зменшення фінансового навантаження на пацієнтів та збільшення доступності ліків. З 2019 року програму "Доступні ліки" адмініструє Національна служба здоров’я України.

У 2024 році на програму реімбурсації "Доступні ліки" було виділено 5, 2 млрд грн. В проєкті бюджету на 2025 рік Кабінет міністрів запропонував передбачити для програми "Доступні ліки" 6,9 млрд грн.

Теги по теме
Министерство здравоохранения
Источник материала
loader
loader