TikTok пропускає політичну дезінформацію як рекламу, незважаючи на власну заборону — Global Witness
TikTok пропускає політичну дезінформацію як рекламу, незважаючи на власну заборону — Global Witness

TikTok пропускає політичну дезінформацію як рекламу, незважаючи на власну заборону — Global Witness

Платформи «Фейсбук» та «ТікТок» покращили свої системи модерації за останні два роки.

«ТікТок» лише за кілька тижнів до президентських виборів у США схвалив рекламне відео, яке містило дезінформацію про вибори, незважаючи на власну заборону на політичну рекламу на платформі. Платформи «Фейсбук» та «ТікТок» покращили свої системи модерації за останні два роки, але основні проблеми залишаються. Про це повідомлено у звіті некомерційної організації Global Witness, яка відстежує вплив технологій на навколишнє середовище.

Дослідники Global Witness, як і два роки тому, провели експеримент: розробили чотири публікації з дезінформацією про вибори у США — відеоролик з текстом та аудіорядом, та спробували поширити їх як рекламу на платформах «ТікТок», «Фейсбук» та «Ютуб». Вони вирішили перевірити, наскільки добре в компаніях соцмереж працюють системи для виявленні різних типів дезінформації про вибори.

Компанії здебільшого завжди мають суворішу політику щодо платної реклами, ніж щодо звичайних публікацій користувачів. Оголошення, надіслані Global Witness, включали відверто неправдиві твердження про вибори — зокрема, заяву про те, що американці можуть голосувати онлайн — а також неправдиву інформацію, призначену для придушення голосування, як-от твердження про те, що виборці повинні пройти іспит з англійської мови перед голосуванням. Інші фейкові оголошення заохочували до насильства або містили погрози учасникам виборчого процесу.

TikTok пропускає політичну дезінформацію як рекламу, незважаючи на власну заборону — Global Witness - Фото 1

дописи з дезінформацією про вибори, які намагалися поширити як рекламу у соцмережах

«ТікТок» схвалив чотири із восьми надісланих на розгляд оголошень, які містили неправдиві відомості про вибори. Це незважаючи на заборону платформи на всю політичну рекламу, яка діє з 2019 року.

Ця дезінформація так і не з’явилася у тіктоці, оскільки Global Witness вилучила рекламу до публікації.

«Чотири реклами були помилково схвалені під час першого етапу модерації, але вони не відображалися на нашій платформі. Ми не дозволяємо політичну рекламу й продовжуватимемо дотримуватись цієї політики на постійній основі», — прокоментував речник «ТікТок» Бен Рейт.

Згідно зі звітом, «Фейсбук» «працював набагато краще» і схвалив лише одне з восьми поданих рекламних оголошень.

У заяві Меtа зазначено, що хоча «цей звіт є надзвичайно обмеженим за обсягом і, як наслідок, не відображає того, як ми забезпечуємо дотримання нашої політики в масштабі, ми, тим не менш, постійно оцінюємо та вдосконалюємо наші зусилля із забезпечення дотримання».

TikTok пропускає політичну дезінформацію як рекламу, незважаючи на власну заборону — Global Witness - Фото 2

За інформацією Global Witness, «Ютуб» впорався найкраще, схваливши чотири оголошення, але не дозволивши опублікувати жодне. Платформа зверталася до Global Witness за додатковими ідентифікаційними даними, перш ніж опублікувати їх, і «призупиняла» їхні облікові записи, коли вони цього не робили. Однак у звіті зазначено, що неясно, чи пройшла б реклама, якби Global Witness надала необхідну ідентифікацію.

Фото: «ТікТок» / Getty Images

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Долучитись
Источник материала
loader
loader