США допоможуть Сербії послабити вплив Кремля через енергетику
США допоможуть Сербії послабити вплив Кремля через енергетику

США допоможуть Сербії послабити вплив Кремля через енергетику

США підтримають зусилля Сербії, спрямовані на зменшення залежності від імпорту викопного палива з Росії та прискорення переходу на відновлювані джерела енергії.

Як передає Укрінформ, про це заявив заступник держсекретаря США з питань економічного зростання, енергетики та навколишнього середовища Хосе Фернандес під час візиту до балканської країни, повідомляє Bloomberg.

«Візит Фернандеса підкреслює зусилля Вашингтона, спрямовані на обмеження впливу Кремля в регіоні Південно-Східної Європи, де Володимир Путін все ще має союзників», - пише медіаресурс.

Сербія, яка тривалий час залежала від імпорту газу з Росії, прагне розширити маршрути постачання енергоносіїв за рахунок нових трубопровідних сполучень, зокрема з терміналу зрідженого природного газу в Греції на півдні, а також за рахунок імпорту з Азербайджану на сході.

Але єдиний нафтопереробний завод Сербії, NIS, контролюється «Газпром нефтью», що робить 6,7-мільйонну країну вразливою до «енергетичної зброї» Путіна, - сказав Фернандес після зустрічі з президентом Александром Вучичем і вищими урядовцями в Белграді.

«Ми бачимо, що Сербія хоче диверсифікувати свої джерела енергії. Деякі країни на власному досвіді переконалися, що Путін використовує енергетичну залежність країн як зброю», - сказав Фернандес.

За його словами, наступного тижня флоридська компанія UGT Renewables підпише угоду про будівництво сонячної електростанції потужністю 1 гігават у Сербії, а підрозділ американського машинобудівного гіганта Bechtel Corp зважує плани будівництва гідроакумулюючої електростанції потужністю 2,4 гігавата на річці Дунай на кордоні з Румунією.

Під керівництвом Вучича Сербія намагається збалансувати свої зв'язки зі США і Європейським Союзом, до якого вона прагне вступити, а також з Росією і Китаєм. Засуджуючи напад Росії на Україну, уряд у Белграді поки що відмовляється запроваджувати санкції проти Кремля.

Як повідомляв Укрінформ, американська компанія Rio Tinto Group планує відкрити в Сербії літієву шахту, яка буде найбільшою в Європі, попри на сильну опозицію з боку місцевих екологічних груп.

У серпні Румунія та Сербія підписали меморандум про взаєморозуміння щодо проєкту будівництва газового інтерконектора, який має з'єднати національні газотранспортні системи двох країн та забезпечити зв'язок між технологічним вузлом Мокрін у Сербії та газопроводом BRUA в Румунії.

Теги по теме
Россия США
Источник материала
loader
loader