АР: як інфлюенсери поширювали антиукраїнські відео, зняті проросійським продюсером
АР: як інфлюенсери поширювали антиукраїнські відео, зняті проросійським продюсером

АР: як інфлюенсери поширювали антиукраїнські відео, зняті проросійським продюсером

Агенство Associated Press провело розслідування, яке показало, як мережа консервативних інфлюенсерів активно просувала антиукраїнські відео, створені журналістом Беном Свонном, який має зв'язки з російськими державними медіа. Серія «Зеленський без маски» отримала широке поширення серед мільйонів підписників, викликаючи занепокоєння щодо масштабів впливу російських наративів у соціальних мережах.

У квітні 2024 року стартував цикл програм «Зеленський без маски», у яких журналіст Бен Свонн обіцяв розкрити темні таємниці про президента України Володимира Зеленського. У своїх відео в стилі документального кіно Свонн переплітає натяки, напади на характер Зеленського та коментарі гостей, які симпатизують Росії у війні з Україною.

Агентство Associated Press випустило розслідування про Бена Свонна та просування інфлюенсерами цього відео.

Серія «Зеленський без маски» стартувала в квітні, коли Конгрес обговорював збільшення військової допомоги Україні, і швидко привернула увагу консервативних впливових осіб у соціальних мережах, які активно просували проєкт серед своїх мільйонних підписників.

Серед тих, хто підтримав серію, був Дональд Трамп-молодший, старший син колишнього президента США.

«Цікавитеся, куди пішли мільярди доларів і зброї, які Конгрес надіслав Україні? Вам потрібно подивитися перший епізод вибухової 12-серійної серії?» – написав Трамп-молодший у соціальних мережах X, Truth Social та Threads.

Як пише АР, Свонн працював на державні російські медіа роками, і одна з його компаній заробила мільйони доларів, створюючи програми, що відповідають інтересам Кремля.

Створення серії «Зеленський без маски» та її вірусне поширення демонструють, наскільки широко розповсюджуються російські наративи в соціальних мережах — тенденція, яка непокоїть нинішніх і колишніх посадовців розвідки США та експертів з дезінформації.

Розслідування, проведене Associated Press, також надає уявлення про тіньовий і прибутковий світ політичних інфлюенсерів, які не зобов'язані розкривати, хто їх фінансує, що викликає занепокоєння щодо прозорості їхніх політичних рекомендацій у значною мірою нерегульованому просторі соціальних мереж.

Свонн найняв цифрову маркетингову компанію для просування «Зеленський без маски», і принаймні один творець визнав, що отримав гроші за просування серії.

Тривожні попередження

Викриття про роботу Свонна на Росію з’являються на тлі дедалі серйозніших попереджень з боку американської влади щодо загрози, яку представляють російські дезінформаційні кампанії. Крім підриву України, Кремль також прагне зірвати президентські вибори та посіяти розбрат у США та інших країнах Заходу, зазначили ці офіційні особи.

Американські посадовці особливо занепокоєні таємними зусиллями Росії використовувати нічого не підозрюючих американців для поширення меседжів Москви та використання штучного інтелекту для швидкого створення неправдивого контенту.

«Російська операція впливу, здається, також спрямована на збільшення підтримки кандидатури Дональда Трампа на пост президента від Республіканської партії, який критикував Україну та хвалив президента Росії Володимира Путіна, зазначили посадовці», — пише АР.

Трамп відкинув докази російських операцій впливу, і він та багато його прихильників висміяли ширші зусилля уряду США, спрямовані на протидію пропаганді Кремля.

Зареєстрований у Міністерстві юстиції

Два роки тому Свонн подав документи до Міністерства юстиції, щоб зареєструвати одну зі своїх компаній як таку, що працює на російські державні медіа. В інтерв’ю AP Свонн сказав, що розмежовує свою роботу на російські інтереси та те, що він виробляє для аудиторії США. Свонн заявив, що він це робить через дві компанії — одну, яка генерує контент для російських медіа, і іншу, яка виробляє незалежну журналістику, як-от «Зеленський без маски», для аудиторії США.

«Єдине, що їх пов’язує, — це те, що я володію обома компаніями», — сказав Свонн.

Однак, як виявило AP, є певний перетинання у тому, як ці дві компанії працюють.

Кілька гостей серії «Зеленський без маски» також з'являлися на програмах RT, які виробляв Свонн, відповідно до огляду відеоархівів RT і документів, поданих до Міністерства юстиції.

Шоу Свонна для американської аудиторії та RT також мають схожі теми. Наприклад, серія про Зеленського повторює меседжі російських державних медіа про те, що український президент — це потенційний автократ, який обманув Захід, щоб підтримати «конфлікт, який Росія зрештою виграє».

Колишній телеведучий

46-річний Свонн був телевізійним журналістом протягом тривалого часу, перш ніж його звільнили з у 2018 році за просування спростованої теорії змови «Піццагейт», яка стверджувала, що демократи викрадали дітей для використання їх як сексуальних рабів.

Відтоді він став зіркою в соціальних мережах і представляє себе як людину, яка наважується задавати незручні питання на складні теми — зокрема необґрунтовані заяви про те, що стрілець у школі Сенді-Хук діяв сам, вакцина від коронавірусу була виготовлена для прибутку великих фармацевтичних компаній, а Ізраїль був «учасником» масового вбивства 7 жовтня 2023 року.

  • Читайте також: Викриття Як прихильники Трампа дискредитують Володимира Зеленського у циклі програм на американському телебаченні

Свонн приєднався до антивакцинної організації Роберта Ф. Кеннеді-молодшого у позові проти кількох новинних організацій, включаючи AP, звинувачуючи їх у порушенні антимонопольного законодавства через заходи щодо виявлення дезінформації, зокрема про COVID-19 і вакцини від COVID-19.

Свонн заявив, що працював кореспондентом RT America, кабельного каналу, який був частиною російського державного медіа, доки його не закрили після вторгнення Росії в Україну. Тоді представники RT запитали, чи не хоче він створювати шоу для мережі, які будуть транслюватися за межами США, на що Свонн погодився.

«Я сказав: "Ну, я не можу створювати шоу для Сполучених Штатів, але якщо ці шоу для зарубіжжя, я допоможу їх створювати". Тож я почав це робити для них, і ми продовжуємо це робити досі», — сказав Свонн в інтерв'ю у липні.

Виробництво шоу для RT

Свонн заявив, що він створював 10 шоу на тиждень, використовуючи старі студії RT America у Вашингтоні, і наголосив, що ці шоу не транслюються у США чи Західній Європі, хоча вони доступні по всьому світу на сайті RT.

Відповідно до Закону про реєстрацію іноземних агентів (FARA), особи повинні реєструватися в Міністерстві юстиції, коли вони намагаються вплинути на політику США та громадську думку від імені іноземних урядів. Невиконання цього може призвести до кримінальних звинувачень.

Компанія Свонна, Rebel Media Productions, вперше зареєструвалася в Міністерстві юстиції в серпні 2022 року, заявивши, що працює на материнську компанію RT та пов’язані з нею організації. Згідно з поданими документами, Rebel Media Productions отримала понад 6 мільйонів доларів менше ніж за два роки від організацій, пов’язаних з RT.

RT, раніше відома як Russia Today, є важливим гравцем у російському пропагандистському апараті, і є об'єктом зусиль уряду США щодо блокування прихованого впливу Москви. Міністерство юстиції США заявило, що RT має зв’язки з російськими розвідувальними службами, тоді як Державний департамент США нещодавно запровадив нові санкції щодо російських державних медіа. Санкції спрямовані проти материнської організації RT, TV Novosti, з якою Свонн підписав контракт на свою роботу, пов’язану з Росією.

У лютому Свонн припинив звітувати про роботу Rebel Media для Росії перед Міністерством юстиції, хоча його компанія продовжувала виробляти шоу для RT. Свонн пояснив, що припинив цю реєстрацію, оскільки його адвокати сказали, що це більше не обов’язково, незважаючи на те, що компанія продовжує працювати на RT.

«Вони сказали: "Чому ти ускладнюєш собі життя?"», — зазначив Свонн.

У відповідь на нещодавні санкції Свонн заявив, що минулого місяця його компанія розірвала всі зв'язки з RT.

«Ми не погоджуємося з цензуруванням наших журналістів, які робили якісну роботу для нашого клієнта, однак ми завжди поважали та будемо продовжувати поважати верховенство права», — сказав Свонн у заяві.

Міністерство юстиції відмовилося коментувати ситуацію.

Свонн заявив, що створює контент — як-от серію «Зеленський без маски» — для американської аудиторії через іншу свою компанію, Truth in Media.

Truth in Media, за словами Свонна, не є прибутковою організацією, і її фінансують заможні американські громадяни, імена яких він відмовився називати.

«Більшість із них володіють дуже великими компаніями», — зазначив він.

Свонн запевнив, що великі виплати, які він отримав від російських державних медіа, не вплинули на його роботу над «Зеленський без маски», але він визнав, що, ймовірно, лідери Росії схвалюють серію, яка критично ставиться до президента України.

«Я не знаю, я припускаю, що їм не подобається Зеленський», — сказав він.

Багато гостей, яких інтерв'ювали в «Зеленський без маски», також були дописувачами RT або брали участь у його програмах.

До них належить дописувачка RT Тара Рід, яка на короткий час переїхала до Москви після того, як звинуватила президента Джо Байдена в сексуальному насильстві в 1990-х роках; колишній український дипломат Андрій Теліженко, на якого було накладено санкції Міністерством фінансів США за його близькі зв’язки з «іноземною мережею впливу, пов’язаною з Росією»; і Рассел Бентлі, громадянин США, який відомий тим, що воював на боці підтримуваних Кремлем сепаратистів і працював на російські державні медіа, а також загинув у цьому році в Україні.

Ще один гість, який з’явився на шоу RT і в серії про Зеленського, — це колишній інспектор ООН зі зброї Скотт Ріттер, який підтримував Росію і чий будинок у штаті Нью-Йорк був обшуканий ФБР у серпні. Ріттер сказав, що агенти ФБР дали зрозуміти, що розслідують його діяльність, пов’язану з Росією, але не задавали конкретних запитань про його роботу зі Свонном.

АР: як інфлюенсери поширювали антиукраїнські відео, зняті проросійським продюсером - Фото 1

Журналісти AP ідентифікували мережу консервативних інфлюенсерів на платформі X, які поширювали інформацію, опубліковану Беном Свонном та пов’язаними з ним акаунтами, використовуючи дані, надані технологічною компанією Bright Data.

Ріттер надав AP копію електронного листа, який, за його словами, він отримав від продюсера шоу Свонна на RT, в якому його запрошували взяти участь у серії про Зеленського.

Ріттер також повідомив, що в запрошенні взяти участь у «Зеленський без маски» вказувалося, що виконавчим продюсером серії був Шон Стоун, ведучий шоу на RT та син кінорежисера Олівера Стоуна.

Шон Стоун не відповів на запити про коментарі, а Свонн не відповів на запитання про участь Стоуна в цьому проєкті.

Свонн також зізнався, що його компанія, пов’язана з RT, передала контакти гостей для його бізнесу, який створював серію «Зеленський без маски». Однак він наголосив, що ці дві компанії не мають спільних співробітників.

«Вибухова» серія

Truth in Media почала рекламувати серію «Зеленський без маски» на своєму сайті на початку цього року, оголосивши, що «вибухова» 12-серійна серія відповість на запитання: «Хто насправді отримує вигоду від 100 мільярдів доларів, які США надіслали Україні?».

На той час праві конгресмени-республіканці боролися з пропозицією надати Україні більше грошей і зброї.

Голова Комітету з розвідки Палати представників Майк Тернер і голова Комітету з міжнародних справ Майкл Маккол, обидва республіканці, заявили, що деякі законодавці від Республіканської партії значно підпали під вплив російських наративів.

Тернер заявив у ефірі CNN, що деякі з цих наративів озвучуються «безпосередньо в залі Палати представників».

Для просування серії «Зеленський без маски» Свонн зазначив, що він витратив гроші на рекламу в соціальних мережах, але вважає, що найбільший приріст глядачів серії стався завдяки її просуванню консервативними впливовими особами. Відео Свонна, вбудовані в публікації на X, зібрали десятки мільйонів переглядів.

«Коли ви маєте різних впливових осіб, яким можна надіслати це безпосередньо, вони можуть переглянути його самі, вирішити, чи подобається їм, а потім поділитися — це дуже потужний інструмент. Це сильніше, ніж фактичний маркетинг у Meta чи X», — сказав Свонн.

За допомогою технічної фірми Bright Data агентство Associated Press ідентифікувало основну групу впливових осіб, які відіграли значну роль у просуванні серії. Пости цих впливових осіб були поширені щонайменше 9300 іншими унікальними акаунтами X, загальна кількість підписників яких складає 33 мільйони, згідно з аналізом даних «Зеленський без маски», проведеним Інститутом демократії, журналістики та громадянства Сиракузького університету.

Інфлюенсери просувають відео

Поширення «Зеленський без маски» підкреслило, наскільки важливу роль сьогодні відіграють інфлюенсери в політиці, багато з яких стали фактичними представниками кампаній кандидатів від Демократичної та Республіканської партій. Трамп сказав основній групі консервативних творців контенту — які зустрілися в «військовій кімнаті» під час останніх президентських дебатів — що вони «важливіші, ніж я сам».

Деякі з тих самих інфлюенсерів просували серію, використовуючи ідентичні або подібні фрази до тих, які Свонн або Truth in Media рекламували онлайн.

Інфлюенсерка Чая Райчик написала в Х: «Куди пішли 100 мільярдів наших податків, які Конгрес надіслав Україні? Подивіться "Зеленський без маски", щоб дізнатися!». Райчик не відповіла на запити про коментарі.

Коли Truth In Media просувала третій епізод серії, вони написали в Х: «Список багатих і могутніх людей, які отримують вигоду від війни в Україні, включає президента Байдена та його сина, але вони далеко не єдині».

Через кілька днів К. Дж. Пірсон, співголова Молодіжної консультативної ради Національного комітету Республіканської партії, написав у твіттері те ж саме про серію «Зеленський без маски».

Інші, хто просував серію, включали колишню адвокатку кампанії Трампа Дженну Елліс; Моргон Макмайкл, молодого творця, пов’язаного з правою організацією Talking Points USA; та Ендрю Джуліані, колишнього кандидата в губернатори Нью-Йорка та сина довіреної особи Трампа Рудольфа Джуліані. Елліс, Макмайкл та Джуліані не відповіли на запити AP про коментарі.

Консервативний інфлюенсер Xaviaer DuRousseau, ще один член Молодіжної консультативної ради Республіканської партії, заявив, що йому платили за просування «Зеленський без маски» у Twitter через Urban Legend, маркетингову фірму інфлюенсерів, якою керує колишній співробітник адміністрації Трампа.

DuRousseau не розкрив, скільки йому заплатили, заявив, що не знав про роботу Свонна на російські державні медіа, поки не дав інтерв'ю AP, і сказав, що ретельно обміркує будь-яку майбутню співпрацю.

«Чи може бути якась прихована мотивація у вашій протидії Україні? Можливо. Але я так стресував би, якби досліджував кожну людину в цій індустрії настільки ретельно, чесно кажучи», — сказав він.

Свонн сказав, що Truth in Media найняли Urban Legend для допомоги з маркетингом, але він не знав деталей їхньої роботи.

«Ми не знали, чи вони спілкуються з інфлюенсерами», — сказав Свонн у заяві.

Urban Legend відмовилася обговорювати свої фінансові стосунки з конкретними інфлюенсерами. Компанія заявила в своїй заяві, що не знала про зв’язки Свонна з RT і більше не працюватиме з Truth in Media.

Одним із найбільш впливових промоутерів Свонна був син колишнього президента Трамп-молодший, який не відповів на запити AP про коментарі.

У твіті від 5 квітня Трамп-молодший назвав серію «вибуховою», зауваживши, що вона «розкриває правду про війну в Україні!»

Користувачі соціальних мереж додали примітку до його твіту, в якій зазначили, що Свонн має зв'язки з Росією і що його твердження «ймовірно є дезінформацією». Це попередження, схоже, не відлякало Трампа-молодшого. Через кілька днів він знову написав в Х похвалу роботі Свонна — ідентичними словами.

Фото: АР. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги по теме
США Владимир Зеленский Дональд Трамп
Источник материала
loader
loader