Його вигадали Дарвін і древні греки: крісло, без якого важко уявити сучасне комфортне життя
Його вигадали Дарвін і древні греки: крісло, без якого важко уявити сучасне комфортне життя

Його вигадали Дарвін і древні греки: крісло, без якого важко уявити сучасне комфортне життя

Офісне крісло справедливо вважають одним із найбільш ергономічних. Адже його створили із думкою про комфорт людини, яка працює.

Внесок Дарвіна у виникнення офісного крісла

У 18 столітті офісні меблі переважно виготовлялися з дерева і мали вишукані дизайни. Столи зазвичай були величезними за розмірами, оснащені численними ящиками та відділеннями для документів і канцелярських приладів. Робочі крісла того часу також були складними, прикрашені деталізованими різьбленнями та оббиті тканиною. У дизайні офісних стільців основна увага приділялася формі, а не функціональності. Тому робочі стільці мали незручні прямі спинки та жорсткі сидіння. Вважається, що Чарльз Дарвін був одним із перших винахідників крісла на коліщатках.

Приблизно в 1840-х роках Дарвін модифікував своє крісло, замінивши його ніжки на коліщатка від свого ліжка. Його намір полягав у тому, щоб покращити мобільність та швидше отримувати доступ до своїх робіт.

Після цього, в 1849 році, з'явився перший махагоновий "обертовий стілець" американського винахідника Томаса Е. Уоррена. Цей стілець використовував обертовий механізм і колеса, які дозволяли працівникам легко діставати предмети, не встаючи. Крісло мало чавунні ніжки, оксамитову оббивку та "спідницю", що приховувала пружини під сидінням.

Загалом, хоча офісні стільці 18 століття, можливо, не пропонували ергономічних характеристик та комфорту, які забезпечують сучасні офісні стільці, вони відображали розкішний дизайнерський стиль тієї епохи. Ці крісла символізували статус і престиж на робочому місці.

У виборі меблів важлива увага до деталей. Зокрема, ручки можуть повністю змінити стиль та настрій інтер'єру. У VIYAR на вас чекають тисячі трендових варіантів – лаконічні ручки-профілі, варіанти у стилі лофт чи сенсорні моделі з відбитком пальців. Завдяки VIYAR оновити інтер'єр вдасться за лічені хвилини!

19 століття стало початком зсуву в бік пріоритету комфорту над естетикою. Саме в цей період виникла тенденція "здорового офісного стільця". Френк Ллойд Райт вважається тим, хто розробив перший ергономічний офісний стілець у 1904 році. Він включав революційну на той час функцію – механізм регулювання висоти сидіння.

Стародавні греки створювали стільці з вигнутими спинками, але лише в 1970-х роках ергономіка, наука про людей на робочому місці, спрямована на покращення ефективності та добробуту, знайшла своє застосування у дизайні. Саме тоді компанія Herman Miller запросила американського дизайнера Білла Стампфа, який працював з медичними експертами під час постдипломних досліджень в Університеті Вісконсіна, провести дослідження ідеальної позиції для сидіння, використовуючи рентгенівські знімки та зйомку з уповільненою дією. У 1976 році Стампф розробив обертовий офісний стілець Ergon, конструкція якого складалася з м’яких шматків піни, обтягнутих тканиною (один для спинки, інший для сидіння), що дозволяло рухатися в будь-якому напрямку. Стілець мав також механізми підйому та нахилу. Згодом Стампф у співпраці з Дон Чадвіком представив стілець Aeron у 1994 році, який мав вищу спинку, покриту гнучким текстилем під назвою pellicle. Стілець Aeron залишається, з кількома коригуваннями, одним з тих предметів меблів, які широко поширені у сьогочасному побуті.

Сучасні моделі офісних стільців / Фото architecturaldiges

Источник материала
loader
loader