Росія заплуталася в кількості та якості «одного народу»: дайджест пропаганди за 16 жовтня 2024 року
Росія заплуталася в кількості та якості «одного народу»: дайджест пропаганди за 16 жовтня 2024 року

Росія заплуталася в кількості та якості «одного народу»: дайджест пропаганди за 16 жовтня 2024 року

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав фейки та наративи пропаганди за 16 жовтня 2024 року.

Оригінал публікації на сайті «Центру стратегічних комунікацій» за посиланням

  1. Яких українців зібрався «звільняти» Прілєпін?
  2. Москва штурмує Астану щодо БРІКС.
  3. «Смішарики» йдуть на інформаційну війну.
  4. «Православний» важіль в руках Москви вже не працює.

Яких українців зібрався «звільняти» Прілєпін?

Відомий пропагандист Захар Прілєпін, якого в Росії вважають письменником, в інтерв’ю «Комсомольськой правде» заявив: «Я за те, щоб українські регіони, які очевидно проросійські і мають високі шанси легко до нас адаптуватися — це Харків, Миколаїв, Одеса, плюс-мінус лівобережжя Дніпра, ми не залишили напризволяще на наругу і повну дерусифікацію».

Росія заплуталася в кількості та якості «одного народу»: дайджест пропаганди за 16 жовтня 2024 року - Фото 1

НАСПРАВДІ ж «проросійськість» цих регіонів із лютого 2022 року вже давно не очевидна навіть для Москви. І мова не лише про те, що переважна більшість мешканців південних та східних регіонів України ставляться до росіян «дуже негативно».

У наративі про «єдиний народ» заплуталися вже й самі мешканці РФ. Вони запитують (і зовсім не риторично): «Якщо українці, росіяни і білоруси — це один народ, а з іншого боку, у Харкові-Одесі, за словами Прилєпіна, — "наші", то чому їх негайно потрібно звільнити від українців, які "один народ із нами"? Тобто, ми один народ, але всередині нас є ще "один народ", який стогне під п’ятою іншого "одного народу", а тому підлягає звільненню від нього?». Розплутати цей вузол питань засобами формальної логіки неможливо.

Втім, нічого нового Прілєпін не сказав. Для нього та йому подібних «відродження імперії» стало ідеєю-фікс. Саме тому в Москві відкрито кажуть, що казахів та узбеків також «вигадав Ленін», а той-таки Прілєпін пропонує приєднати Узбекистан до Росії.

Висновок простий: путінсько-прілєпінський «русский мир» — це підготовка до наступної війни. Тому питання про те, де й коли вдасться зупинити Москву, важливе не лише для України і Заходу, а й для всього так званого ближнього зарубіжжя, на яке у Кремлі дивляться виключно крізь оптику імперського реваншизму.  

Москва штурмує Астану щодо БРІКС

У цьому контексті цікава остання спроба московського штурму Астани з приводу вступу Казахстану до БРІКС. Росія, нагадаємо, позиціює цю організацію в якості «альтернативи колективному Заходу». При цьому самі країни — члени БРІКС ставляться до ініціатив РФ досить «акуратно».

Проте Росія не полишає спроб втягнути до об’єднання ще й Казахстан, причому у форсованому режимі, бо незабаром у Казані починається саміт БРІКС. Саме тому різноманітні російські «експерти» заздалегідь кинулися готувати інформаційне поле.

Росія заплуталася в кількості та якості «одного народу»: дайджест пропаганди за 16 жовтня 2024 року - Фото 2

НАСПРАВДІ ж подібні фантазії спростував одним потужним ударом прессекретар президента Казахстану Берік Уалі. За його словами, Касим-Жомарту Токаєву надходили пропозиції щодо вступу до БРІКС, однак наразі, з огляду на національні інтереси, він надає пріоритет ООН «як універсальній та безальтернативній організації, в якій можна й потрібно обговорювати всі актуальні міжнародні проблеми».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під чим розписався Путін на саміті ШОС

Можна згадати, як рік тому все той же Токаєв зазначив з приводу ШОС (ще одна організація, з якою носиться Путін), що «за 20 років у ній так і не було реалізовано жодного великого проєкту». 

Все це свідчить, що «нова архітектура євразійської безпеки» у вигляді ШОС чи БРІКС явно не працює. Втім, Москва вперто не хоче цього визнавати, ігноруючи навіть прямі офіційні відмови з боку того ж Казахстану, спільний кордон із яким, нагадаємо, у РФ найдовший. Бо Астана чітко розуміє, до чого ця спільність може зрештою призвести.

«Смішарики» йдуть на інформаційну війну

Іншою пострадянською країною, якою зараз так переймається Росія, є Молдова, де скоро відбудуться президентські вибори, а одночасно з ними ще й плебісцит щодо вступу до ЄС. Не знаючи, як ще втрутитись у справи незалежної держави, у Москві навіть використовують мультфільми.

Так, нещодавно прокремлівські телеграм-канали поширили пропагандистський мультфільм, у якому жителів Молдови переконують не голосувати за вступ до ЄС, а прихильників євроінтеграції порівнюють із віслюками.

Аргументація така: «Важка праця призводить таких віслюків, як Україна і Молдова, до виснаження і вимирання, а обіцяну морквину вони так і не отримують». Закінчується відео риторичним питанням-закликом: «Хіба ви мріяли стати віслюками? Чи ви громадяни і здатні сказати: "Ні — ЄС, так — Молдова"?»

Ролик опублікували не тільки молдовські прокремлівські канали й різноманітні російські «царьгради», а й відома проросійська українська журналістка Діана Панченко, яка написала: «Ми в Україні це проходили, тому мені зрозуміло».

Росія заплуталася в кількості та якості «одного народу»: дайджест пропаганди за 16 жовтня 2024 року - Фото 3

НАСПРАВДІ відео зроблено в манері популярного дитячого мультсеріалу «Смішарики» й озвучено голосом, схожим на одного з головних акторів російського дубляжу Михайла Черняка. Але сам він повідомив проєкту «Агентство», що не озвучував це відео, припустивши, що його голос відтворено за допомогою нейромережі.

Крім того, автори відео про віслюків навмисно намагалися використати улюблений дітьми та дорослими образ, «який зазвичай щось роз’яснює в добрій манері старшого товариша». Ну а вибір саме на «Смішариків» впав тому, що їх дивляться не лише діти, але й чимало дорослих.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Московські «інвестиції» у молдовські вибори

Тим часом корпорація Meta, якій належать соцмережі Facebook та Instagram, видалила мережу групових акаунтів, орієнтованих на російськомовних мешканців Молдови, за порушення політики компанії. Загалом Meta видалила сім акаунтів у фейсбуку, 23 сторінки, одну групу і 20 акаунтів в інстаграмі.

Компанія заявила, що фейкові акаунти публікували критичні висловлювання щодо президентки Молдови Санду, проєвропейських політиків, тісних зв’язків між Кишиневом та Бухарестом, а також підтримували проросійські партії в Молдові.

А Національна слідча інспекція Молдови заявила, що заблокувала 15 каналів у телеграмі й 95 чатботів, які пропонують виборцям гроші за голосування «проти» на референдумі про членство в ЄС.

Отже, Кремль продовжує грати у передвиборчу «мафію» в Молдові. Але, судячи з усього, ніякі пропагандистські «смішарики» Путіну не допоможуть.

«Православний» важіль у руках Москви вже не працює

Релігія є одним із головних мотивів, на якому спекулює російська пропаганда, просуваючи наратив про «єдиний народ». Вигадати по цій темі щось справді нове вже неможливо, але Москва не полишає спроб. І ось вже пропаганда просуває тезу про те, що незабаром «православ’я в Україні піде в підпілля».

Росія заплуталася в кількості та якості «одного народу»: дайджест пропаганди за 16 жовтня 2024 року - Фото 4

НАСПРАВДІ те, що «режим Зеленського законодавчо заборонив православ’я» — це відомий і давно спростований фейк.  

Переважна більшість українців справді відносять себе до парафіян або прихильників православної церкви. Це підтверджують і результати нещодавнього опитування Київського міжнародного інституту соціології. Але 56% опитаних асоціюють себе саме з ПЦУ, тимчасом до УПЦ, тобто української філії РПЦ, себе зарахували лише 6% респондентів. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кожний зруйнований храм віддаляє українців від РПЦ

Як бачимо, використати релігійний важіль у Москви не вийшло. І це цілком природно, адже українські православні давно зрозуміли, що УПЦ/РПЦ — це вже давно не про християнство, а виключно про «путініанство»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Источник материала
loader
loader