Без допомоги партнерів складно повернути всіх українців додому із полону РФ - Коордштаб
Без допомоги партнерів складно повернути всіх українців додому із полону РФ - Коордштаб

Без допомоги партнерів складно повернути всіх українців додому із полону РФ - Коордштаб

Представниця Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Вікторія Петрук наголосила, що без допомоги партнерів складно реалізувати повернення додому всіх громадян України з російського полону.

Про це вона заявила на брифінгу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Відповідальність за неповернення цивільних, які, здавалося б, мали бути відпущені, відповідальність за умови їх утримання, за відсутність листування, за порушення щодо них норм Четвертої женевської конвенції лежить безпосередньо на Російській Федерації. Ми дійсно можемо підтвердити, що на тимчасово окупованих територіях і на території Росії люди дійсно утримуються в неналежних умовах, інкомунікадо, не отримують належної медичної допомоги і так само піддаються тортурам і катуванням», - зазначила Петрук.

Вона додала, що Росія тримає однаково в неналежних умовах як військовополонених, так і цивільних.

«Що ми робимо як держава? Окрім того, що власне домовляємося про повернення цивільних осіб, ми дуже багато роботи робимо на міжнародній арені. Тому що без допомоги партнерів, без допомоги зовнішнього світу, на жаль, складно реалізувати повернення всіх наших громадян додому. Так, іде робота, як ви знаєте, із реалізації пункту 4 Формули миру Президента (Звільнення полонених і депортованих осіб - ред.)... І це питання планується обговорювати в кінці жовтня цього року в Канаді на міністерській конференції. Величезний блок питань, які там  розглядатимуться, будуть присвячені саме цивільним особам», - додала представниця Коордштабу.

Також вона зауважила, що «назвати хоч якусь кількість людей, яких утримують на території Росії чи на тимчасово окупованих територіях, досить складно, тому що щодня, щохвилини будь-яка людина, яка перебуває на окупованих територіях, може стати жертвою свавільного затримання і насильницького зникнення».

«Логіка місць утримання, логіка переміщення цивільних, і військових насправді це теж стосується, вона не до кінця зрозуміла. Місця утримання є і на тимчасово окупованих територіях, і на території Російської Федерації. Тому мені складно зараз насправді сказати, яке там співвідношення може бути. Точно що можу сказати, що оцінювати у цифрах, щоб нікого не забути, ми не можемо», - сказала Петрук.

Як повідомлялося, у ніч на 19 жовтня Україні вдалося провернути із російського полону 95 військових, 20 з яких були засуджені у РФ до довічного ув'язнення за захист власної землі від агресора.

Теги по теме
Россия война
Источник материала
loader
loader