Санкційний скандал: у новітньому процесорі Huawei знайшли чип TSMC, — Reuters
Санкційний скандал: у новітньому процесорі Huawei знайшли чип TSMC, — Reuters

Санкційний скандал: у новітньому процесорі Huawei знайшли чип TSMC, — Reuters

Поки незрозуміло, як продукція з Тайваню могла потрапити в Китай і опинитися всередині Ascend 910B, але Міністерство США вже про це знає.

Тайванська компанія з виробництва напівпровідників (TSMC) повідомила владі США, що один з її чипів виявлено в продукції китайської компанії Huawei всупереч санкціям. Про це пише міжнародне інформаційне агентство Reuters, посилаючись на джерела, знайомі з ситуацією.

Як повідомило одне джерело, дослідницька фірма TechInsights розібрала один із продуктів Huawei і виявила всередині чип TSMC, що вказує на можливе порушення експортних обмежень китайською компанією. Інформатор не назвав деталь, але сказав, що чип TSMC був однією з багаточіпових систем. За словами іншого, йдеться про Ascend 910B, який вважається найбільш просунутим процесором для штучного інтелекту Huawei.

TechInsights поінформувала TSMC про знахідку, перш ніж опублікувати свої висновки у звіті, що спонукало тайванського виробника зв'язатися з Міністерством торгівлі США кілька тижнів тому. Саме дослідження ще не опубліковано, і фірма відмовилася давати коментарі.

У понеділок, 21 жовтня, TSMC заявила, що активно зверталася до Міністерства торгівлі з цього питання, і додала, що не постачала чипи Huawei з середини вересня 2020 року.

"Наразі нам невідомо, чи є TSMC об'єктом будь-якого розслідування, — підкреслила компанія. — Ми підтримуємо надійну і комплексну систему експорту для моніторингу та забезпечення відповідності"

Це відкриття може показати, наскільки складним може бути забезпечення експортного контролю як для компаній, що виробляють затребувані продукти, так і для регулюючих органів. Водночас воно також показує постійну потребу Huawei у складних сучасних чипах.

У 2019 році компанію Huawei занесли до списку торгових обмежень США з міркувань національної безпеки. Китайський розробник запевняє, що не виробляв жодних чипів за допомогою TSMC після того, як санкції набули чинності 2020 року.

Поки невідомо, як чип дістався Huawei. У 2019 році компанія випустила серію чипів Ascend 910. У той час, до введення експортного контролю, чипи виробляла TSMC, повідомили Reuters два джерела раніше цього року. Газети Information і Financial Times повідомили, що США вивчають компанії TSMC і Huawei.

ймовірні порушення експортного контролю, але не може розкрити, чи ведеться якесь розслідування.

Уряд Тайваню, який запровадив власні жорсткі правила, що забороняють виробництво сучасних чипів у Китаї, неодноразово заявляв, що стежитиме за тим, щоб тайванські технологічні компанії дотримувалися правил США.

"Ми підтримуватимемо повну комунікацію з компанією", — заявив міністр економіки Тайваню Куо Цзих-хуей журналістам у Тайбеї 23 жовтня, не вдаючись у подробиці.

У червні Huawei заявила про створення ШІ-процесора Ascend 910B. За словами компанії, у деяких тестах він перевершив Nvidia A100.

Источник материала
loader
loader