Як чотириденний робочий тиждень впливає на працівників: неочікувані результати дослідження
Як чотириденний робочий тиждень впливає на працівників: неочікувані результати дослідження

Як чотириденний робочий тиждень впливає на працівників: неочікувані результати дослідження

Скорочення кількості робочих днів вплинуло як на моральний, так і на фізичний стан працівників. Про це йдеться в опублікованих результатах дослідження німецького Університету Мюнстера під керівництвом професорки Юлії Бакманн та доктора Фелікса Хоха.

Якими є результати дослідження

У Німеччині раніше стартував пілотний проєкт з упровадження чотириденного робочого дня, до якого долучилися 40 компаній різних галузей економіки. Кількість співробітників у компаніях варіювалася від 10 до 250 осіб. Учені дослідили, що скорочення робочого тижня позитивно впливає на співробітників. Насамперед через те, що у них з'являється більше вільного часу.

До початку експерименту 64% опитаних працівників заявили, що хотіли б більше часу проводити з рідними. Після проведення експерименту кількість тих, кому не вистачає часу з рідними, скоротилася на 14%.

Також учасники дослідження повідомили про значне покращення психічного і фізичного здоров’я, зокрема вказали на зниження рівня стресу і симптомів вигорання. Проведені заміри рівня фізичної активності та тривалості сну підтвердили ці факти.

Офісний працівникСкорочений робочий тиждень позитивно впливає на фізичний і моральний стан співробітників / Фото Pexels

Важливим є те, що попри скорочення кількості робочих змін, продуктивність праці не впала, оскільки працівники, котрі отримали більше вільного часу, почали краще оптимізовувати свою роботу. Зокрема менше відволікаються, а ті наради, які часто є зайвою тратою часу, зникли з робочих розкладів.

У своїх висновках науковці вказали, що чотириденний робочий тиждень має перспективу стати реальною практикою, оскільки скорочення робочих днів зі збереженням попередньої оплати для співробітників не погіршує продуктивності та позитивно впливає на моральний та фізичний стан працівників. 70% компаній, котрі взяли участь в експерименті, надалі планують працювати за чотириденним графіком, а низка країн і міжнародних компаній зацікавилася серйозними результатами німецької наукової команди.

Источник материала
loader
loader