На Парламентський саміт Кримської платформи у Ригу приїдуть делегації близько 40 країн
На Парламентський саміт Кримської платформи у Ригу приїдуть делегації близько 40 країн

На Парламентський саміт Кримської платформи у Ригу приїдуть делегації близько 40 країн

На ІІІ Парламентський саміт Кримської платформи, який відбудеться в столиці Латвії 24 жовтня, прибудуть делегації близько 40 країн, а також делегації парламентських асамблей авторитетних міжнародних організацій.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Сейму Латвії.

Наразі участь у саміті підтвердили делегації парламентів Албанії, Аргентини, Австрії, Бельгії, Боснії та Герцеговини, Болгарії, Хорватії, Кіпру, Чехії, Данії, Естонії, Фінляндії, Франції, Німеччини, Гани, Греції, Ісландії, Ірландії, Італії, Ліхтенштейну, Литви, Мальти, Молдови, Чорногорії, Нідерландів, Норвегії, Польщі, Португалії, Румунії, Словаччини, Словенії, Іспанії, Швеції, Швейцарії, Туреччини та Великої Британії.

Зазначається, що більшість парламентських делегацій будуть представлені на рівні спікерів.

У саміті також очікується участь делегацій парламентських асамблей міжнародних організацій – Європейського парламенту, Організації з безпеки та співробітництва в Європі, Ради Європи та НАТО.

Напередодні події спікерка Сейму Латвії Дайга Мієріня зазначила, що «Латвія бере на себе провідну роль у зміцненні міжнародної підтримки України». «Невизнання окупації країн Балтії домагалися протягом десятиліть з однаковою наполегливістю. Сьогодні ми маємо постійно і рішуче стверджувати, що Крим– це Україна, що спроби Росії змінити кордони за допомогою військової сили є незаконними», - сказала Мієріня.

Вона також висловила впевненість у тому, що винні у злочинах російські агресори будуть притягнуті до відповідальності.

23 жовтня, напередодні власне Парламентського саміту, відбудуться важливі заходи – зокрема, дві експертні дискусії: «Депортація кримських татар у 1944 році: від визнання геноциду до відновлення прав кримських татар в Українській державі»; «Боротьба за Крим. Боротьба за права людини». В них візьмуть участь народний депутат України Мустафа Джемілєв; в’язень Кремля, звільнений у червні цього року в рамках обміну полоненими, Наріман Джелял; голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров; уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, радники Президента Латвії та інші гості. 

Ввечері того ж дня відбудеться показ документального фільму «Справжня історія Криму» та дискусія з авторами фільму. Цей захід відкриють голови латвійського та українського парламентів Дайга Мієріня та Руслан Стефанчук, а також Рефат Чубаров, Мустафа Джемілєв і мер Риги Вілніс Кірсіс.

Як повідомлялося, міжнародна Кримська платформа була створена у 2021 році як формат для координації та консультацій на рівні держав та урядів, парламентів, міністрів закордонних справ та експертів. Її було створено з метою підвищення обізнаності світових лідерів і широкої громадськості про тимчасову окупацію та анексію Кримського півострова Росією, негативний вплив цього акту на права людини місцевого населення, безпеку в Чорноморському регіоні, глобальну продовольчу безпеку та правила, засновані на глобальному порядку.

Два попередні парламентські саміти Кримської платформи відбулися в Загребі (Хорватія) та Празі (Чехія). На них зібралися парламентарі з різних країн світу та міжнародних парламентських організацій.

Источник материала
loader