У Дубровнику розпочався саміт «Україна - Південно-Східна Європа»
У Дубровнику розпочався саміт «Україна - Південно-Східна Європа»

У Дубровнику розпочався саміт «Україна - Південно-Східна Європа»

Третій саміт «Україна – Південно-Східна Європа» під головуванням Президента України Володимира Зеленського та Прем'єр-міністра Хорватії Андрея Пленкович розпочався у хорватському місті Дубровнику.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

У саміті, який має на меті продемонструвати солідарність країн південно-східної Європи з Україною, беруть участь президентка Словенії Наташа Пірц Мусар, президент Чорногорії Яков Мілатовіч, президентка Косова Вьоса Османі, а також прем'єр-міністри Греції, Болгарії, Албанії, Північної Македонії, Боснії і Герцеговини та міністри закордонних справ Молдови, Туреччини, Сербії і Румунії.

Планується також онлайн-звернення до учасників саміту Генерального секретаря Організації економічного співробітництва та розвитку ОЕСР Матіаса Корманна.

Як поінформував після прибуття до Хорватії Зеленський, на саміті у форматі «Україна плюс 12 країн» будуть обговорюватися міжнародні зусилля заради наближення миру та реалізації Формули миру, спільне з партнерами реагування на безпекові виклики, а також взаємодія на шляху до Євросоюзу й НАТО.

Напередодні саміту глава Української держави та очільник хорватського уряду провели двосторонню зустріч, під час якої підписали угоду про довгострокову співпрацю та підтримку між Україною та Хорватією.

Як повідомляв Укрінформ, учасники другого саміту "Україна - Південно-Східна Європа", який проходив у лютому 2024 року в Тирані, ухвалили декларацію, в якій підтвердили підтримку незалежності й територіальної цілісності Української держави, а також закликали міжнародне співтовариство посилити підтримку України.

Перший саміт відбувся в Афінах у серпні 2022 року.

Фото: ОП

Теги по теме
Владимир Зеленский
Источник материала
loader
loader