Генпрокурор України Андрій Костін подав у відставку
Генпрокурор України Андрій Костін подав у відставку

Генпрокурор України Андрій Костін подав у відставку

Це сталося на тлі розслідувань після того, як журналісти «Цензор.нет» з'ясували, що щонайменше 49 прокурорів Хмельницької області отримали статус інвалідності.

Генеральний прокурор України Андрій Костін 22 жовтня подав у відставку. Про це повідомила пресслужба Офісу генпрокурора.

Посадовець заявив про таке рішення після засідання Ради з національної безпеки та оборони України за участі президента Володимира Зеленського, де обговорювали «очевидно аморальну ситуацію» з фальшивими інвалідностями посадових осіб державних органів.

«Вважаю абсолютно правильною позицію Президента України Володимира Зеленського щодо того, що мають бути не лише скасовані всі неправомірні рішення щодо надання інвалідностей, відповідних пенсійних та інших нарахувань, мають бути не лише чіткі законодавчі та організаційні зміни, але й персональна відповідальність. У тому числі, політична відповідальність», — написав Костін. 

Він обіймав посаду генпрокурора з липня 2022 року. 

16 жовтня редактор видання «Цензор.нет» Юрій Бутусов опублікував матеріал про те, що 49 прокурорів Хмельницької області оформили інвалідність другої групи, до чого можуть бути причетні Тетяна Крупа і її син.

Після цього Андрій Костін підписав наказ про проведення службового розслідування. Офіс генпрокурора також ініціював створення робочої групи щодо хабарництва в МСЕК.

Наразі відомо, що 61 прокурор Хмельницької обласної прокуратура та окружних прокуратур області має інвалідність. 50 з них отримали інвалідність до початку повномасштабного вторгнення. 17 жовтня Олексія Олійника звільнили з адміністративної посади керівника Хмельницької обласної прокуратури за власним бажанням. 

22 жовтня за результатами засідання РНБО президент Володимир Зеленський затвердив указом низку рішень

Зокрема, вони передбачають цифровізацію процесів проходження всіх етапів медико-соціальних експертних комісій, реальну перевірка декларацій членів МСЕК, перевірку й перегляд необґрунтованих рішень щодо інвалідності посадовців і аудит відповідних пенсійних нарахувань, законодавчі зміни для невідкладного реформування системи медико-соціальної експертизи в Україні, а також перегляд системи та механізму нарахувань пенсійних виплат посадовцям державних органів. 

Окрім цього, Зеленський доручив премʼєр-міністру вирішити проблему на рівні центральних органів виконавчої влади. За його словами, потрібні кадрові рішення, також повинна бути й політична відповідальність генпрокурора за ситуацію в органах прокуратури України.

Фото: «Суспільне Новини»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Источник материала
loader
loader