Оголосили лауреатів Нобелівської премії-2024 з економіки
Оголосили лауреатів Нобелівської премії-2024 з економіки

Оголосили лауреатів Нобелівської премії-2024 з економіки

Лауреати отримали Нобелівську премію з економіки за дослідження того, як суспільні інституції впливають на економічний розвиток та процвітання країн.

Нобелівська премія з економічних наук цього року була Дарону Аджемоглу, Саймону Джонсону та Джеймсу Робінсону за їх дослідження, яке показало, як суспільні інституції формуються та впливають на економічний розвиток країн.

Вчені проаналізували історичні дані про колоніальні режими і продемонстрували, що в країнах із неефективними інститутами, де правопорядок не дотримувався, економічне зростання залишалося обмеженим.

Їхні дослідження підкреслили, що інклюзивні інститути сприяли добробуту, особливо в регіонах, які були бідними під час колоніального періоду. З часом це дозволило колишнім колоніям, які починали з бідного стану, стати процвітаючими, тоді як багаті на той час колонії зазнали занепаду. Це пояснює сучасні економічні контрасти між країнами.

За словами лауреатів, наявність міцних інституцій є критичним фактором для економічного розвитку, а коли виникає загроза революції, влада стикається з необхідністю реформ, щоб уникнути масштабних потрясінь або навіть встановити демократичний режим.

Раніше повідомлялося, що Нобелівський комітет оголосив лауреата премії з літератури. Нею стала південнокорейська письменниця Хан Канг.



Теги по теме
исследование
Источник материала
loader