Гендиректорка ЮНЕСКО закликала розслідувати загибель Вікторії Рощиної в російському полоні
Гендиректорка ЮНЕСКО закликала розслідувати загибель Вікторії Рощиної в російському полоні

Гендиректорка ЮНЕСКО закликала розслідувати загибель Вікторії Рощиної в російському полоні

Одрі Азуле підкреслила, що безпека журналістів у зонах конфліктів повинна залишатися пріоритетом для міжнародної спільноти.

Генеральна директорка ЮНЕСКО Одрі Азуле висловила жаль через загибель української журналістки Вікторії Рощиної в російському полоні й закликала до прозорого розслідування цієї трагічної події. Про це повідомляється на сайті Нацради.

Азуле відреагувала на звернення Постійного представництва України при ЮНЕСКО та Національного комітету Програми ЮНЕСКО «Інформація для всіх» (IFAP).

Гендиректорка ЮНЕСКО підкреслила, що безпека журналістів у зонах конфліктів повинна залишатися пріоритетом для міжнародної спільноти.

«Я співчуваю смерті Вікторії Рощиної і закликаю до ретельного та прозорого розслідування обставин її смерті. Я повторюю свій заклик поважати Резолюцію 2222 Ради Безпеки ООН, ухвалену одноголосно у 2015 році, про захист журналістів, медіапрофесіоналів і пов’язаного з ними персоналу як цивільних осіб у ситуаціях конфлікту, статус, який нещодавно підтверджений у Пакті ООН про майбутнє», — сказала вона.

Як повідомляється, Національний комітет України Програми ЮНЕСКО «Інформація для всіх» (IFAP) активно працює над тим, щоб привернути увагу міжнародної спільноти до тих українські журналісти, які досі перебувають у російському полоні, і сприяти їхньому якнайшвидшому визволенню. Комітет звертається до міжнародних організацій та закликає до посилення заходів безпеки для журналістів у небезпечних зонах.

Про смерть журналістки Вікторії Рощиної в російському ув’язненні стало відомо 10 жовтня. Обставини її смерті поки невідомі. За інформацією ГУР, Рощина мала бути включена в один із найближчих обмінів полоненими. Її мали етапувати у в’язницю «Лефортово» у Москві, щоб підготувати повернення до України.

Кримінальне провадження, відкрите за фактом зникнення Рощиної, докваліфікували як воєнний злочин, поєднаний з умисним убивством.

Європейський Союз висловив співчуття сім'ї української журналістки Вікторії Рощиної, яка померла в російському ув'язненні, та заявив, що вимагає проведення ретельного та незалежного розслідування, яке з'ясує обставини смерті. Аналогічну заяву вже зробила міжнародна організація «Репортери без кордонів». Про це ж говорили на дебатах у Європарламенті.

Правозахисники Freedom House закликали міжнародну спільноту притягнути російську владу до повної відповідальності за вбивство Вікторії Рощиної.

Тіло Вікторії Рощиної не повернули до України в рамках обміну полоненими, який відбувся 18 жовтня. Речник Коордштабу з питань військовополонених Петро Яценко припускав, що повернення тіла Вікторії Рощиної російська сторона затягуватиме всіма можливими способами, щоб дослідження не змогли встановити причини смерті журналістки, зокрема чи були застосовані тортури.

Журналістка-фрилансерка та позаштатна авторка «Української правди» Вікторія Рощина зникла на окупованій росіянами території України в серпні 2023 року. Про це стало відомо в жовтні 2023-го. 27 травня 2024 року росіяни визнали, що утримують українську журналістку Вікторію Рощину на своїй території. 

За інформацією Медійної ініціативи за права людини, Росія могла утримувати Вікторію Рощину в слідчому ізоляторі №2 Таганрогу й у виправній колонії №77 в окупованому Бердянську, де до полонених застосовують тортури. Зокрема, Таганрог відомий як одне з найбільш жорстоких для українців місць утримання на території Росії.

Голова Комітету ВР з питань свободи слова Ярослав Юрчишин висловлював думку, що за час перебування в російському ув'язненні здоров'я Вікторії Рощиної могло погіршитись настільки, що Росія вирішила швидше віддати її на обмін. Нардеп зауважив, що українська сторона не знає, що весь цей час робили з українською журналісткою.

Читайте також:

  • Пам'яті Вікторії Рощиної
  • «Віка була самотнім метеликом, що летів на вогонь». Медійники про Вікторію Рощину
  • Смерть Вікторії Рощиної підкреслює цілеспрямовані атаки російського режиму на свободу ЗМІ в Україні, — Мартін Гарріс

Фото з фейсбук-сторінки Вікторії Рощиної

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Источник материала
loader
loader