Сезон грибів: як їх споживати, щоб не отруїтись і як діяти при найменшій підозрі на це
Сезон грибів: як їх споживати, щоб не отруїтись і як діяти при найменшій підозрі на це

Сезон грибів: як їх споживати, щоб не отруїтись і як діяти при найменшій підозрі на це

Поради опублікували у Міністерстві охорони здоров'я України та Центрі громадського здоров'я.

"Найбезпечніше – відмовитися від споживання дикорослих грибів. Замінити їх слід на ті, що вирощують штучно, – вони підлягають контролю", – зазначають у МОЗ.

Як збирати гриби безпечно

Втім, якщо ви таки вирішили збирати гриби для споживання, спершу слід переконатися в тому, що гриб їстівний. І, якщо у вас є найменші сумніви в цьому, не кладіть гриб у кошик.

А ще уникайте старих, перезрілих чи молодих грибів, в яких нечітко виражені зовнішні ознаки.

Стан таких грибів може ввести в оману, через що їх легко сплутати з отруйними. Натомість обирайте трубчасті гриби (шапинка знизу нагадує губку) перед пластинчастими (мають пластинки на нижній частині шапинки),
– повідомили у МОЗ.

Також не радять збирати гриби, які ростуть при дорозі, неподалік промислових об'єктів, сміттєзвалищ чи інших забруднених місць, адже гриби здатні вбирати та накопичувати шкідливі речовини. У посушливу погоду теж не варто збирати гриби, бо тоді вони пересихають, а концентрація токсинів у них збільшується.

Як безпечно готувати гриби

Гриби не варто вживати в сирому вигляді. Вони мають пройти термічну обробку. А ще краще готувати гриби не пізніше доби після того, як їх було зібрано.

Кому не можна їсти грибів

Гриби вважають відносно "важкою" їжею через вміст хітину та азотистих речовин, які не перетравлюються організмом людини. Страви з ними викликають велике навантаження на шлунок.

Тож, обмежити їх споживання радять:

  • жінкам у період вагітності і грудного вигодовування;
  • дітям до 12 років;
  • хворим;
  • людям, які мають проблеми травної системи;
  • літнім людям.

Симптоми отруєння грибами

Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом декількох днів. Основними ознаками отруєння грибами є:

  • нудота, блювання;
  • різкий біль в животі;
  • діарея;
  • запаморочення
  • головний біль;
  • підвищення температури тіла;
  • зниження пульсу;
  • задуха;
  • судоми;
  • відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
  • поява галюцинацій та марення.

Що робити при отруєнні грибами

Якщо у вас проявився хоча б один із симптомів, негайно викликайте лікаря.

Також можна промити шлунок чистою водою:

  • випити від 1 до 2 літрів кип’яченої теплої води;
  • викликати блювання;
  • повторити процедуру від 2 до 3 разів, поки замість блювотних мас не піде чиста вода.

Сорбенти теж можна випити та дотримуватися постільного режиму. До приїзду невідкладної допомоги пийте багато води, можна підсоленої, або прохолодного чаю. Це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини.

Важливо! Натомісь категорично заборонено вживати алкоголь, їжу чи молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів.

У МОЗ радять зберегти залишки грибів або грибних страв, які ви споживали. Лабораторне дослідження допоможе встановити причину отруєння та призначити правильне лікування.

Теги по теме
Профилактика заболеваний
Источник материала
loader