Чи може людина з ожирінням бути здоровою
Чи може людина з ожирінням бути здоровою

Чи може людина з ожирінням бути здоровою

Поняття метаболічно здорового ожиріння

Метаболічно здорове ожиріння (МЗО) – це стан, що характеризується такими факторами: індекс маси тіла вище 25 кг/м² та відсутність значних метаболічних проблем, пов'язаних з ожирінням, наприклад, дисліпідемія або порушення вуглеводного обміну, які можуть призвести до цукрового діабету другого типу, пише Journal of the American College of Cardiology.

Прихильники цієї концепції стверджують, що люди з МЗО можуть не займатися профілактикою ожиріння та його наслідків, оскільки у них низький ризик розвитку метаболічних порушень.

Чи може ожиріння бути здоровим

Дискусії про метаболічно здорове ожиріння тривають, і деякі дослідники навіть ввели термін "суперздорове ожиріння". Вони вважають, що таке стан досягається за мінімальної кількості вісцерального жиру та відсутності метаболічних порушень.

Однак медики попереджають, що навіть якщо зараз аналізи в нормі, це не гарантує відсутності проблем у майбутньому, тому необхідно регулярне медичне спостереження.

Важливо розуміти, що ожиріння – це не хвороба, набута за мить. Люди проходять кілька етапів від нормальної ваги до зайвої, перш ніж перейти до стану ожиріння, і на всіх цих стадіях можуть виникнути проблеми зі здоров’ям.

Ожиріння майже завжди має негативний вплив на організм, підвищуючи ризик багатьох захворювань, включаючи:

  • високий кров'яний тиск;
  • неправильний баланс холестерину;
  • цукровий діабет другого типу;
  • серцево-судинні захворювання;
  • інсульт та інші;
  • багато видів раку;
  • депресії;
  • остеоартрит;
  • проблеми з диханням та апное.

Ожиріння без метаболічних порушень зустрічається рідко. Навіть якщо у людини з ожирінням спостерігаються нормальні метаболічні показники, ризик серцево-судинних захворювань та інших ускладнень може бути вищим порівняно з людьми з нормальною вагою. Це пов’язано з тим, що ожиріння саме по собі може негативно впливати на серцево-судинну систему та інші аспекти здоров’я.

Крім того, багато лікарів не готові ставити пацієнту діагноз МЗО. Дехто з них зазначає: якщо вважати ожиріння здоровим, це може завадити боротьбі з хворобою та її ускладненнями. Фахівці не прагнуть викликати почуття провини та сорому у людей з ожирінням, але при цьому стверджують, що ожиріння з медичного погляду не може бути здоровим.

Источник материала
loader