Бізнес звернувся до НБУ через валютні обмеження
Бізнес звернувся до НБУ через валютні обмеження

Бізнес звернувся до НБУ через валютні обмеження

Представники бізнесу просять Національний банк України пом’якшити валютні обмеження та дозволити виплачувати борги по імпорту товарів, а також розширити чинний ліміт на погашення відсотків по кредитам. Про це йдеться в повідомленні Європейської бізнес Асоціації (EBA). 

Зазначається, що 8 жовтня представники EBA зустрілись з керівництвом Національного банку України для обговорення питань валютного регулювання.

Відповідно до повідомлення, бізнес подякував представникам НБУ за відкритий діалог і прийняті у 2024 році пом’якшення валютних обмежень.

Також бізнес презентував актуальні потреби в напрямі валютної лібералізації за результатами спеціального опитування Асоціації.

«Зокрема, є потреба у розширенні чинного ліміту у розмірі 1 мільйон євро на квартал для погашення процентних платежів за зовнішніми кредитами, зважаючи на обсяги фінансових зобов’язань бізнесу. Крім того, варто переглянути вимогу здійснювати виплати процентів у найбільш віддалену дату за договором. Важливо також дозволити оплату заборгованостей по імпорту товарів, що накопичилися до 23 лютого 2022 року. Повний пакет пропозицій Асоціація відправила на розгляд регулятору 4 жовтня», – йдеться в повідомленні.

Водночас очільник Нацбанку Андрій Пишний зазначив, що динаміка валютної лібералізації прямо підпорядковується формуванню необхідних передумов та впливу здійснених і майбутніх кроків на стан валютного ринку.

«Бізнес вдячний Нацбанку за регулярний діалог і реагування на потреби у валютній лібералізації та сподівається, що пріоритетні потреби у подальшому послабленні валютних обмежень будуть взяті до уваги», – підсумували в EBA.

Источник материала
loader
loader