Ляшко закликав українців не нехтувати тривожними сигналами щодо ментального здоровʼя
Ляшко закликав українців не нехтувати тривожними сигналами щодо ментального здоровʼя

Ляшко закликав українців не нехтувати тривожними сигналами щодо ментального здоровʼя

Повномасштабна війна впливає на ментальне здоровʼя українцій, і необхідно зважати на тривожні сигнали та не боятися вчасно звертатися до фахівців.

На цьому наголосив у телеефірі міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко, передає кореспондент Укрінформу.

"Повномасштабне вторгнення впливає на наше ментальне здровʼя. Цим не можна нехтувати, думати: "Я стійкий, якось випетляю з цієї ситуації". Часто ми навіть не замислюємося про те, що є тривожними сигналами, на які треба звернути увагу і вже далі вирішувати (проблему - ред.)", - сказав Ляшко.

Він нагадав, що з ініціативи першої леді Олени Зеленської запустили Всеукраїнську програму ментального здоров'я "Ти як?", у межах якої діє гаряча лінія Національної психологічнї асоціації. "Вона є профільною, і ми бачимо, що дзвінки щодо психоемоційного стану йдуть на цю лінію", - сказав глава МОЗ.

За його словами, найчастішими скаргами українців є тривожність, порушення сну, пригнічений стан, порушення памʼяті тощо.

"Хтось це повʼязує з віком або іншими речами, але це ті сигнали, з приводу яких найбільше звертаються, і це ті тригери, на які потрібно звертати увагу. І моя порада - не соромтеся прийти до сімейного лікаря , або набрати номер гарячої лінії Національної психологічної асоціації, де можна отримати безкоштовну консультацію", - наголосив Ляшко.

За його словами, в Україні триває програма ВООЗ для лікарів первинної ланки mhGAP, спрямована на підвищення доступу до послуг з охорони психічного здоровʼя, і більшість уже пройшли її і можуть виявляти проблеми психічного стану та у разі необхідності спрямовувати пацієнта на отримання психотерапевтичної або психіатричної допомоги.

У межах Всеукраїнської програми "Ти як?" розроблено "аптечку" самодопомоги, де зібрані прості і доступні вправи для того, щоб самостійно впоратися з певними станами, такими як тривожність, паніка тощо.

Крім того, діють Центри життєстійкості, де також можна отримати консультацію психолога, такі фахівці працюють і в системі освіти - виявляють нестандартну поведінку, яка потребує уваги. Багато роботодавців запускають кабінети психологічної допомоги або реалізують відповідні програми, поінформував міністр.

При кожній кластерній лікарні створено Центри ментального здоровʼя, де працюють як психологи, так і психотерапевти, психіатри.

У межах програми "Доступні ліки" 111 лікарських засобів для лікування порушень або станів ментального здоровʼя є повністю або частково безоплатними. За даними МОЗ, тільки за 2024 рік для лікування таких захворювань чи станів лікарі виписали 144 тис. рецептів. Держава компенсувала аптекам 44 млн грн за цим напрямком.

Окремі програми з підтримки ментального здоровʼя діють і на рівні окремих міністерств, наприклад МВС.

Як повідомляв Укрінформ, 10 жовтня у світі відзначається День ментального здоров'я.

За даними МОЗ, в Україні послуги з ментального здоровʼя можна отримати в понад 1000 медзакладів.

Теги по теме
Украина
Источник материала
loader
loader