Члени НАТО сперечаються щодо запрошення України, однак консенсусу немає – Білий дім
Члени НАТО сперечаються щодо запрошення України, однак консенсусу немає – Білий дім

Члени НАТО сперечаються щодо запрошення України, однак консенсусу немає – Білий дім

Країни-члени НАТО обговорюють надання Україні офіційного запрошення до Альянсу, як це передбачає перший пункт українського плану перемоги. Однак консенсусу щодо цього поки немає. Про це сказав представник адміністрації президента США Джо Байдена під час спілкування з журналістами.

Посадовець нагадав, що під час липневого саміту НАТО всі 32 члени Альянсу підтвердили, що Україна перебуває на незворотному шляху до членства. Тож, за його словами, питання – в тактиці для заохочення цього шляху та досягнення консенсусу щодо наступних кроків.

Також представник Білого дому сказав, що США прагнуть поставити Україну «в позицію сили», щоб вона перемогла в цій війні.

«Але ми не можемо зробити цього поодинці. Ми маємо зробити це з нашими партнерами та союзниками, тому президент Байден закликав до саміту у форматі «Рамштайн» або зустрічі на рівні лідерів того, що формально називається Контактною групою з питань оборони України», – пояснює він.

Як відомо, президент Володимир Зеленський представив парламентарям у Верховній Раді план перемоги України у війні проти Росії. Як зазначив президент, план перемоги складається з п'яти пунктів, серед них геополітичні, військові, економічні та безпекові. Перші чотири розраховані на період війни, п'ятий – на повоєнний час.

Як повідомлялося, Україна хоче отримати запрошення на вступ до НАТО до того, як президент США Джо Байден залишить Білий дім.

До слова, США обговорюють з Україною план перемоги та працюють стосовно «інших заходів», які допоможуть Україні перемогти на полі бою.

Источник материала
loader
loader