Вчені свідчать, що велетенський метеорит створив умови для зародження життя на Землі
Вчені свідчать, що велетенський метеорит створив умови для зародження життя на Землі

Вчені свідчать, що велетенський метеорит створив умови для зародження життя на Землі

Хронологія Землі продовжує захоплювати людство стародавніми чудесами та таємницями. Приблизно 3,26 мільярда років тому в один період, насичений небесними явищами, планета була бомбардована метеоритами. Метеорит «S2» продовжує розкривати таємниці про минуле Землі.

Перші океани та континенти Землі

Вчені часто задаються питанням: «Коли з’явилися перші океани? А як щодо континентів? Тектоніка плит? Як ці небесні зіткнення сформували еволюцію життя?»

Нещодавнє дослідження привернуло увагу, висвітливши ці головоломки в новому світлі. Він зосереджений на ударі метеорита S2 понад три мільярди років тому.

Керувала дослідженням Надя Драбон, доцент кафедри наук про Землю та планети. Драбон — досвідчений геолог ранньої Землі, який майже невгамовно цікавиться дитинством нашої планети.

Її інтерес полягає в тих первісних епохах, коли одноклітинні бактерії та археї були сольними виконавцями на Землі, а метеоритне бомбардування було ритмом життя.

Великі падіння метеоритів і раннє життя

«Великі удари метеоритів, мабуть, сильно вплинули на придатність для життя ранньої Землі. Скелі архейського еону зафіксували щонайменше 16 великих ударів, включно з болідами більше 10 км у діаметрі», – пишуть дослідники. «Ці впливи, ймовірно, мали серйозні, хоча й тимчасові, наслідки для поверхневого середовища. Однак їх вплив на раннє життя ще недостатньо вивчений».

Зателефонували чотири гори Еверест

Дослідження починається в поясі Барбертон-Грінстоун у Південній Африці, де Драбон та її команда простежили сліди метеорита S2. Їх детальний аналіз седиментології, геохімії та складу ізотопів вуглецю малює приголомшливу картину катастрофічного дня, коли на Землю впав метеорит розміром із чотири гори Еверест.

«Уявіть, що ви стоїте біля узбережжя Кейп-Коду, на мілководді. Це середовище з низьким рівнем енергії, без сильних течій. І раптом у вас гігантське цунамі, яке проноситься та розриває морське дно», — сказав Драбон.

Метеорити сформували життя на Землі

Метеорит S2 — приблизно в 200 разів більший за метеорит, який прирік динозаврів — сколихнув відомий горщик, викликавши цунамі, яке розсіяло уламки землі в прибережних регіонах. Приголомшливе тепло від удару випарувало верхній шар океану та нагріло атмосферу. Це огорнуло планету щільною хмарою пилу та тимчасово призупинило фотосинтез.

Проте, відповідно до невмирущого духу життя, популяції бактерій відновилися. З цим відродженням прийшов сплеск одноклітинних організмів, які харчувалися фосфором і залізом. Почався справжній годівничий ажіотаж. Це було викликано сплеском заліза з глибоких океанів, що піднімався в мілководдя, чому сприяло колосальне цунамі, а також приплив фосфору, викликаний метеоритом і посиленням ерозії землі.

Падіння метеоритів на Землю

Аналіз Драбона виявив сезонне розквіт бактерій, що метаболізують залізо, одразу після удару. Цей бактеріальний зсув на користь заліза є важливою частиною нашої планетарної головоломки. Він демонструє, як виникло та розвивалося складне життя на Землі.

«Ми вважаємо, що події впливу є катастрофічними для життя», — сказав Драбон. «Але це дослідження підкреслює те, що ці впливи мали б користь для життя, особливо на ранніх стадіях… ці впливи могли справді дозволити життю процвітати».

Чистий парадокс, чи не так? Ці космічні удари можуть бути не такими похмурими женцями, якими їх часто зображують. Вони можуть бути провісниками нового життя.

Віддалені куточки Землі

Така переконлива розповідь стала можливою завдяки кропіткій роботі таких геологів, як Драбон та її команда. Їхні спроби привели їх у найвіддаленіші куточки Землі, де вони шукали хімічні сигнатури, приховані в скелястих шарах нашої кори. Кожен шар, як сторінка в космічній книзі, містить підказки про стародавні цунамі та інші катаклізми.

Однією з таких геологічних точок є пояс Барбертон-Грінстоун у Південній Африці. Це скарбниця інформації, яка містить докази принаймні восьми ударних подій, включаючи S2. Драбон та її команда продовжують досліджувати цю інтригуючу місцевість і досліджувати захоплюючу історію Землі та її метеоритне паливо.

Наступного разу, коли ви будете дивитися на нічне небо, пам’ятайте, що ці зірки вгорі можуть бути не просто гарними вогниками. У них може бути ключ до розуміння походження життя та формування нашої Землі. Дослідження опубліковано в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

Источник материала
loader
loader