Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 12 жовтня 2024 року
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 12 жовтня 2024 року

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 12 жовтня 2024 року

Ситуація на Курахівському напрямку, удари по російських нафтобазах, перенесення «Рамштайну», європейське турне Зеленського.

«Детектор медіа» щодня відстежує головні теми, гостей та тенденції в етері марафонів «Єдині новини #UAРазом» та «FreeДом», а також окремо аналізує якість мовлення.

Телеканали: «FreeДом», «1+1» 

У блоці каналу «Freeдом» військовий експерт Владислав Селезньов повідомив, що ворожі сили, які тривалий час наступали в районі Вугледара, перегруповуються. Це свідчить про намір посилювати тиск на Курахівському напрямку фронту, створюючи проблему для Сил оборони на Покровському напрямку. На думку Селезньова, визначальним чинником у плані інтенсивності боїв лишаються ресурси. 

На думку заступника директора Асоціації енергетичних та природних ресурсів України Андрія Закревського, результативність ударів по російських нафтобазах та НПЗ залежить «якщо не від ракет, то від точності та адекватності розвідувальної інформації». Грубо кажучи, чи бочка наразі порожня, чи в ній півтори тисячі тон бензину або дизеля, а поруч зосередилися два-три ешелони з бензином. «Складається інформація, що такі розвіддані ми отримуємо не завжди», — зауважив Закревський, додавши, що самі об’єкти і їхнє розташування відомі, адже він і його колеги давно передали відповідні списки. 

Виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Олександр Леонов прокоментував перенесення зустрічі в форматі «Рамштайн»: «Набагато гірше було б, якби вона відбулася за відсутності президента США Джо Байдена, якому теж важливо наприкінці своєї каденції виступити зі звітом і певними стратегічними ініціативами». На думку Леонова, однією з таких ініціатив могло бути зближення України з НАТО. Наслідки європейського турне Президента Зеленського, під час якого Президент України представив план перемоги лідерам Великої Британії, Німеччини, Франції та Італії, здатні, за висловом гостя, «зіграти в плюс» для України, адже обмінятися думками завжди корисно. Олександр Леонов також припустив, що засідання «Рамштайна» може відбутися 17 жовтня, одночасно зі зустріччю міністрів оборони країн НАТО. 

Військово-політичний аналітик Дмитро Снєгирьов розповів, що на територію Курської області росіяни передислокували свої найбільш боєздатні підрозділи зі Запорізького та Роботинського напрямків. Генштаб ЗСУ наразі не фіксує формування ударних угруповань на Запорізькому напрямку, додав Снєгирьов. Водночас, за його словами, після захоплення Вугледару логістика російських військ на окупованих територіях поліпшилася.

Радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк, коментуючи європейське турне Президента Зеленського, наголосив, що головною метою таких зустрічей є донесення партнерам  інформації, щоб ті визначилися, чи вони хочуть жити у світі, де є правила, чи у світі, де ці правила, включно з міжнародним правом, будь-хто може порушити. 

У блоці «1+1» речник Української добровольчої армії «Південь» Сергій Братчук підкреслив, що російські удари по портовій і припортовій інфраструктурі — це продовження терору мирного населення і намагання вплинути на роботу українського морського коридору, який «мало того, що працює в умовах війни, так ще й показує вражаючі результати». 

За словами російської політичної аналітикині Ольги Курносової, раніше в партію влади брали відомих спортсменів, артистів, сьогодні — воєнних злочинців, учасників бойових дій на території України. Як правило, їх призначають на високі посади подалі від Москви. «Наприклад, Артема Жогу, який воював на боці донецьких терористів, призначили повноважним представником президента в Уральському федеральному окрузі, — зазначила Курносова. — Основне його завдання — зламати Єкатеринбург, доволі демократичне місто, де на початку 90-х навіть намагалися створити Уральську республіку. Щоб переламати через коліно волелюбність уральців, їм направили Жогу. Однак я поставила би на уральців», — зауважила Ольга Курносова, вчергове не виключивши, що такі дії з боку путінського режиму можуть спричинити революційний сценарій.

Російська телеведуча і актриса Тетяна Лазарєва прокоментувала оголошення її Росією в міжнародний розшук. За словами гості, в її житті мало що змінилося, але досвідчені в цьому відношенні друзі попередили, що не варто відвідувати деякі країни й навіть їх «облітати». Зокрема Лазарєвій вже довелося скасувати поїздку в ОАЕ через Стамбул. 

Російський опозиційний політик Дмитро Гудков коментував зокрема дані проведеного «Левада-центром» у вересні опитування, згідно з якими 47% російських респондентів вважають, що вторгнення російських військ в Україну завдало більше шкоди, ніж користі, це є найвищим показником з початку повномасштабної війни Росії проти України. За словами Гудкова, коли запитання ставлять не «в лоб», люди відповідають на нього більш правдиво, і ці відповіді свідчать, що у Путіна «не все так добре». Однак, на думку Дмитра Гудкова, серйозні наслідки може викликати лише примусова мобілізація.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Источник материала
loader
loader