У Німеччині об’єкти у Балтійському та Північному морях охоронятиме спецназ - ЗМІ
У Німеччині об’єкти у Балтійському та Північному морях охоронятиме спецназ - ЗМІ

У Німеччині об’єкти у Балтійському та Північному морях охоронятиме спецназ - ЗМІ

До охорони підводної інфраструктури у Балтійському і Північному морях буде залучено морський оперативний підрозділ німецьких спецпризначенців GSG-9.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє DW з посиланням на телеканал ARD і тижневик Der Spiege.

За даними журналістів, рішення про розміщення спецпризначенців у місті Нойштадт у федеральній землі Шлезвіг-Гольштейн на Балтійському морі було ухвалене особисто очільницею МВС Німеччини Ненсі Фезер.

«За рахунок такого місцезнаходження підрозділ зможе швидше реагувати на кризові ситуації як у морях, так і на півночі Німеччини», – йдеться у повідомленні ARD.

За даними джерел телеканалу, підвищення заходів безпеки пов’язане із ризиком диверсій проти інфраструктури у морях, який став очевидним після підриву «Північних потоків».

Там уточнили, що ФРН регулярно фіксує активність «російських шпигунських кораблів», які «картографують мережу трубопроводів та інших підводних ліній на дні Північного і Балтійського морів».

Нойштадт стане третім місцем дислокації підрозділу GSG-9: його штаб-квартира розташована у Санкт-Августіні під Бонном з моменту заснування, тоді як оперативний підрозділ вже кілька років дислокується у Берліні. У майбутньому у Нойштадті планують розмістити морську оперативну групу спецпризначення.

GSG-9 створили у 1972 році у відповідь на напад на ізраїльську команду на Олімпійських іграх у Мюнхені.

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці вересня 2022 року внаслідок вибухів на трубопроводах «Північний потік-1» та «Північний потік-2» біля острова Борнхольм у Балтійському морі розпочався витік на чотирьох ділянках газопроводів у виключних економічних зонах Данії та Швеції. Росія звинувачувала у підриві Україну й США.

Українська влада заперечила свою причетність до підривів. Про це заявляли, зокрема, Президент Володимир Зеленський та очільник ГУР Кирило Буданов.

Заперечила свою причетність і польська сторона, якій закидали пособництво.

Источник материала
loader