Ефективно збивають гелікоптери і не тільки: три цікаві ПЗРК України
Ефективно збивають гелікоптери і не тільки: три цікаві ПЗРК України

Ефективно збивають гелікоптери і не тільки: три цікаві ПЗРК України

Для того, щоб ефективно захищатися від ворога, Україні потрібні не лише засоби ППО для прикриття міст, а й портативніші моделі. Україна використовує кілька переносних зенітно-ракетних комплексів, серед них можна виділити три: радянський ПЗРК «Голка» та два іноземні.

ПЗРК FIM-92 Stinger та ПЗРК Mistral називають у п'ятірці найкращих переносних зенітно-ракетних комплексів у світі. Вони обидва передавалися Україні союзниками.

ПЗРК FIM-92 Stinger

ПЗРК FIM-92 Stinger – це ракета типу «вистрілив та забув» виробництва компанії Raytheon Missile Systems. Ракета рухається зі швидкістю 750 м/с та може вражати цілі на висоті до 3500 м та в радіусі 8000 м/с. ПЗРК ефективний проти літаків, вертольотів і навіть крилатих ракет, що низько літають.

ПЗРК Mistral

ПЗРК Mistral - система озброєння виробництва MBDA Missile Systems. Ця ракетна система має 97% підтвердженого коефіцієнта влучення і аналогічний принцип дії «вистрілив та забув», який забезпечується головкою самонаведення. ПЗРК має тепловізійний приціл, він може підключатися до системи управління вогнем і координації. Ракета рухається із швидкістю 930 м/с. Зона поразки до 6000 м на висоті до 3000 м. У новій моделі дальність збільшена до 8 км.

ПЗРК «Голка»

Переносний зенітний ракетний комплекс «Голка» залишився ЗСУ ще з радянських часів. Цей ПЗРК ефективний проти літаків та гелікоптерів і неодноразово доводив це. Також українські військові змогли збити кілька ворожих ракет у небі. Дальність ураження цілей – до 5200 м. Висота цілі – до 2500 м. Ракета летить зі швидкістю 600 м/с.

Источник материала
loader
loader