Як рівень IQ у школярів впливає на ризик алкоголізму у дорослому віці
Як рівень IQ у школярів впливає на ризик алкоголізму у дорослому віці

Як рівень IQ у школярів впливає на ризик алкоголізму у дорослому віці

Деякі наукові праці, що висвітлюють тему вживання алкоголю, інколи виявляють неочевидні закономірності. Наприклад, у пар, де подружжя мали схожі звички у вживанні спиртних напоїв і надавали перевагу випивати разом, очікувана тривалість життя була вищою, ніж у тих, хто не вживав алкоголь або вживав його наодинці.

Досліджений взаємозв'язок між IQ і вживанням алкоголю

Інші дослідники виявили, що методи виховання можуть опосередковано через рівень стресу вплинути на ймовірність алкоголізму. Також були проведені аналізи кореляції між IQ та алкогольними звичками, які дали різні результати: в одних випадках високий IQ асоціювався з помірністю у вживанні алкоголю, в інших – з протилежним.

Нове дослідження

Однак раніше мало хто розглядав стилі споживання спиртного у людей 50 – 60 років у взаємозв'язку з їхнім рівнем IQ, виміряним у підлітковому віці. Саме такий підхід обрала група спеціалістів у галузі психіатрії з Південно-західного медичного центру Техаського університету. результати якого були опубліковані у журналі Alcohol and Alcoholism.

У рамках дослідження Wisconsin Longitudinal Study, яке охопило понад 10 тисяч випускників шкіл штату Вісконсин 1957 року, було зібрано дані до 2022 року, коли учасникам виповнилося понад 80 років. Дослідники проаналізували дані 6300 осіб, які у старшій школі пройшли тестування на IQ і надали інформацію про свій спосіб життя. Анкети, заповнені учасниками у віці близько 53 і 65 років, дозволили розділити їх на три групи: непитущих, помірно і сильно питущих.

Розумні люди пʼють, але без запоїв

Проведений статистичний аналіз показав, що люди з високими значеннями IQ у молодості були менш схильні до запійного пияцтва у зрілому віці. Однак зі зростанням IQ шанси опинитися в групі помірно або сильно питущих збільшувалися. Кожен додатковий бал IQ підвищував цю ймовірність на 1,6%.

Вчені підкреслюють, що IQ у старших класах не є визначальним фактором долі, але він може впливати на соціальні фактори, пов'язані зі вживанням алкоголю, що є важливим механізмом для подальших досліджень.

Вони також виявили, що зв'язок між IQ та алкогольними звичками частково пояснюється рівнем доходу, оскільки високий IQ може призводити до більш стресової роботи або більших можливостей для соціального вживання алкоголю.

Источник материала
loader