У Києві відбувся Donbas Media Forum 2024
У Києві відбувся Donbas Media Forum 2024

У Києві відбувся Donbas Media Forum 2024

Понад 800 учасників відвідали 47 подій, три виставки та покази дев’яти фільмів

18-19 жовтня у Києві відбулася щорічна дводенна конференція Donbas Media Forum, присвячена трансформаціям, які переживає українська медійна спільнота через військову агресію Росії. Цьогорічна фокусна тема - «Кордони vs фронтири: роль регіональних медіа у захисті свободи слова в умовах довготривалої війни».

Відкривали захід посолка Європейського Союзу в Україні Катаріна Матернова, директорка Місії USAID в Україні Джулі Конен, тимчасово повірений у справах Японії в Україні Юджі Токіта, голова бюро ЮНЕСКО в Україні К'яра Децці Бардескі, заступник Постійного представника ПРООН в Україні Христофорос Політіс та голова ГО DII-Ukraine, голова оргкомітету Donbas Media Forum Любов Раковиця. Онлайн до відкриття долучилися очільник Донецької ОВА Вадим Філашкін та голова Луганської ОВА Артем Лисогор.

У Києві відбувся Donbas Media Forum 2024 - Фото 1

На фто: К'яра Децці Бардескі, Юджі Токіта, Катаріна Матернова, Джулі Конен, Христофорос Політіс, Любов Раковиця та модератор Дмитро Хоркін. Онлайн - голова Донецької обласної державної адміністрації Вадим Філашкін

Катаріна Матернова розповіла, що на підтримку українських журналістів ЄС виділило 15 мільйонів євро. Ці кошти були спрямовані на навчання українських медійників, на спорядження для роботи на лінії фронту та на підтримку редакцій у випадку браку фінансування.

У Києві відбувся Donbas Media Forum 2024 - Фото 2

 На фото: посолка Європейського Союзу в Україні Катаріна Матернова та  директорка Місії USAID в Україні Джулі Конен

Голова Донецької ОВА Вадим Філашкін зазначив, що наразі журналісти не тільки висвітлюють події на фронті і доводять світу правду, а це люди-волонтери: «Це люди, які допомагають поліцейським підрозділам "Білі Янголи" під час евакуації людей з наближених до лінії фронту районів. Ви допомагаєте нашим військовим. Я дуже сподіваюсь, що найближчим часом наступний Донбас Медіа Форум проходитиме у нашому рідному Донецьку». 

У Києві відбувся Donbas Media Forum 2024 - Фото 3

На першому ряду у головній залі під назвою «Донецьк» організатори зарезервували місця в пам’ять про загиблих колег, а також для тих медійників, які зараз перебувають у російському полоні або ризикують своїм життям, працюючи на лінії фронту.

У Києві відбувся Donbas Media Forum 2024 - Фото 4

На фото: зарезервовані місця учасників заходу

Загалом участь у DMF 2024 взяли 857 медійників. Відбулося 47 подій, зокрема панельні дискусії, воркшопи, презентації, лекція та публічна бесіда. В рамках форуму пройшов показ дев’яти фільмів, три виставки, також для учасників працювали безкоштовні консультації з цифрової та юридичної безпеки.

У Києві відбувся Donbas Media Forum 2024 - Фото 5

На фото: виставка НСЖУ, Civil Rights Defenders та Музею війни

Протягом двох днів на Donbas Media Forum 2024 журналісти, пресофіцери та медіаменеджери обговорили питання саморегуляції та самоцензури, ролі медіа в процесі відновлення, євроінтеграції та можливий вплив на аудиторію в окупації. Зокрема, відбулись такі панельні дискусії:

  • Євроінтеграція під час війни: місія національних та локальних медіа
  • Українські медіа: між цензурою та самоцензурою
  • Інформаційна окупація ТОТ: як росіяни використовують медіа і ресурси пропаганди для впливу на людей
  • Висвітлення питання військовополонених у медіа: проблеми та пошуки рішень
  • Якісна журналістика в умовах війни. Якою вона має бути?
  • Українські медіа для окупованих територій: реальність та перспективи
  • Візія Донеччини: Яким може бути регіон через 50 років?

У Києві відбувся Donbas Media Forum 2024 - Фото 6

На фото: головна зала «Донецьк» під час відкриття конференції

На форумі також були присутні журналіст та публіцист Віталія Портникова, письменник, музикант та ведучий «Радіо Хартія»Сергій Жадан, ведучий ютуб-проєкту «Хащі»Володимир Кохан, ведучий ютуб-проєкту «Відвал ніг» та герой нового сезону«Холостяка» Олександр Будько (Терен), а також наймолодший інтерв'юєр УкраїниКирил Передерій.

У Києві відбувся Donbas Media Forum 2024 - Фото 7

На фото: дискусійна панель «Різноманітність, рівність та інклюзивність у медіа як імператив для процесу відновлення та реконструкції України»

До участі у DMF 2024 долучилася і команда «Детектора медіа» - шефредакторка Наталія Лигачова, заступниця шефредакторки, голова Наглядової ради Суспільного мовлення Світлана Остапа, директорка ГО «Детектор медіа» Галина Петренко, програмний директор ГО «Детектор медіа» Вадим Міський, заступник керівника Центру досліджень «Детектора медіа» Олексій Півторак та журналістка Ірина Семенюта.

У Києві відбувся Donbas Media Forum 2024 - Фото 8

На фото: дискусія «Українські медіа: між цензурою та самоцензурою» за участі Катерини Коберник, Власти Лазур, Ігоря Розкладая,  Полін Мофре та Наталії Лигачової

Незабаром ми опублікуємо матеріали про найцікавіші моменти обох днів конференції.

Також нагадаємо, що торік акцент конференціїDonbas Media Forum 2023 був спрямований на повернення людей, які залишаються на окупованих територіях, до українського інформаційного простору.

Фото: Максим Полищук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Источник материала
loader
loader